- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Με το που μπαίνεις στο Tirbuson νιώθεις μια αύρα οικειότητας να σε ζεσταίνει. Αυτό το «κάτι» τού το δίνουν οι κόκκινες πινελιές της διακόσμησης που «φλογίζουν» τις γωνιές του, ο χαμηλός φωτισμός του που υποβάλλει τις συζητήσεις να γίνονται αρκετούς τόνους πιο κάτω απ’ ό,τι συνήθως στις ταβέρνες, και το γλυκό mood της μουσικής του. Όπου και να κάτσεις, μέσα ή έξω, στο προς το παρόν κλειστό ταρατσάκι των καπνιστών, η αύρα του σε ακολουθεί. Μαγική συνταγή χαλάρωσης.
Ο Γιάννης, αεικίνητος μαζί με την ομάδα του (από τις πιο συμπαθητικές της πόλης), έτρεχε να ικανοποιήσει όλους τους πελάτες προσφέροντας τις νοστιμιές της κουζίνας, που έχει δημιουργήσει fan club. Κι όλοι τρώγανε, πίνανε, ανέλυαν παραστάσεις θεατρικές και μη, κι εμείς σιγομουρμουρίζαμε για άδειες αγκαλιές και νύχτες που μένουν.
Διαλέξαμε κρασάκι από τα μεγάλα σουπλά, που συνεχίζουν να είναι και λίστες ποτών. Ως μεζεδάκια χτυπήσαμε αλύπητα τα γνωστά ντολμαδάκια της Δέσποινας, μικρά-μικρά, τυλιγμένα σε αμπελόφυλλο, με κιμά, αυγολεμονάτα, τοσοδούτσικα ποιηματάκια, λαχανικά σχάρας με λαδολέμονο μυρωδικών (από τα ωραιότερα της Αθήνας) και σαγανάκι φέτας με ουζομέλι και σουσάμια.
Λαχταριστός και μελωμένος έφτασε στο τραπέζι μας ο μπαρδουνιώτικος κόκορας με τυράκι σφέλα, στολισμένα με τζατζίκι, πιτούλες και ντοματοκρέμμυδα τα κεμπάπ, ενώ οι μελιτζάνες, με κρούστα γιαουρτιού και γέμιση κιμά και τυριών, ήταν μια έξυπνη εκδοχή του μουσακά χωρίς το «βάρος» της παραδοσιακής μπεσαμέλ. Και βεβαίως παραγγείλαμε τις απίθανες λουκουμαδωτές, σε μεγαλούτσικες μπουκιές, περίφημες τηγανητές πατάτες.
Γλυκά αξέχαστα: μους σοκολάτα με καραμελωμένο πορτοκάλι, πανακότα αρωματισμένη με λικέρ τριαντάφυλλο, τούρτα φράουλα με σαβαγιάρ αρωματισμένα με χυμό φράουλας και άγλυκη κρέμα σαντιγί – εννοείται πως παραγγέλθηκαν και τα τρία.
Στο Tirbuson υπάρχουν και πιάτα ημέρας, αν σταθείς τυχερός και βρεις την αρωματική χορτόπιτα με ζοχούς, μυρώνια, σταμναγκάθι ή μοσχοχτάποδα μαγειρεμένα με κόκκινο κρασί και πορτοκάλι, μην τυχόν και δεν τα παραγγείλεις. Οι τιμές θα σου φανούν λογικές, αφού έχουν απορροφήσει τα νέα μέτρα και το ΦΠΑ και παρ’ όλα αυτά έχουν πέσει κιόλας.
Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό από Μ. Παρασκευή ως Δευτέρα του Πάσχα κι από Τρίτη του Πάσχα αυτές οι νύχτες θα σου μένουν.
Tirbuson: Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, 210 3410.107. Ανοιχτά 2 μ.μ. - 1 π.μ. Κατανάλωση/άτομο 18-23 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.