- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το Λιμανάκι είναι η πιο φημισμένη ψαροταβέρνα της Σίφνου
«Αστακοί, μπαρμπούνια, φαγκριά, μαγιάτικα, χριστόψαρα, βλαχοσφυρίδες, σκαθάρια και ό,τι άλλο γεννά η θάλασσα»
Ο οικισμός Φάρος βρίσκεται στα Ν.Α. της Σίφνου, το όνομά του οφείλεται στην ύπαρξη ενός φάρου στην είσοδο του λιμανιού, το οποίο ήταν επίσημο λιμάνι έως το 1883 και είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με τρεις συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες, τη Φασολού, τον Φάρο και το Γλυφό. Στην παραλία του Φάρου βρίσκεται η ψαροταβέρνα «Το Λιμανάκι» της οικογένειας του Γιώργου Κακάκη, μια από τις λίγες ψαροταβέρνες του νησιού όπου θα βρει κανείς ακόμη και τον Αύγουστο φρέσκο ψάρι.
Ο λόγος είναι απλός. Ο κυρ Γιώργος είναι πρώτο δεινός ψαράς και πολύ αργότερα έγινε και ταβερνιάρης! Τον γνώρισα αρχές Σεπτέμβρη του 2018 και τον ρώτησα: «Δυσκολίες που θα είχες φέτος με τους βοριάδες…τα καΐκια σ’ εμάς στην Πάρο δεν κουνήθηκαν από το λιμάνι». Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Τι είναι αυτά που λες, δεν υπάρχει μέρα το καλοκαίρι που να μην βγω στο γυαλί, ό,τι καιρό και να κάνει, γιατί τι θα φάνε οι πελάτες της ψαροταβέρνας μας;» και συνέχισε: «Από τα 10 μου χρόνια με τον πατέρα μου, έμπλεξα με τη θάλασσα. Ολημερίς και ολονυχτίς καταμεσής σε δίχτυα, αρμύρες και αγέρες. Σαράντα χρόνια μετά, εγώ και η οικογένειά μου, συνεχίζουμε το ίδιο επάγγελμα. Κρατάμε την παράδοση. Ψαράς ο πατέρας μου, ψαράς κι εγώ! Το καΐκι μας, όπως και τότε, έτσι και σήμερα βάζει πλώρη καθημερινά μέσα από το λιμανάκι του Φάρου για σεργιάνι επιδιώκοντας την καλή ψαριά. Αστακοί, μπαρμπούνια, φαγκριά, μαγιάτικα, χριστόψαρα, βλαχοσφυρίδες, σκαθάρια και ό,τι άλλο γεννά η θάλασσα».
Κραδαίνοντας γελώντας ένα ζωντανό αστακό, ενάμιση κιλό παρακαλώ, συνεχίζει ακάθεκτος: «Από τον πατέρα μου, τον κυρ Πέτρο, έμαθα την τέχνη του ψαρέματος. Από τη μάνα μου, την κυρά Στέλλα, πήρα κάτι εξίσου πολύτιμο…τις καλές συμβουλές. Ότι το φρέσκο ψάρι θέλει σωστό ψήσιμο και λαχταριστές συνταγές. Έτσι, με τις υποδείξεις και τον τρόπο της, μ’ έκανε καλοφαγά του ψαριού».
Την ταβέρνα το Λιμανάκι την είχαν παλιά οι παππούδες, μετά νοικιάστηκε και κατόπιν έμεινε κλειστή για αρκετό καιρό. Το 2011, όταν άρχισαν να μεγαλώνουν τα παιδιά του, οΠέτρος και η Ισαβέλλα, αποφάσισαν μαζί με τη γυναίκα του Φλώρα Κοράκη, να την ξανανοίξουν. Και σήμερα είναι η πιο φημισμένη ψαροταβέρνα του νησιού, γιατί προσφέρει ότι πιο φρέσκο και εκλεκτό δίνει η θάλασσα. Περισσότερα.
*Για τους ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου διαβάστε εδώ.
**Για το πανηγύρι του προφήτη Ηλία διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.