- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ella, η ελληνική κουζίνα που αγαπάμε στη γειτονιά της Μητρόπολης
Υπέροχα πιάτα από τη Νένα Ισμυρνόγλου και προϊόντα από όλη την Ελλάδα
Tο Ella στη Μητροπόλεως παίζει την ελληνική κουζίνα στα δάχτυλα
Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η Μητροπόλεως μετατράπηκε σε δρόμο-κόσμημα. Μεγάλο μέρος της αλλαγής σίγουρα το έφερε η Μητρόπολη που αποκαλύφθηκε έπειτα από χρόνια εργασιών και έδωσε στην περιοχή την αίγλη που της αξίζει. Κοντά της ήρθαν ξενοδοχεία νέας γενιάς και εστιατόρια που παίζουν την ελληνική κουζίνα στα δάχτυλα. Ανάμεσά τους και το Ella, που άνοιξε στο νούμερο 26 της Μητροπόλεως πριν από ένα χρόνο περίπου, έχοντας στο τιμόνι της κουζίνας τη φημισμένη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου.
Το Ella με δύο εισόδους (μία επί της Μητροπόλεως και μία στον μικρό πεζόδρομο της Πετράκη) είναι από μόνο του μια ολόκληρη αθηναϊκή γειτονιά. Το πρωί θα περάσεις για καφέ αλλά και για ένα υπέροχο ελληνικό πρωινό, αργότερα για τα τρομερά πιάτα της Νένας, φεύγοντας θα ψωνίσεις ωραία ελληνικά προϊόντα για το σπίτι. Στο πίσω μέρος του εστιατορίου (από την είσοδο της οδού Πετράκη) θα βρεις μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων από έλληνες παραγωγούς, τα περισσότερα εκ των οποίων χρησιμοποιούνται και στα πιάτα δίνοντάς σου έτσι την ευκαιρία να τα δοκιμάσεις, αλλά και να πάρεις ιδέες για το πώς μπορείς να τα εντάξεις και στη δική σου κουζίνα.
Η Νένα Ισμυρνόγλου, βαθύς γνώστης της ελληνικής κουζίνας, αλλά ταυτόχρονα και μία από τις καλύτερες σεφ στην Ελλάδα, έχει τον τρόπο της να μεταφέρει κάθε αγαπημένο πιάτο με το οποίο μεγαλώσαμε στη σύγχρονή του εκδοχή. Με άλλα λόγια, το φαγητό της εμπεριέχει μια ισχυρή γευστική ανάμνηση, αλλά ταυτόχρονα και μια καινούργια, ξεχωριστή γεύση. Κάπως έτσι, τα τσιγαριαστά χόρτα μπλέκονται με ποικιλία μανιταριών, φρέσκα αρωματικά και ντομάτα, το «καλούδι» (ένα μαστιχωτό σχαροτύρι) σερβίρεται με δυόσμο και γλυκό κυδώνι, οι γαρίδες σαγανάκι με φέτα, γραβιέρα και φρέσκα μυρωδικά είναι από τις ωραιότερες που έχεις δοκιμάσει ποτέ, οι γίγαντες φούρνου μαγειρεύονται με ολόκληρα ντοματάκια santo, ούζο και άνηθο, ενώ το all time classic αγαπημένο πιάτο, το «κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες» που έθρεψε γενιές και γενιές, εδώ σιγοψήνεται μαζί με κεφαλοτύρι και ψητή ντομάτα και γνωρίζει ακόμα πιο ένδοξες μέρες.
Ο κατάλογος των γλυκών δεν μένει πίσω, με το θεϊκό προφιτερόλ με κρέμα σοκολάτας γάλακτος και ζεστή σάλτσα μαύρης σοκολάτας να κλέβει τις εντυπώσεις και τον κορμό σοκολάτας με μπισκότα πτι μπερ να μας πηγαίνει πίσω στα παιδικά μας απογεύματα. Αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη δύναμη της Νένας. Αυτή η μαγική ικανότητα να μας προσφέρει στο πιάτο μια ανάμνηση παιδικής αθωότητας που νομίζαμε ότι είχαμε πια ξεχάσει. Για αυτό και τα τραπέζια στη ζεστή σάλα του Ella, μεσημέρια και νύχτες γεμίζουν πάντα με παρέες που ενθουσιασμένες απολαμβάνουν κάθε μπουκιά.
Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, 210 3315547, www.ellagreekcooking.gr, Fb: @EllaGreekCooking
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.