- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Ο Μαυρίκος στη Λίνδο, η ταβέρνα που δοξάστηκε από τα μεγαλύτερα διεθνή έντυπα
Και 100 χρόνια τώρα είναι στις πιο διάσημες της Ελλάδας


Ο Μαυρίκος στη Λίνδο της Ρόδου είναι ίσως η πρώτη ταβέρνα της Ελλάδας που εδώ και πάνω από μισό αιώνα ξεχώρισε για τη γαστρονομική της άποψη: «αναδεικνύουμε την τοπική μας κουζίνα».
Και φυσικά η επιλογή αυτή επιβραβεύτηκε όχι μόνο από το κοινό της, αλλά και από τα δεκάδες βραβεία που έλαβε και τις αντίστοιχες δοξαστικές κριτικές στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου (Stern, New York Times, The Mail, Esquire). Τα βραβεία αυτά καθώς και ένα πλήθος φωτογραφίες με μεγάλες προσωπικότητες (Ωνάσηδες, Νιάρχοι, Γουλανδρήδες, Ανιέλι, Pink Floyd), ή ηθοποιούς (Γιουλ Μπρίνερ, Μπάρμπρα Στράιζαντ, Γκρέκορι Πεκ, Ντέιβιντ Νίβεν, Άντονι Κουίν, Άντονι Κουέιλ, Στάνλει Μπέικερ) που παρέλασαν από την ταβέρνα και απόλαυσαν τα φαγητά του Μαυρίκου βρίσκονται αναρτημένα διακριτικά σε έναν τοίχο, για να γνωρίζουν οι νέοι σε ποιον χώρο βρίσκονται.

Το εστιατόριο του Μαυρίκου λειτουργεί στην κεντρική πλατεία της Λίνδου, 55 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες του το 1912 από τον παππού Μαυρίκο επί Ιταλοκρατίας και 21 χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση.
Το εστιατόριο ουσιαστικά είναι μια μεγάλη αυλή με εντυπωσιακά κατάλευκα σταυροθόλια αραβικής επιρροής στην είσοδο, και το υπόλοιπο μια ανοικτή βοτσαλωτή αυλή σκεπασμένη από τη δροσιστική σκιά (τόσο απαραίτητη για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού) που δημιουργούν οι φυλλωσιές από τις κληματαριές και τις μουριές.
Οι «σύγχρονοι» Μαυρίκοι, ο Δημήτρης Μαυρίκος (σπουδές ξενοδοχειακών επιχειρήσεων) και ο Μιχάλης Μαυρίκος (Οικονομικές Επιστήμες στη London School of Economics), συνεχίζουν στις μέρες μας από τη δεκαετία του 1980, τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση.

Στο μενού του Μαυρίκου εκτός κάποιων συμβατικών αλλά εκλεκτών εδεσμάτων (τσιπούρες, ξιφίες, σολομοί, μαγιάτικα, αστακοί από τη θάλασσα και μπον φιλέ, σπαλομπριζόλες από τα κρεατικά), ξεχωρίζουν τα ελληνικά και ροδίτικα φαγητά (με τις αναμενόμενες ιταλικές πινελιές!) μεταξύ των οποίων: ρεβυθοπουρές με χυμό πορτοκαλιού και σκόρδο, γίγαντες με χαρουπόμελο, μανούρι σοτέ με βασιλικό και κουκουνάρι, σουπιά με το μελάνι της και γλυκό κρασί, ριζότο με μελάνι σουπιάς, γαριδάκι Λίνδου τηγανητό κρασάτο, φιλέτο ξιφία με σάλτσα κάπαρης, ψητή κότα με δεντρολίβανο, στριφτούδι με καλαμάρι και σουτζούκι, φιλέτο αρνιού με σάλτσα κουμκουλατ, κουνέλι με ντομάτα, πάστα ελιάς, κρασί και θυμάρι, κοκοράκι κρασάτο με ελαφριά σάλτσα ντομάτας.
Φυσικά, την καρδιά των επισκεπτών κλέβουν οι ίδιοι οι Μαυρίκοι που παρόλες τις δεκάδες βραβεύσεις τους και το κύρος που απέκτησαν, εντυπωσιάζοντας με τα πιάτα τους την αφρόκρεμα της ευρωπαικής κοινωνίας, είναι εκεί καθημερινά. Περισσότερα.
*Για τη Ροδίτικη Λακάνη διαβάστε εδώ.
**Για το εστιατόριο Μαγειροτεχνείο Παράγκα στα Απόλλωνα διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη θέση του παλιού «’Ανετον», εφευρίσκει από την αρχή τη ζεστασιά του κυριακάτικου τραπεζιού
Πιάτα χορταστικά και πεντανόστιμα σε κάνουν να το ζεις το θάμα
Μια ταβέρνα που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο στέκι σας!
Από το 1982 κρατά ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση του νησιού
Σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα
Ένα ξεχωριστό εστιατόριο στα Πετράλωνα
Σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ποιοτικό ελληνικό κρασί και γαστρονομικές απολαύσεις
Fried chicken με ολόφρεσκο κοτόπουλο και λαχταριστά burgers
Ένα εστιατόριο value for money και τίμιο σε όλα του
Εδώ δεν θα απολαύσετε μόνο εξαιρετικό φαγητό, αλλά θα ζήσετε και μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδέψει στην Ιταλία
Μια γαστρονομική απόλαυση, βασισμένη σε γνήσια ιταλικά υλικά
Σταθερή αξία στα Άνω Πετράλωνα
Εδώ έρχεσαι για τα καλύτερα της ελληνικής κουζίνας, φτιαγμένα με άριστες πρώτες ύλες, με μεράκι και αγάπη
Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου στρώνει ένα τραπέζι γεμάτο μνήμες
Σε έναν από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της Αθήνας
Άψογο φαγητό, ξεχωριστά cocktails και χαλαρή διάθεση στην πλατεία Αγίας Ειρήνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.