- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι στον Βασίλαινα
Ένα μενού με θαλασσινές γεύσεις, λίγο πριν τα πρωτοβρόχια
Ο Γιάννης Νένες γράφει για το εστιατόριο Βασίλαινας
Την πρώτη μέρα που δρόσισε στην Αθήνα, το βράδυ της Παρασκευής που μύρισε βροχή, μία παρέα που μας ενώνει το ραδιόφωνο, περάσαμε από τον Βασίλαινα. Ήταν η τελευταία μέρα που σερβιριζόταν το καλοκαιρινό μενού του εστιατορίου με τη θαλασσινή, πειραιώτικη παράδοση. Η σημερινή του τοποθεσία, το παλιό Αλάτσι (μάλιστα, στο βάθος του παταριού υπάρχει και το «ιστορικό» μεγάλο τραπέζι των συναντήσεων μετά φαγητού του Ποταμιού…), δένει με την περιοχή έξυπνα. Οι νοητές ευθείες από το απέναντι Χίλτον εισχωρούν αρμονικά και μέσα στον χώρο του εστιατορίου δίνοντας μία συντονισμένη συνέχεια στην αίσθηση, ενώ το ξύλο, οι ανθρακί τόνοι, τα led φώτα κρυμμένα μέσα σε μπουκάλια κρασιών στην οροφή και ο «τρυφερός» επικεντρωμένος φωτισμός επάνω από κάθε τραπέζι δημιουργούν φιλική διάθεση.
Μας καλωσόρισε μία αποδομημένη σπανακόπιτα και μία ελληνική σαλάτα με γλυκύτατα τοματίνια, αγγουράκι Κνωσού, κροκέτα φέτας, κρίταμο και χειροποίητο ψωμί. Μαζί και η κλασική ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα, ένας καλοκαιρινός αφρός επάνω σε κομματάκια αραβικής πίτας. Το ταρτάρ τόνου με καπνιστή μαγιονέζα, πίκλες, σέλερι και μαραθόριζα θεωρείται μία από τις μεγάλες επιτυχίες του φετινού μενού, όπως και το καλαμάρι σχάρας με μαυρομάτικα φασόλια, μους μελιτζάνας και μαρμελάδα τομάτας με (...πονηριά) λουκάνικο Δράμας. Αγαπήθηκαν εξίσου το καπνιστό χταπόδι με σαλάτα ρεβίθια και το γιουβετσάκι γαρίδας, ενώ το μελωμένο αυγό επάνω σε αφρό πατάτας, φρέσκια τρούφα (με απάκι ή άνευ) ήταν η κρυφή έκπληξη με θεαματικό σπάσιμο του κρόκου και μεγάλη νοστιμιά. Μας συνόδευσαν, ένα λευκό μοσχάτο από το Κτήμα Χαριτάτου, ένα δροσερό ροζέ Mirabeau Προβηγκίας και μετά τα γλυκά (τα δοκιμάσαμε όλα) ένα τσίπουρο Manifesto Αποστολάκη που έδωσε ακριβώς το τουίστ που χρειάζονταν οι κουβέντες και οι εξομολογήσεις μας, όταν βγήκαμε στον δροσερό αέρα. Για τις φθινοπωρινές μέρες ο Βασίλαινας υπόσχεται πιο ζεστές, πλούσιες γεύσεις με προσανατολισμό πάντα, βέβαια, τη θάλασσα.
Βρασίδα 13, 2107210501, www.vassilenas.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.