- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Gargaretta: Το νέο all day bistrot στη γειτονιά της Ακρόπολης
Ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, για πρωινό ή brunch με κοσμογυρισμένο μενού
Πήγαμε στη Gargaretta, το νέο all day bistrot με νόστιμα πιάτα, λαχταριστά tapas και jazz μουσικές στη Ροβέρτου Γκάλλι στην Ακρόπολη
Για τους περισσότερους από εμάς η –λίγο αστεία και κάπως παιχνιδιάρα– λέξη Gargaretta δεν λέει τίποτα. Για τους παλιούς κατοίκους στους πρόποδες της Ακρόπολης, όμως, αυτή η λέξη μεταφέρει αναμνήσεις. Καταρχήν, αυτοί ξέρουν πως η λέξη Gargaretta δεν είναι λέξη. Είναι όνομα. Αιώνες πριν, στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα, τότε που η Αθήνα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα μικρό χωριό, ζούσε εδώ μια ιταλική οικογένεια γαιοκτημόνων. Είχαν στην κατοχή τους όλη την περιοχή, έτσι, ο χρόνος φρόντισε το επίθετό τους να ταυτιστεί με τον τόπο. Η Gargaretta είναι μία από τις παλαιότερες και μικρότερες (η έκτασή της δεν ξεπερνά τα δύο τετράγωνα – ουσιαστικά πρόκειται για μια γειτονιά μέσα σε γειτονιά) συνοικίες της πόλης, αν και το όνομά της κόντεψε να χαθεί. Μέχρι που την αναβίωσή του πέτυχε ένα νέο all day bistrot.
Η Gargaretta άνοιξε το καλοκαίρι κι αν σε αυτό το διάστημα έτυχε να περάσεις από τη Ροβέρτου Γκάλλι τότε θα την έχεις σίγουρα προσέξει, μια που η αρχιτέκτονας Έλενα Σταυροπούλου δημιούργησε έναν πραγματικά μοναδικό χώρο. Σε όλη τη δεξιά πλευρά, εκεί που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας τοίχος, αντικρίζεις μια γυάλινη επιφάνεια που προσφέρει άπλετο φυσικό φως, αλλά και την αίσθηση ότι βρίσκεσαι διαρκώς έξω. Μετά, είναι όλες αυτές οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: η πλεγμένη στο χέρι οροφή, ο απαλός φωτισμός, η ζεστασιά των αποχρώσεων και τα ράφια που γεμίζουν με ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Τα τυριά, τα αλλαντικά, τα chutneys, οι μαρμελάδες, ο τραχανάς, τα παξιμάδια, τα κουλουράκια καθώς και τα υπέροχα κρασιά που θα συναντήσεις στον κατάλογο είναι όλα διαθέσιμα και προς πώληση.
Αυτή είναι λοιπόν η φιλόξενη Gargaretta. Και σε περιμένει από τις πρώτες ώρες της ημέρας για πρωινό ή brunch αλλά και για ωραίο καφέ (Gran Caffè Italian) που ιδανικά συνδυάζεται με cookies, financiers, cakes και bagels. Εγώ όμως έπεσα στα δίχτυα της ένα ωραίο απόγευμα και συνάντησα το βραδινό, κοσμογυρισμένο μενού της κουζίνας με νοστιμότατα πιάτα και λαχταριστά tapas. Από αυτά ξεχώρισα μια διαφορετική πρόταση σε fish & chips όπου ο μπακαλιάρος έρχεται τυλιγμένος στην τηγανητή πατάτα μαζί με μια υπέροχη μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, τις λαχταριστές μπουκιές καβουρμά Θράκης μέσα σε τραγανό ψωμί παρέα με μαγιονέζα γλυκοπατάτας και αυγό, και το ceviche από χτένια με κρέμα σελινόριζα και σάλτσα verde (ή αλλιώς «πράσινη» στα ισπανικά, μια που είναι φτιαγμένη από πράσινες ντομάτες). Τα γλυκά, εξίσου σαγηνευτικά, με το paris brest με ψητό brie, chutney βερίκοκο και καβουρδισμένα αμύγδαλα να διεκδικεί την πλήρη προσοχή σου. Ο Μανώλης Μαυριγιαννάκης και ο Μάριος Πιρπιρίδης που επιμελήθηκαν το μενού, έβαλαν πράγματι τα δυνατά τους.
Εν ολίγοις η Gargaretta είναι μια καλή ιδέα αν θες να περάσεις ένα πρωινό στη γειτονιά της, να πιεις ένα ωραίο κρασί τσιμπολογώντας δυσεύρετα τυριά και αλλαντικά ή να δοκιμάσεις νόστιμα πιάτα αφήνοντας τις νότες της jazz να σου χαϊδεύουν τα αυτιά. Και όλα αυτά όσο η ατμόσφαιρα της παλιάς αθηναϊκής συνοικίας αφηγείται τις αξέχαστες ιστορίες της.
Ροβέρτου Γκάλλι 1, Ακρόπολη, 2109228713, www.gargaretta.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.