Η ταβέρνα του Ηλία Αλοίμονου στην Καλαμάτα
Γαστρονομικό στέκι και φαγητό που έχει μεράκι, γούστο, ανθρωπιά
Η Καλαμάτα συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τα γαστρονομικά της στέκια. Αυτή τη φορά η έκπληξη δεν προήλθε από τίποτα το καινοτόμο, το δημιουργικό ή το ανανεωτικό, αλλά από το στέρεο και αυθεντικό παρελθόν. Η ταβέρνα Αλοίμονος σε μια βορειοδυτική συνοικία της Καλαμάτας (μεταξύ Ελατοχωρίου και Αχιλλέως) συντηρεί εδώ και μισό αιώνα τον μύθο της οικογενειακής παραδοσιακής ταβέρνας.
Το μαγαζί του Ηλία Αλοίμονου γωνιακό και ταπεινό. Ο εσωτερικός χώρος απλός με τζαμαρίες σε δυο πλευρές, ένα τζάκι για τον χειμώνα παρέα με το παλιό τζουκ-μποξ, (αδιάψευστο μάρτυρα των γλεντιών μιας άλλης εποχής με τραγούδια Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Γαβαλά, Αγγελόπουλο, Διονυσίου), τα βαρέλια με το κρασί σε μια γωνιά, κάποιοι πίνακες, τραπεζοκαθίσματα λιτά και στρώσιμο λαδόκολα.
«Το καλοκαίρι η ταβέρνα γίνεται καλοκαιρινή, στον ομορφότερο κήπο της Καλαμάτας», μου ψιθύρισαν. Ψιλόβρεχε, έκανε κρύο, ήταν σκοτάδι, αλλά πετάχτηκα για να το διαπιστώσω. Παρότι οι συνθήκες δύσκολες και ο κήπος παρατημένος από το καλοκαίρι, αυτό που είδα με ενθουσίασε: ένα μποστάνι αλλά με πατημένο χώμα, ελιές πανέμορφες να σκεπάζουν τον χώρο, περιφερειακά πυκνή βλάστηση για να εξασφαλισθεί η απομόνωση από τις περίεργες ματιές και με τη φαντασία μου, αλλά και με τα λεγόμενα της παρέας, είδα τον Καλαματιανό Θερινό Παράδεισο!
Το μαγαζί έχει μέχρι τώρα φιλοξενήσει τρεις γενιές ανθρώπων που το τιμούν όχι μόνο από τη γειτονιά, αλλά και από το κέντρο της Καλαμάτας. Το φαγητό της ταβέρνας Αλοίμονος έχει μεράκι, γούστο, ανθρωπιά. Είναι τα φαγητά που οι Καλαματιανοί δοκίμασαν στα σπίτια τους, όπως ο κόκορας με τα μακαρόνια, το σπανάκι με τα μαυρομάτικα φασολάκια, ο καγιανάς, η σφέλα, τα λουκάνικα με πορτοκάλι, η πατατιά –μια πιο μοντέρνα εκδοχή πατάτας κρούστας με αυγά μάτια και μπούκοβο-, αλλά και κρέατα στη σχάρα, συκώτια και μπριζολάκια. Περισσότερα.
*Για το σύγκλινο και τα λουκάνικα με πορτοκάλι διαβάστε εδώ.
**Για τη γουρνοπούλα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
14 χρόνια πετυχημένης πορείας στον χώρο της αθηναϊκής εστίασης
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.