- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Λιμανάκι είναι η πιο φημισμένη ψαροταβέρνα της Σίφνου
«Αστακοί, μπαρμπούνια, φαγκριά, μαγιάτικα, χριστόψαρα, βλαχοσφυρίδες, σκαθάρια και ό,τι άλλο γεννά η θάλασσα»
Ο οικισμός Φάρος βρίσκεται στα Ν.Α. της Σίφνου, το όνομά του οφείλεται στην ύπαρξη ενός φάρου στην είσοδο του λιμανιού, το οποίο ήταν επίσημο λιμάνι έως το 1883 και είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με τρεις συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες, τη Φασολού, τον Φάρο και το Γλυφό. Στην παραλία του Φάρου βρίσκεται η ψαροταβέρνα «Το Λιμανάκι» της οικογένειας του Γιώργου Κακάκη, μια από τις λίγες ψαροταβέρνες του νησιού όπου θα βρει κανείς ακόμη και τον Αύγουστο φρέσκο ψάρι.
Ο λόγος είναι απλός. Ο κυρ Γιώργος είναι πρώτο δεινός ψαράς και πολύ αργότερα έγινε και ταβερνιάρης! Τον γνώρισα αρχές Σεπτέμβρη του 2018 και τον ρώτησα: «Δυσκολίες που θα είχες φέτος με τους βοριάδες…τα καΐκια σ’ εμάς στην Πάρο δεν κουνήθηκαν από το λιμάνι». Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Τι είναι αυτά που λες, δεν υπάρχει μέρα το καλοκαίρι που να μην βγω στο γυαλί, ό,τι καιρό και να κάνει, γιατί τι θα φάνε οι πελάτες της ψαροταβέρνας μας;» και συνέχισε: «Από τα 10 μου χρόνια με τον πατέρα μου, έμπλεξα με τη θάλασσα. Ολημερίς και ολονυχτίς καταμεσής σε δίχτυα, αρμύρες και αγέρες. Σαράντα χρόνια μετά, εγώ και η οικογένειά μου, συνεχίζουμε το ίδιο επάγγελμα. Κρατάμε την παράδοση. Ψαράς ο πατέρας μου, ψαράς κι εγώ! Το καΐκι μας, όπως και τότε, έτσι και σήμερα βάζει πλώρη καθημερινά μέσα από το λιμανάκι του Φάρου για σεργιάνι επιδιώκοντας την καλή ψαριά. Αστακοί, μπαρμπούνια, φαγκριά, μαγιάτικα, χριστόψαρα, βλαχοσφυρίδες, σκαθάρια και ό,τι άλλο γεννά η θάλασσα».
Κραδαίνοντας γελώντας ένα ζωντανό αστακό, ενάμιση κιλό παρακαλώ, συνεχίζει ακάθεκτος: «Από τον πατέρα μου, τον κυρ Πέτρο, έμαθα την τέχνη του ψαρέματος. Από τη μάνα μου, την κυρά Στέλλα, πήρα κάτι εξίσου πολύτιμο…τις καλές συμβουλές. Ότι το φρέσκο ψάρι θέλει σωστό ψήσιμο και λαχταριστές συνταγές. Έτσι, με τις υποδείξεις και τον τρόπο της, μ’ έκανε καλοφαγά του ψαριού».
Την ταβέρνα το Λιμανάκι την είχαν παλιά οι παππούδες, μετά νοικιάστηκε και κατόπιν έμεινε κλειστή για αρκετό καιρό. Το 2011, όταν άρχισαν να μεγαλώνουν τα παιδιά του, οΠέτρος και η Ισαβέλλα, αποφάσισαν μαζί με τη γυναίκα του Φλώρα Κοράκη, να την ξανανοίξουν. Και σήμερα είναι η πιο φημισμένη ψαροταβέρνα του νησιού, γιατί προσφέρει ότι πιο φρέσκο και εκλεκτό δίνει η θάλασσα. Περισσότερα.
*Για τους ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου διαβάστε εδώ.
**Για το πανηγύρι του προφήτη Ηλία διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
