Χάνος, ένα ψαροεστιατόριο για την παρέα
Το καινούργιο στέκι στη Νίκης αγαπάει τους θαλασσινούς μεζέδες και το κρασί
![xanos-anoigma.jpg xanos-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/05/09/xanos-anoigma.jpg)
Οστρακοειδή, πρωτότυποι μεζέδες από τον βυθό, φρέσκο ψάρι και μια πληθωρική wine list. Το καινούργιο εστιατόριο στη Νίκης ονομάζεται Χάνος και αγαπάει τη θάλασσα
Το πετρόλ χρώμα των τοίχων με αγκαλιάζει. Σε μια κολώνα «κολυμπούν» ψαράκια. Κι όταν κοιτάω ψηλά, βλέπω αναμμένα φωτιστικά που μοιάζουν με φυσαλίδες. Θα μπορούσα να είμαι στο βυθό της θάλασσας - έτσι νιώθω - όμως βρίσκομαι στο καινούργιο ψαροεστιατόριο του Συντάγματος και χαζεύω τα ολόφρεσκα στρείδια της βιτρίνας με ανοιχτό το στόμα. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το εστιατόριο αυτό το είπαν «Χάνο».
![_mg_2065.jpg _mg_2065.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_2065_0.jpg)
Ο Χάνος έριξε άγκυρα στην οδό Νίκης τον Μάρτιο και από τότε «ψαρεύει» καθημερινά ό,τι πιο φρέσκο κολυμπάει στο νερό. Έχει ωραίες ιδέες για να το μαγειρέψει και μια λίστα κρασιών (που έχει επιμεληθεί ο Άρης Σκλαβενίτης) για να το συνοδεύσει. Αυτή ήταν άλλωστε η βασική ιδέα του Θανάση Τσιέλου όταν άνοιξε τον Χάνο: ωραία θαλασσινά, φρέσκο ψάρι και ακόμη πιο ωραίο κρασί.
![_mg_2053.jpg _mg_2053.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_2053_0.jpg)
Ο Θανάσης που ξεκίνησε ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο (εκεί αποδίδω και την ευγενική, καλοσυνάτη φυσιογνωμία του), αλλά του έκλεψαν την καρδιά τα εστιατόρια (έχει χρόνια εμπειρίας στην εστίαση καθώς είναι ένα από τα μέλη της οικογένειας του Τζίτζικα και Μέρμηγκα) μου λέει: «Για δυο χρόνια δούλευα αυτή την ιδέα στο μυαλό μου. Ταξίδεψα στο εξωτερικό για να δω πώς λειτουργούν αντίστοιχα εστιατόρια εκεί. Για εμένα όμως σημασία έχει πάνω απ’ όλα η ποιότητα. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι αυτό που προσφέρεις είναι καλό».
![_mg_2090.jpg _mg_2090.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_2090.jpg)
Όταν κάτσεις στο τραπέζι, θα έρθει ένα μικρό (αλλά τόσο νόστιμο!) κέρασμα: φρυγανισμένο ψωμί με μια υπέροχη μους λευκού ταραμά. Είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και αυτό το amuse bouche σίγουρα σου ανοίγει την όρεξη για δοκιμές… Από πού όμως ξεκινάς; Στο σύντομο χρόνο λειτουργίας του, ο Χάνος έχει ήδη αποκτήσει μια φήμη για τα στρείδια του. Ολόφρεσκα και δελεαστικά, σερβίρονται στην κλασική εκδοχή με λεμόνι, αλλά θα βρεις και άλλες, πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως με σάλτσα μάνγκο και τσίλι ή τη διάσημη συνταγή στρείδια Rockefeler (σπανάκι, μυρωδικά γκρατιναρισμένα και παρμεζάνα). Επειδή μάλιστα τα στρείδια πωλούνται ανά τεμάχιο, αξίζει να επιλέξεις ένα από κάθε συνταγή για να τα δοκιμάσεις όλα. Εγώ διαλέγω τα στρείδια με μάγκο και τσίλι, και καταπίνω μια μπουκιά που μοσχοβολάει θάλασσα.
![1.jpg 1.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/1_241.jpg)
Αν η παρέα είναι λάτρης των οστρακοειδών, με χαρά θα συναντήσει μια ποικιλία δύο ατόμων που περιλαμβάνει όλο τον βυθό: στρείδια, κυδώνια, γαρίδες, μύδια, καβούρι soft shell, καλαμάρι και μους ταραμά. Η δικιά μου παρέα, πάλι, κοιτάει με λαχτάρα τα μεζεδάκια και τις υπόλοιπες θαλασσινές προτάσεις: χταπόδι με μους καπνιστής μελιτζάνας, miso και μαρμελάδα πράσινης ντομάτας (ένα πιάτο που εξαίσια ισορροπεί γεύσεις και υφές), φάβα με καπνιστό σκουμπρί και τσιπς πατζαριού, τρομερό σεβίτσε με ψάρι ημέρας και καβούρι soft shell πανέ με λαχανικά (σ.σ. το συγκεκριμένο είδος καβουριού έχει αρκετά μαλακό κέλυφος ώστε να είναι βρώσιμο. Οπότε στο τραπέζι φτάνει τηγανισμένο ολόκληρο το καβούρι, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση σερβίρεται με μια γλυκόξινη σάλτσα που του πάει πολύ).
![_mg_2128.jpg _mg_2128.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_2128.jpg)
Δοκίμασα επίσης το φιλέτο ψαριού ημέρας (πέτυχα ένα φρεσκότατο φαγκρί) με σέσκουλα, αγκινάρες και μια υπέροχη σάλτσα από κυδώνια της θάλασσας, που έκανε όλη τη διαφορά. Υπάρχουν ακόμα αρκετές και πληθωρικές προτάσεις σε ζυμαρικά (κι εδώ γνωρίζει μεγάλο σουξέ το γιουβέτσι με καραβίδες, στακοβούτυρο, μοσχολέμονο και πούδρα αυγοτάραχου), καθώς επίσης και πρωτότυπες σαλάτες (η σαλάτα νισουάζ με ψητό σολομό, αλλά και η πατατοσαλάτα με καπνιστό χέλι, ξινόμηλο, πίκλα κρεμμυδιού, σύγκλινο Μάνης και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών σίγουρα ξεχωρίζουν). Εννοείται ότι υπάρχει και φρέσκο ψάρι για τους μερακλήδες που θα ψηθεί στη σχάρα με μεγάλη μαεστρία, καθώς επίσης και ονειρεμένα γλυκά (φτιάχνονται εδώ) για το τέλος.
Όλα τα παραπάνω, μπορείς να τα συνοδεύσεις με μία από τις 35 ετικέτες κρασιών του ελληνικού κυρίως αμπελώνα, αλλά όχι μόνο (6-7 και σε ποτήρι) ή με κάποιο απόσταγμα. Κι εδώ, θα ήθελα να σημειώσω ότι οι τιμές στη wine list, όπως και σε όλο το μενού είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι θα περίμενε κανείς.
![_mg_2158.jpg _mg_2158.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_2158.jpg)
Γενικώς, το μενού ευνοεί το «μοίρασμα» και κάνει τον Χάνο το εστιατόριο της παρέας. Αν έχω μια πρόταση τότε αυτή είναι να πάρετε όσα περισσότερα πιάτα γίνεται, να τα βάλετε στη μέση, κι εκεί χαζεύοντας τους περαστικούς στη Νίκης και τα φωτιστικά-φυσαλίδες, να ευχαριστηθείτε μαζί με ένα μπουκάλι κρασί ή κάποιο τσίπουρο, τη νοστιμιά της θάλασσας.
![_mg_2084.jpg _mg_2084.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_2084.jpg)
Νίκης 23, Σύνταγμα, 210 3316158, Fb: Χάνος seafood
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.