- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Τα νέα στέκια της Άνοιξης
Καινούργιες ιδέες, ξενοδοχειακά αστέρια, ψαράκια στον αφρό, τραπεζάκια έξω
![00288_grand_by_interni_c_margarita_nikitaki4.jpg 00288_grand_by_interni_c_margarita_nikitaki4.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/05/08/00288_grand_by_interni_c_margarita_nikitaki4.jpg)
Τα καινούργια ξενοδοχεία στην Αθήνα, οι νέες αφίξεις στα εστιατόρια και τι προτείνουν οι σεφ για το καλοκαίρι του 2019
Ο καιρός, όσο κι αν κάνει τα τσαλίμια του, ανοίγει… Η όρεξή μας ζητάει αυλές, κήπους και ταράτσες, με τους πρώτους ήλιους ξεκινάνε και τα πρώτα πλάνα διακοπών. Η Αθήνα όμως δεν πτοείται, μια και ξέρει πως το μεγαλύτερο διάστημα από τους ζεστούς μήνες που έρχονται στην... αγκαλιά της θα το περάσουμε. Πολλές είναι οι τρανταχτές αφίξεις τούτων των ημερών και ένα είναι πια σίγουρο: η Αθήνα ξέρει να ζει όμορφα το καλοκαίρι.
![067_2512_blend_20190220_pe.jpg 067_2512_blend_20190220_pe.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/067_2512_blend_20190220_pe.jpg)
Τα καινούργια ξενοδοχεία που ξεφυτρώνουν στην πόλη δεν απευθύνονται μόνο στους τουρίστες. Σε συνήθως στρατηγικό σημείο τοποθετούν μικρά ή μεγαλύτερα spots που φιλοδοξούν να γίνουν τα αγαπημένα μας στέκια. Το ολοκαίνουργιο Foundry Hotel (Σαρρή 40, Ψυρρή, 2111824604) δημιουργεί στην ταράτσα του μια πανέμορφη ελληνική αυλή γεμάτη ροδιές, ελιές και λεβάντες, την στολίζει με garden chairs, πέργκολες με αμπέλια κι έναν ξυλόφουρνο. Τα ωραία συνεχίζονται στο τραπέζι με καλαθάκια του... πικ νικ που περιέχουν ελληνικά τυριά και αλλαντικά μαζί με όλα τους τα συνοδευτικά, όπως chutneys, ελιές, τσιπς λαχανικών, ψωμάκια - κριτσινάκια, καθώς και κρασιά μικρών οινοποιείων αλλά και ψαγμένες μπίρες. Η σεφ Γωγώ Δελογιάννη, που επιμελείται και τα του καλαθιού, προσθέτει πίτσες κι ένα πιάτο ημέρας, στο σκηνικό συνυπολογίστε και την άπλετη θέα σε Ακρόπολη και Φιλοπάππου για να συμπληρωθεί το ειδύλλιο. Μέσα στο επίσης καινούργιο Blend Hotel (Βύσσης 2, 2103221219), κι αυτό στην καρδιά της πόλης, θα βρείτε και το εστιατόριο Folk με λιτή αισθητική, καθαρό design και πολλά φυτά που του δίνουν ατμόσφαιρα urban jungle. Προτείνει πιάτα με βάση τα φρέσκα ελληνικά προϊόντα σε ένα πρωτότυπο… blend από υγιεινές και νόστιμες επιλογές από το πρωί ως το βράδυ.
![picnic3.jpg picnic3.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/picnic3.jpg)
Στο Grand Hyatt (Λ. Συγγρού 115, 2144021234) και πάνω στο roof top απλώνεται το καινούργιο εστιατόριο Grand, αδελφό με το εστιατόριο Interni της Μυκόνου. Εδώ, το εκλεπτυσμένο fusion Μεσογείου - Ασίας χαρακτηρίζει τόσο το μενού (που υπογράφει ο σεφ Θάνος Κακαράς) και τα signature cocktails όσο και τη διακόσμηση που ενώνει μοναδικά κομμάτια του design με την οργιώδη φύση. Πιο πέρα, στη Βουλιαγμένη, η Αθήνα ξαναζεί τον μύθο της μια και μόλις άνοιξε τις πύλες του το Four Seasons (Απόλλωνος 40, 2108901000) ανακαινίζοντας εκ βάθρων τον παλιό Αστέρα. Οι φιλοδοξίες του καινούργιου υπερπολυτελούς συγκροτήματος είναι να αποτελέσει τη νέα πρόταση σύγχρονου resort πάνω στις αρχές της κορυφαίας διεθνώς αλυσίδας αλλά και να μαζέψει στα υπέροχα εστιατόριά του τους Αθηναίους που θέλουν να απολαύσουν την περιώνυμη «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Ανοιχτά αυτή τη στιγμή (ενώ αναμένονται κι άλλα) είναι το Πέλαγος με ελληνικό seafood, το Mercato με μενού ιταλικής τρατορίας, η Taverna 37 με ελληνικές, παραδοσιακές γεύσεις και το Helios με κρεατικά και λοιπά λατινοαμερικάνικα πιάτα από ceviche μέχρι burritos.
![helios-poolside-grill.jpg helios-poolside-grill.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/helios-poolside-grill.jpg)
![lykovrisi-2.jpg lykovrisi-2.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/lykovrisi-2.jpg)
Σε «ελεύθερα» εστιατόρια τώρα, εννοώ εκτός ξενοδοχείων, επικρατεί και πάλι οργασμός! Ας ξεκινήσουμε από την εμβληματική Λυκόβρυση της πλατείας Κολωνακίου, που για καιρό παρέμενε κλειστή ταράζοντας τους φανατικούς της θαμώνες. Εδώ και λίγες μέρες είναι και πάλι γεμάτη από πλήθος Αθηναίων όλες τις ώρες της ημέρας. Ανοιχτή από νωρίς το πρωί, με μπιστρό φιλοσοφία και πιάτα που κινούνται σε ελληνικά, ιταλικά, γαλλικά μονοπάτια, στην κουζίνα βρίσκεται ο Παύλος Κυριάκης, από τους ανερχόμενους σεφ νέας γενιάς. Κάτω στη Μητροπόλεως και πάνω στην πλατεία μόλις άνοιξε ένα ακόμη Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου και κάνει ήδη θραύση όχι μόνο στους πολλούς τουρίστες αλλά και στους Αθηναίους που τιμούν το πεντανόστιμο ψαροφαγικό μενού της επιτυχημένης αλυσίδας.
![mparmpounaki_5985.jpg mparmpounaki_5985.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/mparmpounaki_5985.jpg)
![veritable-1-1.jpg veritable-1-1.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/veritable-1-1.jpg)
Στα βόρεια και στο Νέο Ψυχικό, εδώ και ένα μήνα βρίσκουμε το –πιο αυθεντικά γαλλικό δεν γίνεται– VeriTable (Ά. Σικελιανού 8, 2111829109) του εξαιρετικού Alain Parodi, γνώριμου εδώ και χρόνια στα ελληνικά πράγματα. Εδώ, μαζί με τη γυναίκα του Christine, στήνουν ένα ατμοσφαιρικό γαλλικό μπιστρό με ψωμάκια δικά τους, γαλλικά τυριά και αλλαντικά, άφθαστα πιάτα του σεφ και γαλλικά κρασιά σε γοητευτικές τιμές. Στην Κηφισιά, εκεί που ήταν το Εν Ελλάδι, άνοιξε το Wood (Εμμ. Μπενάκη 22, 2108074416), με αρχηγό στην κουζίνα τον πολυβραβευμένο Μιχάλη Ντουνέτα. Βασικός πρωταγωνιστής το κρέας από Έλληνες παραγωγούς, τα δυσεύρετα τυριά και τα αλλαντικά –μπρεζάολα, προσούτο γίδας, λούντζα– και άλλα νόστιμα που φτιάχνει ο ίδιος ο σεφ. Παίζουν αντικριστιέρες για φοβερά ψησίματα, σούβλες, κοκορέτσια, αλλιώτικα σουβλάκια αλλά και μια αυλή με σκιερό πλάτανο που δίνει στο χώρο ατμόσφαιρα ελληνικής εξοχής.
![wood.jpg wood.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/wood.jpg)
![cardinale_2494.jpg cardinale_2494.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/cardinale_2494.jpg)
Ψαράκια, αλλά λίγο πιο «δουλεμένα», bio λαχανικά καθώς και «ωμά» θα προτείνει και ο σεφ Ηλίας Μπαλάσκας (γνωστός μας από τον Θαλασσινό αλλά και από το πιο παλιό Oil Resto), στο ολοκαίνουργιο και δικό του Seawolf (ανοιχτό μέσα στο επόμενο δεκαήμερο) στο πολύ τουριστικό και λαοφιλές Κουκάκι, στη Δημητρακοπούλου. Πυρετωδώς ετοιμάζεται να ανοίξει αρχές Ιουνίου πάνω στη Μητροπόλεως και με πολλά τραπέζια στην Πετράκη το Cardinale της Φωτεινής Παντζιά (By the Glass, Boccanegra), που συνεργάζεται με τον Κωστή Βλασόπουλο (δικό του το Διά Ταύτα της Αδριανού) αλλά και τον υπέρoχο σεφ Κώστα Τσίγκα. Η κουζίνα του θα έχει τα ωραιότερα της ιταλικής κουζίνας, παραδοσιακής και σύγχρονης, θα υπάρχει και crostino/mozzarella bar με διάφορα νόστιμα «μικρά», ένα σας λέω… είδα το μενού και ήδη μου τρέχουν τα σάλια! Τέλος, έτοιμο είναι και ανοίγει μέσα στην επόμενη εβδομάδα το νέο και πολύ πιο μεγάλο Brigante Al Museo (Μακρυγιάννη 5), απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης, μέσα σε δροσερή στοά και με την ίδια πολύ καλή και αυθεντική ιταλική κουζίνα που το έκανε τόσο αγαπητό και στην Ξενοφώντος. Αυτά και καλές, καλοκαιρινές βόλτες σε όλους…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Όλα τα φαγητά ένα ταξίδι στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας
Η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό µετά τη θάλασσα
Γεύσεις που δεν θα βρεις εύκολα αλλού και που σίγουρα θα θυµάσαι για καιρό.
«Προτεραιότητα στην ποιότητα»
Κρητικό μεράκι και προϊόντα φερμένα κατευθείαν από το νησί
Γνωστό για τις υπέροχες λιχουδιές του, έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος all day προορισµός στην Ηλιούπολη
Aξεπέραστη, αυθεντική, καναδέζικου στιλ πίτσα
Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα
Πάνω στη θάλασσα, με τέλειο φαγητό, έξυπνα κοκτέιλ και καλοκαιρινή, νησιώτικη ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Αντιπάρου ανοίγει με μία νόστιμη έκπληξη
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, μόνο γεύσεις βαθιάς νοστιμιάς
Από τους σεφ του Delta στο ΚΠΙΣΝ, Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Το εστιατόριο της οδού Ικτίνου, που το 2013 κατέβασε ρολά παύοντας να σερβίρει τις διάσημες πατάτες κομπλέ και το φημισμένο γεμιστό του μπιφτέκι, ξανάνοιξε!
Ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της πόλης
Θα βρείτε πολλά και νόστιμα, όπως τις ημίπαστες φρέσκες σαρδέλες στα ορεκτικά
Η ταράτσα του Olympias Rooftop είναι έτοιμη να σου προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με θέα σε Ακρόπολη, Υμηττό και Λυκαβηττό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.