- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Νωρίς το βράδυ γυρνάω οδικώς στην Αθήνα από Πελοπόννησο. Η βραδιά είναι μαγική, με ένα φεγγάρι ολόγιομο να μας συντροφεύει στο ταξίδι. Τηλέφωνο από φίλους και πρόσκληση για φαγητό στο Ψωμί κι Αλάτι. Δεν κλείνομαι απόψε μέσα με τίποτα, σκέφτομαι, και δέχομαι αμέσως. Μου αρέσει που ξαναπηγαίνω στο Ψωμί κι Αλάτι. Μου αρέσει που ξανακάθομαι στον παραδοσιακό του καναπέ με θέα-χάζι στην ολοκαίνουργια πλατεία Χαλανδρίου. Μου αρέσει που δίπλα μας κάθεται αντροπαρέα ξένων που τρώνε, γελάνε, τσουγκρίζουν κάθε τόσο ποτήρια με κόκκινο κρασί και φωτογραφίζονται μέσα στον ωραίο χώρο. Μου αρέσει που ακούω ωραίες μουσικές και, κυρίως, μου αρέσει που ξανατρώω τα νόστιμα φαγάκια του.
Το καλωσόρισμα είναι μεγάλες φέτες χωριάτικου ψωμιού ψητές στα κάρβουνα με λάδι κι αλάτι κι έχουν παρέα ποικιλία εκλεκτών ελιών. Σε λίγο καταφτάνει η σούπα ημέρας–άλλο κέρασμα– μέσα σε μπακιρένιο μπρίκι, που μοιράζεται σε κουπάκια ελληνικού καφέ. Aπόψε είναι μια ονειρεμένη κρεμμυδόσουπα. Διαβάζουμε τον κατάλογο και δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Το αποτέλεσμα όπως πάντα είναι παραγγελία-βροχή, με όλα στη μέση. Σαλάτα με ρόκα, ψητό ανθότυρο, ντοματίνια, κάππαρη, παξιμαδάκια, άλλη σαλάτα συνδυασμός τραγανού μπρόκολου και κουνουπιδιού με μπέικον και σταφίδες, μούρλια και οι δύο. Ακολουθεί τέλεια φάβα με τηγανισμένη κάππαρη (μες την αψάδα) και καραμελωμένα κρεμμύδια, κροκέτες τραγανές φέτας με κατσικίσιο τυρί και σαλτσούλα τσάτνεϊ με πορτοκάλι. Πίτα-πίτσα με γραβιέρα απάκι και ντομάτα, μια απίθανη εκδοχή ελληνικής πίτσας. Κι ακολουθούν …κατά ριπάς ραβιόλες με κουνέλι μαγειρευτό και φουρνιστή ντομάτα, και μοσχαρίσια ουρά με χειροποίητες ταλιατέλες με φρέσκια ντομάτα και θυμάρι, μέλι και τα δύο, αλλά και σουβλάκια κοτόπουλου με βότανα και λεμόνι μαζί με ωραιότατες τηγανητές πατάτες. Τα συνοδεύουμε με αξιοπρεπές χύμα αγιωργίτικο Νεμέας. Φωνάζω «στοπ» γιατί ονειρεύομαι λουκουμάδες με παγωτό και «γλειφιτζούρια» σοκολάτας Valhrona με corn flakes, τα θυμάμαι από την προηγούμενη φορά.
Μοντέρνα ταβέρνα το Ψωμί κι Αλάτι, που όμως δεν υποκύπτει στη λούμπα «μοντερνιές χωρίς λόγο». Ο Γιάννης Λουκάκος υπογράφει πιάτα με βάση την ελληνική κουζίνα, προσθέτοντας πάντα τη δική του τσαχπινιά, με αρώματα και χρώματα του ελληνικού μπαχτσέ. «Μικροί», «Μεγάλοι» μεζέδες, «Βουτήματα», «Καλαμάκια», «Μερίδες» και τέλος τα «Γλυκά», μας σεληνίασαν πιο πολύ απ’ την πανσέληνο της βραδιάς.
Φεύγω και ορκίζομαι ότι θα ξαναφάω στην επόμενη πανσέληνο (κάνοντας κόμπο τα δάχτυλα κάτω απ’ το τραπέζι).
Ψωμί & Αλάτι, πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, 210 6848.178,
Κόστος/άτομο με κρασί: € 27-30. 13.30-17.00 και 20.30-24.00.
Εκτός Δευτέρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.