- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Charlie D. Ταινία του Wes Anderson στην καινούργια γαλλική brasserie της Θεσσαλονίκης
Μόλις άνοιξε και σερβίρει την comfort πλευρά της γαλλικής κουζίνας με φόντο το παραμυθένιο ροζ
Φαντάζομαι ότι, αν ο Wes Anderson έβλεπε αυτό που βλέπω τώρα εγώ στο ισόγειο του ξενοδοχείου Excelsior, θα σταματούσε την κίνηση στην Κομνηνών και θα γύρναγε μια ταινία επιτόπου. Έτσι, για την αλητεία και μόνο. Φινετσάτες τζαμαρίες, για έμβλημα ένα Dodo που σε κοιτάει αφ’ υψηλού, και μια αδυναμία στο ροζ. Αυτά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που προσέχεις όταν σπρώχνεις την πόρτα και βρίσκεις τη θέση που πάντα έψαχνες στους βελούδινους καναπέδες του Charlie D.
Το Charlie D. που μόλις άνοιξε στη Θεσσαλονίκη όταν η Θεσσαλονίκη καθόλου δεν το περίμενε. Και μάλιστα με τη συμβολή του restaurateur Αποστόλη Τραστέλη (ο κύριος «Σπονδή») και του διάσημου σεφ Arnaud Bignon, που φοράει στο πέτο 2 αστέρια Michelin.
Μην σας καθοδηγούν τα αστέρια Michelin-όχι ότι δεν έχουν κι αυτά τη σημασία τους. Αλλά η ιδιοκτήτρια Ισμήνη Τορνιβούκα δεν είχε καθόλου αυτό στο μυαλό της. Τι είχε; Το ρομαντισμό του Παρισιού και την αγάπη της για τη λογοτεχνία (Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον –πιο σύντομα Charlie D.- είναι το πραγματικό όνομα του Lewis Carroll συγγραφέα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», ένα από τα αγαπημένα βιβλία της Ισμήνης). Αλλά και ένα χώρο ζεστό όπου θα μπορεί κανείς να περάσει όλες τις ώρες της ημέρας απολαμβάνοντας comfort πιάτα της γαλλικής κουζίνας σε τιμές κάτι παραπάνω από φιλικές. Έτσι, έβαλε τον Arnaud Bignon να επιστρέψει στα βασικά και απλά, να ανασύρει από τη μνήμη του τη φροντίδα και τη ζεστασιά της γαλλίδας γιαγιάς του όταν μαγείρευε ένα μοσχαράκι μπουργκινιόν ή μια αχνιστή κρεμμυδόσουπα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μενού απλό, κατανοητό, που σε κρατάει «ζεστό» από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Το Charlie D. λειτουργεί καθημερινά από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 23.00 το βράδυ και ο κατάλογός του αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Για γαλλικές ομελέτες, αυγά φλωρεντίν, αυγά σε cocotte, Quiche Lorraine, pancakes, κρουασάν και το ωραιότερο ψωμάκι που έχεις δαγκώσει ποτέ να πας από τις 07.00 έως τη 13.00. Για ζεστό φουαγκρά με πάστα χουρμά, λεμόνι και σοτέ σπανάκι, για κοτόπουλο στον φούρνο με πράσινα φασολάκια ή για μια πάπια “hachis parmentier” να πάτε από τη 13.00 έως τις 19.00. Αλλά για σωστό μοσχαράκι μπουργκινιόν ή για ριζότο με φρέσκο κρεμμυδάκι και μανιτάρια πλευρώτους το δείπνο σερβίρεται από τις 19.00 έως τις 23.00.
Όλα αυτά σε ένα υπέροχο χώρο που αν δεν έφερε την υπογραφή της Ελεάννας και του Θοδωρή Μακρίδη (Makridis Associates Arcitects), σίγουρα θα ήταν σκηνικό για μια ταινία του Wes Anderson. Τόσο σίγουρα που κάποιος πρέπει να του μιλήσει για το Charlie D.
Κομνηνών 10, Θεσσαλονίκη, 2310021010, Fb: @Charlie.D.Brasserie
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.