Όλα νέα! Τα εστιατόρια, οι διάσημοι σεφ, τα καινούργια μας στέκια
Όρεξη να μη μας λείπει και μας βλέπω σε νέες και ωραίες γαστρονομικές περιπέτειες
Η Νενέλα Γεωργελέ γράφει για το γαστρονομικό προφίλ της σεζόν που μόλις ξεκίνησε.
Κάποτε μου χρειαζόταν κάνας μήνας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για να επανέλθω σε ρυθμούς και δεδομένα αθηναϊκά. Μαζί μου και οι επιχειρηματίες που τον Σεπτέμβρη ξεκίναγαν τα νέα τους projects ώστε να είναι έτοιμοι, εκεί γύρω στις γιορτές, να ανοίξουν. Φέτος όμως, και με το μαγιό ακόμη σε πρώτη ζήτηση, δεν προλαβαίνω να συλλέγω καυτές πληροφορίες και υλικό για όλα τα νέα και ωραία που μας περιμένουν τούτη τη σεζόν που με παραπανίσια φόρα ξεκινάει.
Άνοιξαν μέσα στον Αύγουστο
Καταρχάς μέσα στο καλοκαίρι, και διά της μεθόδου «κάτσε να το στρώσουμε τώρα που τα πλήθη λείπουν διακοπές», άνοιξαν μια φουρνιά από μικρά και μεγάλα εστιατόρια, όλα τους νόστιμα και ιδιαιτέρως περιποιημένα, τα περισσότερα από αυτά σας τα έχουμε ήδη γράψει, ας κάνουμε και πάλι μια αναφορά μια και επί της ουσίας τώρα ξεκινούν να συστήνονται στο αθηναϊκό κοινό. Στο Κουκάκι, λοιπόν, πάνω στη κεντρική Βεΐκου στήθηκε ένα πολύ ωραίο ιταλικό, το Meno Male, από το πρωί με πλούσια πρωινά, πίτσες με χειροποίητο ζυμάρι 48ωρης ωρίμασης, ωραία κάβα και φιλικές τιμές.
Λίγο πιο πέρα ο Ηλίας Μπαλάσκας άνοιξε το Seawolf του, με τραπεζάκια έξω και μέσα και με πρωτότυπες γεύσεις ψαροφαγικής κατεύθυνσης, τις δοκιμάσαμε και μας άρεσαν. Στα σύνορα Κουκακίου-Πετραλώνων και σε μια όμορφη και ήσυχη πλατεΐτσα ο Κυριάκος Γιαλεζόγλου του πασίγνωστου Θεραπευτήριου άνοιξε την Παπαλίνα, με πρωταγωνίστρια την (πεντάφρεσκη) σαρδέλα, από κοντά και όλα τα θαλασσινά που αγαπάμε όλοι. Όμορφα να κάθεσαι μέσα στις πρασινάδες της πλατείας με μεγάλη παρέα ώστε να δοκιμάσεις όλα τα καλά του πλούσιου καταλόγου.
Απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης βρήκε, μέσα σε μια δροσερή όσο και ατμοσφαιρική μικρή στοά, πόστο το δεύτερο Brigante, αδερφάκι του πολύ καλού ιταλικού του Συντάγματος. Εδώ λέγεται Brigante al Museo και σερβίρει την ίδια πολύ καλή κουζίνα που το έκανε δημοφιλές στους λάτρεις του είδους. Στου Ψυρρή, στην οδό Τάκη 16 εκεί που παλιότερα ήταν το μουσικό μεζεδοπωλείο Πάει Καιρός, άνοιξε το ολοκαίνουργιο Thes με κουζίνα ελληνική και πειραγμένη από τον καλό σεφ Σταμάτη Τσίλια. Το πιο μεγάλο opening μέσα στον Αύγουστο έγινε αθόρυβα και είναι το λαμπερό Cardinale στη Μητροπόλεως 38.
Το καινούργιο απόκτημα της Φωτεινής Παντζιά (του κοσμαγάπητου By the Glass) ετοιμαζόταν μήνες, έχει υπέροχη διακόσμηση, ωραία και φινετσάτη σάλα και μπάρα για ποτό, τραπεζάκια έξω στην Πετράκη, μια σάλα επάνω στον όροφο όπου κανείς μπορεί και να χαζέψει τη walk in κάβα με τις ετικέτες από Ιταλία (κατά κύριο λόγο) αλλά και Ελλάδα. Το βαρύ πυροβολικό βρίσκεται στα… ενδότερα και είναι ο σεφ Κώστας Τσίγκας ο οποίος στήνει ένα καταπληκτικό μενού με πιάτα σπουδαίας ιταλικής κουζίνας. Πίτσες με ζυμάρι αργής ωρίμασης, λευκές αλλά και κόκκινες, φοκάτσιες γεμιστές με τυρί, πάστες, πολλές φρέσκιες μοτσαρέλες αλλά και νοστιμότατα crostini, ανοίγει από το πρωί και με ωραιότατα πρωινά al italien. Δοκίμασα ήδη την ακαταμάχητη πίτσα deep dish, με ζύμη από βούτυρο (κόλαση!), ντομάτα, σαλάμι και μπουράτα, καθώς και την πίτσα all’ ortica με τσουκνίδα, κατσικίσιο τυρί, αμύγδαλα και καυτερό μέλι, θέλω όμως πολλές απανωτές επαναλήψεις για να «καταφέρω» τον μεγάλο και εξόχως ορεκτικό κατάλογο.
Στα πρώτα τους βήματα
Για πολύ λίγες μέρες άνοιξαν μέσα στον Αύγουστο, έπειτα έκλεισαν για να πάνε κι αυτοί διακοπές (…σωστοί), και στ’ αλήθεια τώρα μας συστήνονται. Ο λόγος για το λιλιπούτειο και υπερ-ζωντανό Yoko Sushi Βento, που στήθηκε στην Αρριανού 20 στο Παγκράτι, απέναντι ακριβώς από το Μαύρο Πρόβατο, και ήδη έχει κερδίσει συμπάθειες. Καλό προσιτό γιαπωνέζικο, sushi αλλά και πιάτα ημέρας, πιάτα με ψάρι και πολλά άλλα ωραία και αυθεντικά. Φήμες μού λένε πως και ο Βασίλης Καλλίδης (πολύ φίλος τους) ετοιμάζει δίπλα τους και το δικό του, αλλά αργεί ακόμα ώστε να σας πω κάτι πιο συγκεκριμένο.
Μια εβδομάδα ανοιχτή είναι και η υπερπαραγωγή της Κάβα Νέκταρ κάτω στην Ερμού, στο νούμερο 121, και απευθύνεται σε όσους αναζητούν εμπειρίες fine drinking και όχι μόνο. Απίστευτη ενημέρωση σε ποτά από όλο τον κόσμο, σπέσιαλ ουίσκι και λοιπά οινοπνευματώδη, περίπου τα άπαντα της ελληνικής μικροζυθοποιίας, κοντά σε αυτά και ένα πανόραμα ελληνικών προϊόντων μικρών παραγωγών που μπορεί κανείς να πάρει και για το σπίτι.
Δεν σταματούν εδώ και στον επάνω όροφο, σε ταράτσα που στολίζει το τεράστιο γκραφίτι του Same 84, έστησαν και το εστιατόριο Χελώνα, με management του γνωστού Oinoscent, μεσογειακή κουζίνα και τον (βραβευμένο σαν καλύτερο Έλληνα) sommelier Άρη Σκλαβενίτη.
Από τα πιο αγαπημένα και επιτυχημένα εδώ και 15 χρόνια εστιατόρια της Αθήνας το ΜΑΝΗ ΜΑΝΗ άνοιξε μόλις προχτές Τρίτη το «βρώμικο» αδελφάκι του! Με ιδιοκτήτες τη Γιώτα Χουλιάρα, τον Γιάννη Μπουτσικάρη και τον εξαιρετικό Αλέξανδρο Φουρούλη ο οποίος επιμελείται και το μενού, το καινούργιο DIRTY MANH μοιάζει με καντίνα (εξαίρετος σχεδιασμός από την Mab Architects), που πάρκαρε στο Κουκάκι (Δημητρακοπούλου 5), φέρνοντας στο διάβα μας υλικά και συνταγές από τη Μάνη και όλη την Ελλάδα. Λάδι, σιτάρι, αφρός αλατιού και κρεατικά έρχονται από Μάνη, προσφέρει σουβλάκια και πίτες που μαγειρεύονται και ψήνονται επιτόπου, όλα ποντάρουν στη νοστιμιά και την ελληνικότητα. Για να πάρετε γεύση υπάρχουν πίτες τραβηχτές με χοιρινό καλαμάκι, αφρίνα Ταινάρου, κεφαλοτύρι αλλά και με καγιανά ή με λουκάνικο από την Αρεόπολη. Κι ακόμα, σκεπαστές πίτες (πίτα pocket) με σύγκλινο σχάρας, πουρέ σύκο, λιαστή, αρωματικό τυρί βοτάνων, πίτα με πανσέτα sous vide με τζίντζερ και οξύμελι, πίτα με μουσακά και κιμά από μοσχαρίσια ουρά και άλλα πολύ πολύ νόστιμα και ποιοτικά.
Τάσεις της σεζόν
* Ιταλική κουζίνα, σε νέες μεγάλες δόξες
* Φαγητό του δρόμου απ’ όλο τον κόσμο
* Το κρέας επιμένει ελληνικά. Hot οι γίδες και οι προβατίνες.
* Η ελληνική κλασική κουζίνα στα καλύτερά της.
* Η επιστροφή των μαγαζιών που αγαπήσαμε.
Hot - hot - hot αναμονές!
Τα καλύτερα έρχονται! Για όσους από εμάς διασκέδασαν, τραγούδησαν, έφαγαν, ήπιαν και φλέρταραν κάτω από τον φοίνικα στο πολυθρύλητο και εξαιρετικά δημοφιλές Dirty Ginger στο Γκάζι, τα νέα είναι θαυμάσια! Το fun restaurant που μας έκλεψε τις καρδιές, κλειστό από το 2013, ανοίγει ξανά και είναι έτοιμο να γράψει νέες χρυσές σελίδες στην ιστορία του (…μας). Από τους ίδιους έμπειρους συντελεστές, την Έφη Γιαλούση και τον Νίκο Μαούνη, με ξεσηκωτικές ανατρεπτικών συνδυασμών μουσικές, με φαγητό νόστιμο ελληνικό, κρεατικά και εξωτικές πινελιές… «με διάθεση να ξαναβρούμε τα στέκια μας και τα κέφια μας», όπως μου λέει ο Νίκος Μαούνης. Ανοίγει στο Χαλάνδρι τέλη Σεπτεμβρίου.
Ένα άλλο αγαπημένο στέκι των Αθηναίων που έκλεισε πέρυσι και προς στιγμήν στενοχωρηθήκαμε αλλά ευτυχώς ήταν προσωρινό, είναι και το Κεντρικόν της Κολοκοτρώνη. Ετοιμάζεται πυρετωδώς για να ανοίξει τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη, οι αλλαγές «εκσυγχρονισμού» του είναι μεγάλες αλλά στις επιδιώξεις των νέων ιδιοκτητών είναι να διατηρηθεί η παλιά, υπέροχη κλασική του αύρα που, τώρα, στη νέα του πορεία συνδυάζεται και με πολλές νότες ήπιας και καλαίσθητης πολυτέλειας. Μαθαίνω ότι «στολίζεται» με πίνακες (από τους παλιούς), με εντυπωσιακές ταπετσαρίες, καθρέφτες αντικέ, μαρμάρινες μπάρες και μια εντυπωσιακή σκάλα που θα οδηγεί και στον επάνω όροφο. Θαυμάσια νέα έχει και στην κουζίνα του την οποία αναλαμβάνει ο στιβαρός, κοσμοπολίτης αλλά και βαθύς γνώστης της ελληνικής γεύσης σεφ Άρης Τσανακλίδης. Ανοιχτό από το μεσημέρι θα σερβίρει κλασική ελληνική κουζίνα στα ωραία της, και το βράδυ θα έχει μενού-έκπληξη!
Νέο τρανταχτό που κάνει μπαμ και ενθουσιάζει τους πολυπληθείς θαυμαστές του είναι η επιτέλους εμφάνιση στην εστιατορική σκηνή της Αθήνας του σεφ και κριτή του Master Chef, Πάνου Ιωαννίδη. Γνωστός για την αγάπη και τη μαεστρία του στην ιταλική κουζίνα, συμπράττει με τον ιδιοκτήτη του παγκρατιώτικου Cupola και ετοιμάζουν φοβερό και τρομερό εστιατόριο στην Απόλλωνος, όπου θα γευτούμε πολύ καλή και αυθεντική cucina contemporanea. Δηλαδή πίτσα σε νέες εκδοχές, pasta με σύγχρονες προσεγγίσεις, ριζότα που είναι και η αδυναμία του σεφ και άλλα νόστιμα, σε περιβάλλον που θα σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι Ρώμη! Το όνομα ακόμα δεν έχει βρεθεί, αναμένουμε το opening αρχές Οκτώβρη.
Σε άλλα νέα και ωραία, στις 13 Σεπτεμβρίου ξανανοίγει στο Ψυχικό το Steak House by Kiku με μεταγραφή εδώ του πολύ καλού και βαθύ γνώστη του κρέατος σεφ Άλσι Σινανάι (δική του η ομάδα Wolves of Kitchen). O Άλσι θα ψήνει με slow cookery γίδες και προβατίνες, θα καπνίζει μόνος του πολλά και νόστιμα, το μενού θα στηρίζεται σε εποχικά ελληνικά προϊόντα, οι τιμές θα είναι πολύ προσιτές. Αρχές Οκτώβρη ανοίγει και το Kiku στο Κολωνάκι, πάλι με τον ίδιο σεφ, εδώ σε εξωτικές αμιγώς γιαπωνέζικες εκδοχές του πλούσιου ταλέντου του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.