Ο Μαυρίκος στη Λίνδο, η ταβέρνα που δοξάστηκε από τα μεγαλύτερα διεθνή έντυπα
Και 100 χρόνια τώρα είναι στις πιο διάσημες της Ελλάδας
Ο Μαυρίκος στη Λίνδο της Ρόδου είναι ίσως η πρώτη ταβέρνα της Ελλάδας που εδώ και πάνω από μισό αιώνα ξεχώρισε για τη γαστρονομική της άποψη: «αναδεικνύουμε την τοπική μας κουζίνα».
Και φυσικά η επιλογή αυτή επιβραβεύτηκε όχι μόνο από το κοινό της, αλλά και από τα δεκάδες βραβεία που έλαβε και τις αντίστοιχες δοξαστικές κριτικές στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου (Stern, New York Times, The Mail, Esquire). Τα βραβεία αυτά καθώς και ένα πλήθος φωτογραφίες με μεγάλες προσωπικότητες (Ωνάσηδες, Νιάρχοι, Γουλανδρήδες, Ανιέλι, Pink Floyd), ή ηθοποιούς (Γιουλ Μπρίνερ, Μπάρμπρα Στράιζαντ, Γκρέκορι Πεκ, Ντέιβιντ Νίβεν, Άντονι Κουίν, Άντονι Κουέιλ, Στάνλει Μπέικερ) που παρέλασαν από την ταβέρνα και απόλαυσαν τα φαγητά του Μαυρίκου βρίσκονται αναρτημένα διακριτικά σε έναν τοίχο, για να γνωρίζουν οι νέοι σε ποιον χώρο βρίσκονται.
Το εστιατόριο του Μαυρίκου λειτουργεί στην κεντρική πλατεία της Λίνδου, 55 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες του το 1912 από τον παππού Μαυρίκο επί Ιταλοκρατίας και 21 χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση.
Το εστιατόριο ουσιαστικά είναι μια μεγάλη αυλή με εντυπωσιακά κατάλευκα σταυροθόλια αραβικής επιρροής στην είσοδο, και το υπόλοιπο μια ανοικτή βοτσαλωτή αυλή σκεπασμένη από τη δροσιστική σκιά (τόσο απαραίτητη για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού) που δημιουργούν οι φυλλωσιές από τις κληματαριές και τις μουριές.
Οι «σύγχρονοι» Μαυρίκοι, ο Δημήτρης Μαυρίκος (σπουδές ξενοδοχειακών επιχειρήσεων) και ο Μιχάλης Μαυρίκος (Οικονομικές Επιστήμες στη London School of Economics), συνεχίζουν στις μέρες μας από τη δεκαετία του 1980, τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση.
Στο μενού του Μαυρίκου εκτός κάποιων συμβατικών αλλά εκλεκτών εδεσμάτων (τσιπούρες, ξιφίες, σολομοί, μαγιάτικα, αστακοί από τη θάλασσα και μπον φιλέ, σπαλομπριζόλες από τα κρεατικά), ξεχωρίζουν τα ελληνικά και ροδίτικα φαγητά (με τις αναμενόμενες ιταλικές πινελιές!) μεταξύ των οποίων: ρεβυθοπουρές με χυμό πορτοκαλιού και σκόρδο, γίγαντες με χαρουπόμελο, μανούρι σοτέ με βασιλικό και κουκουνάρι, σουπιά με το μελάνι της και γλυκό κρασί, ριζότο με μελάνι σουπιάς, γαριδάκι Λίνδου τηγανητό κρασάτο, φιλέτο ξιφία με σάλτσα κάπαρης, ψητή κότα με δεντρολίβανο, στριφτούδι με καλαμάρι και σουτζούκι, φιλέτο αρνιού με σάλτσα κουμκουλατ, κουνέλι με ντομάτα, πάστα ελιάς, κρασί και θυμάρι, κοκοράκι κρασάτο με ελαφριά σάλτσα ντομάτας.
Φυσικά, την καρδιά των επισκεπτών κλέβουν οι ίδιοι οι Μαυρίκοι που παρόλες τις δεκάδες βραβεύσεις τους και το κύρος που απέκτησαν, εντυπωσιάζοντας με τα πιάτα τους την αφρόκρεμα της ευρωπαικής κοινωνίας, είναι εκεί καθημερινά. Περισσότερα.
*Για τη Ροδίτικη Λακάνη διαβάστε εδώ.
**Για το εστιατόριο Μαγειροτεχνείο Παράγκα στα Απόλλωνα διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
14 χρόνια πετυχημένης πορείας στον χώρο της αθηναϊκής εστίασης
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.