- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Exotic Izakaya, το ιαπωνικό «ταβερνάκι» που κρύβεται πάνω από ένα bar
Στον πάνω όροφο του White Monkey εδώ και ένα χρόνο σερβίρεται (τρομερή!) fusion ιαπωνική κουζίνα
Πάνω από το bar White Monkey στο Χαλάνδρι βρίσκεται το Exotic Izakaya, ένα ιαπωνικό «ταβερνάκι» με fusion κουζίνα
Το Χαλάνδρι έχει τη δική του πιάτσα, το δικό του κοινό, τίποτα δεν έχει να φοβηθεί από τα μπαράκια του κέντρου. H δική του νυχτερινή ζωή είναι πόλος έλξης για όλα τα Βόρεια Προάστια. Στέκι ξακουστό και το White Monkey, ένα από τα καλύτερα tiki bar της Αθήνας. Σαββατόβραδο και γίνεται χαλασμός, τι κι αν είναι ακόμα νωρίς; Τα cocktails πηγαινοέρχονται σε χαβανέζικα ποτήρια, ο κόσμος χορεύει, η μουσική είναι από μόνη της αρκετή για να αλλάξει η διάθεση. Στην είσοδο, όλη αυτή η χαρούμενη ατμόσφαιρα σε μαγνητίζει, όμως ακόμα δεν έχεις δει τον άσο που κρυμμένος κάτω από το μανίκι περιμένει –υπομονετικά– τη σειρά του. Για να τον ανακαλύψεις, δεν έχεις παρά να ανέβεις τα σκαλιά που οδηγούν στον πάνω όροφο. Ξέρεις ότι έφτασες στον προορισμό σου μόλις δεις τη φωτεινή, νέον επιγραφή: Exotic Izakaya.
«Izakaya σημαίνει ταβερνάκι στα ιαπωνικά» λέει ο Στάθης Χρηστίδης. Ο Στάθης εκτός από σεφ είναι και συνιδιοκτήτης (μαζί με τον Άλεξ Κυριακόπουλο) αυτού του σχεδόν κρυφού εστιατορίου που εδώ και ένα χρόνο έχει στηθεί στον πάνω όροφο του White Monkey. Στη σάλα μόλις πέντε τραπέζια ενισχύουν την αίσθηση μιας παρεΐστικης… συνωμοσίας. Νιώθεις περίπου σαν να παίρνεις μέρος σε κάτι μυστικό, που πρέπει να παραμείνει κρυφό σαν ένα speakeasy bar την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Ο Στάθης βρίσκεται διαρκώς ανάμεσα στους θαμώνες, σερβίρει κάθε τραπέζι, εξηγεί αναλυτικά το κάθε πιάτο. Αν και μόλις 26 χρονών έχει ήδη δουλέψει με γνωστούς σεφ (ξεκίνησε με τον Γιώργο Βενιέρη και για χρόνια υπήρξε δεξί χέρι του Δημήτρη Κατριβέση), έχει δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό και έχει ταξιδέψει πολύ, γεγονός που αποτυπώνεται στο μενού.
Αρχίσαμε με το Seabass Ceviche, λαυράκι με γάλα τίγρης, κόλιανδρο, ντομάτες cherry και καλαμπόκι, και τη Poke Beef Salad με jalapeno, ρύζι, wakame, πράσο, μήλο και yusu soy, δύο πιάτα που σύμφωνα με τον Στάθη έχουν σκόπιμα ανεβασμένη την οξύτητα και ιδανικά σερβίρονται στην αρχή του γεύματος για να «ανοίξουν τον ουρανίσκο». Συνεχίσαμε με μάγουλα σαλαχιού με kimchee sauce, ψητές ντομάτες, βασιλικό, και κράκερ ρυζιού με shichimi, αλλά και δύο ρολάκια: Tuna Roll με τόνο, λαχανικά, wasabi, και citrus mayo, και τα signature Suzuki Jalapeno Roll με λαυράκι, αγγούρι, αβοκάντο, jalapeno, μαγιονέζα και jalapeno soya. Το υπέροχο με τα πιάτα του Στάθη είναι ότι όλες οι γεύσεις (γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό) είναι εδώ, μπορείς εύκολα να τις ξεχωρίσεις, ταυτόχρονα όμως βρίσκονται σε τέτοια ισορροπία μεταξύ τους που το τελικό αποτέλεσμα είναι αδύνατον να σε αφήσει ασυγκίνητο. Δεν είναι η κουζίνα που θα ανασύρει στο μυαλό σου γευστικές αναμνήσεις, είναι όμως η κουζίνα που μέσα της θα ανακαλύψεις καινούργια μονοπάτια και θα θες να τα περπατήσεις ξανά και ξανά.
«Η βάση μου είναι η ιαπωνική κουζίνα με περουβιανά στοιχεία» μου λέει στο τέλος ο Στάθης ενώ ακουμπάει στο τραπέζι το γλυκό, την Pina Colada με καρύδα, lime, ανανά, spicy miso, ρούμι και λευκή σοκολάτα (το τέλειο τέλος). «Από εκεί και πέρα όμως ενσωματώνω στοιχεία από κουζίνες που έχω γνωρίσει στα ταξίδια μου, από τη Λατινική Αμερική, το Μαϊάμι, την Ισπανία, την Καραϊβική. Έχω δουλέψει σε πολλά διάστερα και τριάστερα εστιατόρια, αλλά θα θυμάμαι πάντα μια ψαροταβέρνα στο πιο μικρό νησί από τις Μπαχάμες, όπου βουτάγαμε για να πιάσουμε τους αστακούς. Δεν έχω ανακαλύψει πουθενά τον εαυτό μου όσο σε εκείνο το ψαροχώρι. Αυτό που προσπαθώ στο Exotic Izakaya είναι να κάνω την ιαπωνική Fusion/Nikkei κουζίνα προσιτή σε όλους. Για τα ψάρια συνεργάζομαι με καΐκι, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τους μήνες που δεν υπάρχει φρέσκο ψάρι, το εστιατόριο κλείνει». Μέχρι τότε όμως προλαβαίνεις να εξερευνήσεις όλο τον κατάλογο. Και όταν το κάνεις, θυμήσου ότι βρίσκεσαι πάνω από ένα tiki bar με –ομολογουμένως– τρομερά cocktails…
Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι, 6940852889, Fb: @whitemonkey.izakaya, Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σάβ.:20.00-00.00, Κυριακή κλειστά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
H παραδοσιακή ιταλική κουζίνα συναντά τη δημιουργική προσέγγιση
Σε περιμένει ζεστό και φιλόξενο από το πρωί μέχρι το βράδυ
Εδώ θα δοκιμάσεις πιάτα με φρέσκες πρώτες ύλες που αναδεικνύουν την ελληνική γεύση με μοντέρνο τρόπο
Από τα πιο αγαπημένα στέκια στου Ψυρρή
Μοντέρνο κι εξωτικό φέρνει μία απροσδόκητη εμπειρία εξόδου στην πόλη
Ειδικά για pre και after theatre έξοδο
Στέκι ιδανικό για πριν ή μετά τη θεατρική παράσταση
Μόλις βρήκε το σπίτι του στη Σόλωνος για να εξερευνήσεις τις πολλαπλές πτυχές του
Μενού από τον σεφ Νίκο Θωμά, ωραία κρασιά, funky μουσικές, όλα χωρούν στο μικρό στενό της Λεβέντη
Όμορφος χώρος και απλό, καλομαγειρεμένο φαγητό σε φιλικές τιμές
Λίγοι κάτοικοι, λίγα και πολύ καλά τα πιάτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.