- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Artisanal: Ένας κήπος-όνειρο για το καλοκαίρι
Σε υποδέχεται ξαφνικά, δυο μέτρα δίπλα από τη μονίμως «επιβαρυμένη» Κηφισίας
Το Artisanal προσφέρει καφέ, πρωινό και brunch, συνεχίζει με lunch, το πάει μέχρι αργά το βράδυ ανάβοντας τα μικρά φωτάκια του ειδυλλιακού του κήπου.
Είναι τόσο όμορφος και πολύχρωμα φουντωτός αυτός ο κήπος που σε υποδέχεται ξαφνικά, δυο μέτρα δίπλα από τη μονίμως «επιβαρυμένη» Κηφισίας, που και τίποτα άλλο να μη σου πρόσφερε θα ’βρισκες λόγους για να τον εκθειάσεις… Δέντρα πανύψηλα και αιωνόβια, τριανταφυλλίτσες και γιασεμιά, μυρωδικά και πρασινάδες πλαισιώνουν τραπέζια, δημιουργούν γωνιές για ρομάντζα... βάζουν κι ένα μπαρ σε κυρίαρχη θέση να μην ξεχνάς και όλα τα υπόλοιπα που μπορείς εδώ να απολαύσεις.
Περνάω καλά κάθε φορά που έρχομαι, χειμώνα-καλοκαίρι. Γιατί ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου ανοίγοντας πριν λίγα χρόνια το Artisanal τους δεν στάθηκαν στην αδιαφιλονίκητη ομορφιά του κήπου και του παλιού αρχοντικού που φιλοξενεί στις σάλες του τη χειμωνιάτικη βερσιόν του καλού εστιατορίου. Αντίθετα, κάθε χρόνο που περνάει, αποδεικνύουν ότι μόνο όταν αγαπάς πολύ και είσαι συνεχώς από πάνω του, το «παιδί» σου πάει μπροστά και ευημερεί. Στα δυνατά τους χαρτιά είναι και ο εξαιρετικός σεφ Δημήτρης Δημητριάδης, λάτρης της ελληνικής κουζίνας. Ο οποίος σε όλα του τα πιάτα συνδυάζει τεχνικές, γνώσεις, εμπειρία, κυρίως όμως ποντάρει στη γεύση τους αλλά και στις μικρές παιχνιδιάρικες ανατροπές. Με κάτι τέτοιο μας ξεκίνησε προχτές: nigiri με καπνιστό χέλι, παντζάρι, βλίτα και κρέμα από απάκι, μια μικρή κατακόκκινη –από το παντζάρι– μπουκιά ρυζιού ονειρεμένης νοστιμιάς.
Συνεχίζει με ντολμάδες τυλιχτούς σε μαρούλι της θάλασσας και γεμιστούς με χτένια, άγριο ρύζι, φινόκιο, δίπλα και το φίνο αυγολέμονο. Η πατατοσαλάτα με την κρέμα μετσοβόνε ήταν από μόνη της νόστιμη, της πρόσθεσε πόντους με πέρλες τηγανητού (και ωραία κριτσανιστού) τραχανά. Η χωριάτικη είχε όλες τις καλές πρώτες της ύλες, «παιχνίδιζε» και με το αγγούρι σε μορφή γρανίτας. Το μοσχαράκι συνοδευόταν από καραμελωμένο κουνουπίδι, η σφυρίδα μύριζε θάλασσα και είχε βαθιά νοστιμιά από τα γιαχνί χόρτα και τη σάλτσα κακαβιάς, το κοτόπουλο με το χειροποίητο κοφτό μακαρόνι και τη σάλτσα παστιτσάδας ήταν πιάτο υπέρκομψο που –όμως– από την πρώτη πιρουνιά γευόσουνα και την πληθωρική του γεύση.
Ανοιχτό από το πρωί στις 11 το Artisanal, προσφέρει μέσα στις παχιές δροσιές καφέ, πρωινό και brunch (προζυμένια ψωμιά, αυγόφετες, ομελέτες κ.λπ.), συνεχίζει με lunch, το πάει μέχρι αργά το βράδυ ανάβοντας τα μικρά φωτάκια του ειδυλλιακού του κήπου. Έχει αυτό το «κάτι» που σου εγγυάται χαλαρές στιγμές, έχει ωραίες μουσικές, πολύ ευγενικό σέρβις, τιμές που δεν σε αγριεύουν και είναι απόλυτα ταιριαστές με τα προσφερόμενα. Με ωραία γλυκά –«αμυγδάλου», ραβανί και σουδάκια με σοκολάτα, μπανάνα–, καθώς και πολλά κοκτέιλ, «Too gin to be true» το δικό μου, την πήγαμε μέχρι αργά τη βραδιά και ομόφωνα κανονίσαμε γρήγορη επανάληψη…
Ζηρίνη 2, Κηφισιά, 2108086111
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.