- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η ιστορία, η αλλαγή διοίκησης και η δικαστική διαμάχη που οδήγησε στην αλλαγή του ονόματος
Μετά από 80 χρόνια από την ίδρυσή του, το 1939, το Zonars αλλάζει όνομα, αποτέλεσμα τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
Μιας απόφασης που πλέον υποχρεώνει σε μετονομασία του ιστορικού εστιατορίου από Zonars σε Athénée.
Στέκι των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων του περασμένου αιώνα, ξεκίνησε την λειτουργία του τον Αύγουστο του 1939 στην γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, ανήμερα του τορπιλισμού της «Έλλης».
Μετά τον θάνατο του ιδρυτή του πρωτότυπου για την εποχή χώρου εστίασης, του Έλληνα μετανάστη από τις ΗΠΑ Κάρολου Ζωναρά, το 1968, οι κληρονόμοι πούλησαν το Ζonars στην εταιρεία Διόνυσος.
Ωστόσο, το 1995 η Διόνυσος ήρθε σε αντιδικία με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ιδιοκτήτη του κτιρίου, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης τον Μάρτιο του 2001.
Έξι χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2007, το Zonars επιστρέφει ανακαινισμένο και έως το 2015 τελεί υπό την διοίκηση της εταιρείας Εverest.
Όμως το 2015 τα αδέλφια Πανά αναλαμβάνουν τη λειτουργία του. Μία λειτουργία που ωστόσο οδηγεί σε δικαστική διαμάχη και καταλήγει σε τελεσίδικη απόφαση αλλαγής του ονόματος του ιστορικού εστιατορίου, καθώς την εμπορική ονομασία διεκδικούσε η επιχείρηση Dionysos Zonar’s στην Ακρόπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε καμία δυνατότητα συμβιβασμού με αποτέλεσμα το Zonars να υποχρεώνεται να μετονομασθεί σε Athénée.
Από την πλευρά της η νέα διοίκηση του θρυλικού χώρου με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι «μετά από πολυετείς δικαστικές διενέξεις η διαχειρίστρια εταιρεία του Μεγάρου City Link, δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το όνομα Zonars, αφού είχε ανακηρυχθεί διατηρητέα μονό μόνο η χρήση του χώρου και όχι του ονόματος».
Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Ως όμιλος PANAS SOPHISTICATED HOSPITALITY, αναλάβαμε το 2015 από τη διαχειρίστρια εταιρεία του γνωστού Μεγάρου City Link, την ευθύνη και το προνόμιο να αναβιώσουμε την καθημερινή αστική ευτυχία, που είναι άρρηκτα δεμένη με αυτό το εστιατόριο και το συγκεκριμένο σημείο και να την αναδείξουμε ως ευκαιρία για να μπει και πάλι στον χάρτη της Αθήνας και στο ταλαιπωρημένο κέντρο της. Πίσω από τα εμβληματικά παράθυρα στη λεωφόρο Πανεπιστημίου και στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου δημιουργήθηκε ένας φιλόξενος χώρος με lobby, εστιατόριο, και ένα μεγάλο μπαρ για μικρές αποδράσεις, που σέβονται τη γοητεία, που κρύβει η πόλη μας και η έντασή της.
Ο χώρος λειτουργούσε ήδη πριν το 2015 με το όνομα, που ανήκει στην ιστορία του. Ένα όνομα, που για κάθε Αθηναίο σήμαινε αποκλειστικά και μόνο «το εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας». Μερικές φορές, όμως, τα ονόματα χάνουν τη σημασία τους. Και μερικές φορές οι χώροι αποσυνδέονται από τα ιστορικά τους ονόματα.
Έτσι μετά από πολυετείς δικαστικές διενέξεις η διαχειρίστρια εταιρεία του Μεγάρου City Link, δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το όνομα Zonars, αφού είχε ανακηρυχθεί διατηρητέα μονό μόνο η χρήση του χώρου και όχι του ονόματος.
Το όνομα κερδήθηκε τελικά στα δικαστήρια από εταιρεία που εδρεύει σε άλλο σημείο της Αθήνας.
Το όνομα Athénée, το νέο όνομα του χώρου, ταιριάζει σε αυτό το κεντρικό lobby της Αθήνας. To Athénée κατάφερε να ξαναδώσει στην Αθήνα την αστική της αίγλη συγκεντρώνοντας τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους απο την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι το στέκι της πόλης και γράφει την καινούργια λαμπρή του ιστορία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.