- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
2Μαζί, ένα εξαιρετικό εστιατόριο με τέλεια αυλή
Και υψηλή γαστρονομία σε value for money τιμές
Η αυλή του 2Μαζί μοιάζει το ιδανικό σημείο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα ή ένα ρομαντικό δείπνο τις καυτές μέρες του καλοκαιριού
Κάθε φορά που ανεβαίνω την οδό Νίκης κρυφοκοιτάζω την αυλή του 2Μαζί. Ψάθινα καπέλα-φωτιστικά, λεμονιές και βασιλικοί που χαρίζουν το άρωμά τους στους περαστικούς και εκείνες οι υπέροχες λευκές φερ φορζέ καρέκλες που για εμένα σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: καλοκαίρι. Μοιάζει το ιδανικό σημείο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα ή ένα ρομαντικό δείπνο τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Και είναι.
Δεν είναι πολλά τα αθηναϊκά εστιατόρια που έχουν το επίπεδο της κουζίνας του 2Μαζί. Ξεκάθαρες γεύσεις, ολοφάνερη δημιουργία, υψηλή γαστρονομία που συνεχίζει στο ίδιο επίπεδο τα 11 τελευταία χρόνια, από τότε δηλαδή που ο Ηλίας Γώγος άνοιξε το 2Μαζί με συνοδοιπόρο –τότε- τον Γιάννη Μπαξεβάνη. Καθόλου τυχαίο λοιπόν που τις δύο τελευταίες χρονιές ο οδηγός Michelin φροντίζει να απονέμει σε αυτό το τόσο αξιόλογο εστιατόριο το βραβείο “Michelin Plate”, ένα βραβείο που απονέμεται στα εστιατόρια εκείνα που δεν βραβεύθηκαν με αστέρι Michelin ή Bib Gourmand, καταφέρνουν όμως και ξεχωρίζουν με κάποιο τρόπο.
Αυτό που εγώ ξεχωρίζω στο 2Μαζί ωστόσο, δεν είναι η χαριτωμένη αυλή ή οι –πράγματι εμπνευσμένες- γεύσεις του. Αυτό που εκτιμώ είναι ότι προσφέρει δύο μενού degustation σε τιμές που δύσκολα μπορεί να πετύχει κανείς σε αυτό το επίπεδο κουζίνας. Το πρώτο μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνει 6 πιάτα (με €55/άτομο), ενώ το δεύτερο 8 πιάτα (με €70 άτομο). Προτίμησα το πρώτο και με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι κάλυπτε ένα αντιπροσωπευτικό μέρος του μενού, καθώς πρόσφερε πιάτα που ήδη μου είχαν τραβήξει την προσοχή.
Ξεκινήσαμε με μια σαλάτα από baby σπανάκι με τραγανά φύλλα, σταφύλια, αφρό χαλούμι και βινεγκρέτ άνηθου, ολόδροση και γευστική. Συνεχίσαμε το λαβράκι μαρινέ, αγγούρι, λάδι σταφυλιού και κρέμα πεπόνι, ελαφρύ και πεντανόστιμο, ένα εκπληκτικό πιάτο. Σειρά είχε η τσιπούρα με μανιτάρια, αφρό μοβ κουνουπιδιού, ντομάτα με αρωματικά βότανα και τα μοσχαρίσια μάγουλα με αφρό πατάτας και χαβιάρι κόκκινης πιπεριάς. Αλλά την παράσταση έκλεψε σίγουρα η φραγκόκοτα με parsnip (ή αλλιώς παστινάκη), πουρέ καλαμπόκι, τουίλ γραβιέρας και σάλτσα λεμονοθύμαρο, ένα αρωματικό πιάτο με απόλυτη γευστική ισορροπία. Κλείσαμε με τις καραμελωμένες μπανάνες με μαρμελάδα γάλα, καραμέλα βουτύρου και παγωτό μπανάνα καραμέλα και αυτή την αίσθηση χορτάτης ικανοποίησης που ακολουθεί κάθε καλό δείπνο.
Να πω επίσης ότι το νεοκλασικό κτίριο που μοιράζεται την αυλή του 2Μαζί μόλις άνοιξε τις πόρτες του για να φιλοξενήσει κάθε ταξιδιώτη και (γιατί όχι;) Αθηναίο, στις υπερπολυτελείς και πλήρως ανακαινισμένες σουίτες του, ενώ στο ίδιο κτίριο υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας και ενός private dinner.
Το 2Μαζί είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες επιλογές ενός λάτρη της γαστρονομίας και αυτό γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό από τη φιλοσοφία του, που συνοψίζεται πάνω στο μενού: «Η κουζίνα μας δεν είναι απλά ένας κατάλογος ή μια επίδειξη τεχνικών ικανοτήτων με τη χρήση διαφόρων συστατικών. Είναι η ιστορία μας αναμεμειγμένη με ιδέες και τεχνικές διαφόρων πολιτισμών. Άλλωστε αυτό δεν είναι το μαγείρεμα;»
Νίκης 46β, Σύνταγμα, 2103222839, Fb: @2maziRestaurant
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.