- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Στο Burger 29 φτιάχνουν το δικό τους ψωμί για το burger και είναι καταπληκτικό
Η ουσία ενός καλού burger κρύβεται σε δύο μόλις συστατικά: Πρώτον στο μπιφτέκι (προφανώς) και δεύτερον στο ψωμί. Όλα τα άλλα εναποτίθενται στη φαντασία (και τη μαεστρία) του εκάστοτε μάγειρα. Αλλά όλο το ζουμί βρίσκεται στο τρυφερό (πρωτίστως) ψωμάκι και στη μαγεία που κλείνει μέσα του. Αυτό το… ζουμί είναι και ο λόγος που γράφεται αυτό το άρθρο. Βλέπετε, στην Καλλιθέα υπάρχει ένα μικρό μπεργκεράδικο που φτιάχνει από την αρχή τα δικά του ψωμάκια.
Το Burger 29 βρίσκεται στην οδό Επαμεινώνδα και έχει για ιδιοκτήτη του τον (ολίγον τι) τελειομανή Κωνσταντίνο Ελευθερόπουλο: «Ασχολούμαι με την εστίαση όλη μου τη ζωή. Το 2016 έτυχε να ασχοληθώ και με τα burger. Και τότε διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ένα σωστό ψωμί για burger. “Challenge accepted” είπα από μέσα μου και αποφάσισα να το φτιάξω εγώ. Έψαξα πολύ τη συνταγή, έκανα εκατοντάδες πειραματισμούς και κατέληξα ότι το ιδανικό ψωμί για burger δεν είναι brioche, αλλά… πατατόψωμο. Η πρώτη συνταγή που πέτυχε ήταν τόσο καλή που με έπεισε. Θα άνοιγα μπεργκεράδικο!»
Εννοείται ότι ο Κωνσταντίνος που τίποτα δεν αφήνει στην τύχη, έψαξε και βρήκε τον καλύτερο κιμά για το μπιφτέκι του, την καλύτερη πατάτα για συνοδευτικό και σίγουρα το καλύτερο μπέικον που έχω φάει εγώ τουλάχιστον. «Έπρεπε να ψάξω πάρα πολύ για να βρω το προϊόν που εγώ θέλω. Τα κατάφερα όμως. Τώρα και ο κρεοπώλης μου τρώει σε εμένα».
Ναι, ο Κωνσταντίνος έχει βρει ό,τι καλύτερο σε πρώτη ύλη και έχει φτιάξει ένα πραγματικά τέλειο ψωμί, με πειθαρχία και αυστηρό προγραμματισμό. Στις συνταγές όμως –ευτυχώς- άφησε τον εαυτό του ελεύθερο. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας κατάλογος λιμπιστικός όσο λίγοι. Θα βρεις τα κλασικά burger που αγαπάς, αλλά και κάποιες premium προτάσεις, όλα σε κανονική και μίνι έκδοση. Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει το Burger 29 (από €4,90) με bun ολικής άλεσης με ελαιόλαδο, ζουμερό καραμελωμένο μπιφτέκι, ημίσκληρο κατσικίσιο τυρί, ντομάτα, λόλα και τη δική τους μυστική σος δαμάσκηνο, το Flying Chicken (€5,80) με τραγανό φιλέτο στήθος κοτόπουλο, ένταμ, ντομάτα και μαγιονέζα (γευστικότατο μέσα στην απλότητά του) και το The Pulled Pork (από €5,30) με λευκό bun, τρυφερά κομμάτια από χοιρινό μπούτι στη γάστρα σε μυστική σάλτσα μυρωδικών, καπνισμένη BBQ σος, μουστάρδα, καραμελωμένα κρεμμύδια σε βαλσάμικο ξύδι και τυρί κρέμα,- το προτείνω ανεπιφύλακτα. Η μεγάλη μου αγάπη όμως είναι το Magic Melt (από €5,10) με ζουμερό καραμελωμένο μπιφτέκι, σος λιωμένου τσένταρ, μανιτάρια σοτέ, κρεμμύδια καραμελωμένα σε βαλσάμικο ξύδι και μπέικον. Ή αλλιώς ο ορισμός του comfort food…
Συνολικά υπάρχουν 12 προτάσεις σε burger (και μία vegan), ενώ για συνοδευτικά θα βρεις αρκετές λιχουδιές (φρέσκες τηγανιτές πατάτες με cheddar melt και μπέικον, κοτομπουκιές, κ.α.). Φυσικά υπάρχει κάτι κολασμένο για το τέλος (σπιτικό choco melt με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού λέγεται), σε ένα κολασμένο μπεργκεράδικο βρίσκεσαι άλλωστε. Αξίζει να το δοκιμάσεις, και όταν το κάνεις, θυμήσου να ζητήσεις από τον Κωνσταντίνο να σου δώσει και μερικά ψωμάκια για το σπίτι. Θα τα εξαφανίσεις.
Επαμεινώνδα 29, Καλλιθέα, 213 0116842, www.burger29.com, Fb: @burger29sbb
Φωτογραφίες: Δημήτρης Αλβανός
INFO
Ακαταμάχητα smash burgers με το πιο αφράτο και χειροποίητο πατατόψωμο, το οποίο μάλιστα φτιάχνεται εδώ κάθε μέρα. Στον μοντέρνο και friendly χώρο του θα ευχαριστηθείς όλα τα κλασικά burger που ξέρεις και εμπιστεύεσαι ή ακόμα μπορείς να ζητήσεις να σου φτιάξουνε το burger που ονειρεύτηκες το προηγούμενο βράδυ!
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.