Η ταβέρνα του Ηλία Αλοίμονου στην Καλαμάτα
Γαστρονομικό στέκι και φαγητό που έχει μεράκι, γούστο, ανθρωπιά
Η Καλαμάτα συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τα γαστρονομικά της στέκια. Αυτή τη φορά η έκπληξη δεν προήλθε από τίποτα το καινοτόμο, το δημιουργικό ή το ανανεωτικό, αλλά από το στέρεο και αυθεντικό παρελθόν. Η ταβέρνα Αλοίμονος σε μια βορειοδυτική συνοικία της Καλαμάτας (μεταξύ Ελατοχωρίου και Αχιλλέως) συντηρεί εδώ και μισό αιώνα τον μύθο της οικογενειακής παραδοσιακής ταβέρνας.
Το μαγαζί του Ηλία Αλοίμονου γωνιακό και ταπεινό. Ο εσωτερικός χώρος απλός με τζαμαρίες σε δυο πλευρές, ένα τζάκι για τον χειμώνα παρέα με το παλιό τζουκ-μποξ, (αδιάψευστο μάρτυρα των γλεντιών μιας άλλης εποχής με τραγούδια Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Γαβαλά, Αγγελόπουλο, Διονυσίου), τα βαρέλια με το κρασί σε μια γωνιά, κάποιοι πίνακες, τραπεζοκαθίσματα λιτά και στρώσιμο λαδόκολα.
«Το καλοκαίρι η ταβέρνα γίνεται καλοκαιρινή, στον ομορφότερο κήπο της Καλαμάτας», μου ψιθύρισαν. Ψιλόβρεχε, έκανε κρύο, ήταν σκοτάδι, αλλά πετάχτηκα για να το διαπιστώσω. Παρότι οι συνθήκες δύσκολες και ο κήπος παρατημένος από το καλοκαίρι, αυτό που είδα με ενθουσίασε: ένα μποστάνι αλλά με πατημένο χώμα, ελιές πανέμορφες να σκεπάζουν τον χώρο, περιφερειακά πυκνή βλάστηση για να εξασφαλισθεί η απομόνωση από τις περίεργες ματιές και με τη φαντασία μου, αλλά και με τα λεγόμενα της παρέας, είδα τον Καλαματιανό Θερινό Παράδεισο!
Το μαγαζί έχει μέχρι τώρα φιλοξενήσει τρεις γενιές ανθρώπων που το τιμούν όχι μόνο από τη γειτονιά, αλλά και από το κέντρο της Καλαμάτας. Το φαγητό της ταβέρνας Αλοίμονος έχει μεράκι, γούστο, ανθρωπιά. Είναι τα φαγητά που οι Καλαματιανοί δοκίμασαν στα σπίτια τους, όπως ο κόκορας με τα μακαρόνια, το σπανάκι με τα μαυρομάτικα φασολάκια, ο καγιανάς, η σφέλα, τα λουκάνικα με πορτοκάλι, η πατατιά –μια πιο μοντέρνα εκδοχή πατάτας κρούστας με αυγά μάτια και μπούκοβο-, αλλά και κρέατα στη σχάρα, συκώτια και μπριζολάκια. Περισσότερα.
*Για το σύγκλινο και τα λουκάνικα με πορτοκάλι διαβάστε εδώ.
**Για τη γουρνοπούλα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.