Το Λημέρι του Ληστή, ένα από τα πιο νόστιμα στέκια της Ρόδου
Ντόπιοι και επισκέπτες έρχονται από όλο το νησί για τα μαγειρευτά του Σάββα


Η Προφύλια είναι ένα ημιορεινό χωριουδάκι στην πευκόφυτη νότια πλευρά της Ρόδου, χτισμένο στην πλαγιά του όρους Γέρακα σε υψόμετρο 382 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Απέχει από την πόλη της Ρόδου περί τα 80 χιλιόμετρα –που γίνονται σε μία με μιάμιση ώρα ανάλογα την κίνηση- κι όμως η απόσταση αν και μακρινή για ταξίδι με αποκλειστικό σκοπό το φαγητό δεν πτοεί τους φίλους της καλής ροδίτικης κουζίνας. Γιατί όλοι στη Ρόδο, ντόπιοι και επισκέπτες, κατευθύνονται εκεί στο μέσο του πουθενά, σ’ ένα χωριουδάκι που δεν είχε ούτε καφενείο, για να απολαύσουν την ταβέρνα «Το λημέρι του Ληστή». Στο ταβερνάκι πάνω στη δημοσιά, δίπλα σε παλιό εξωκλήσι του 16ου αιώνα και κάτω από ένα γιγαντιαίο φίκο, που χαρίζει την παχιά σκιά του τα ζεστά καλοκαίρια, ο Σάββας και η Κωνσταντίνα έφτιαξαν με τα χεράκια τους μια γαστρονομική όαση.

Ο Σάββας Παπασάββας τελείωσε το σχολείο στην Προφύλια και όταν ο δάσκαλος του σχολείου τον τσάκωσε να κόβει ένα ζαρζαβατικό από έναν μπαξέ, τον είπε περιπαιχτικά ληστή, και του έμεινε παρατσούκλι για όλη του τη ζωή. Τα χρόνια πέρασαν, είδε και απόειδε στην πόλη της Ρόδου με την εστίαση και τις νυχτερινές δουλειές, είπε να γυρίσει στο χωριό (αφού βέβαια έπεισε την πανέμορφη Κωνσταντίνα) και να μετατρέψει το παρατσούκλι του, σ’ ένα brand name! Το είπε και το έκανε. Από τις 400 κριτικές σε γνωστό διεθνές κοινωνικό δίκτυο το 90% τον βαθμολογεί ως «εξαιρετικό» και το 7% ως «πολύ καλό».

Πολλά από τα φαγητά του είναι μαγειρευτά και οι συνταγές ντόπιες. Ανθοί γεμιστοί με ανθότυρο, πιταρούδια, φύλλα (ντολμάδες), κόκορας μεθυσμένος με χυλοπίτες, κατσικάκι κοκκινιστό (του γάμου το λέει), χοιρινό κότσι στη γάστρα, αρνάκι κλέφτικο στον φούρνο και φυσικά η λακάνη (κατσικάκι με πληγούρι). Περισσότερα.
*Για τη Ροδίτικη Λακάνη διαβάστε εδώ.
**Για τον Μαυρίκο στη Λίνδο διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για αυτούς που ξέρουν και για αυτούς που θέλουν να μάθουν πού θα φάνε καλά
Ιταλική-μεσογειακή κουζίνα, απίθανα cocktails και μια Μόνα Λίζα με τσιχλόφουσκα
Brisk σημαίνει σβέλτος και ζωηρός, όπως η εξυπηρέτηση του αγαπημένου μαγαζιού της Κέρκυρας
Η Καραγκούνικη κουζίνα αναβιώνει στην Καρδιτσομαγούλα, λίγο έξω από την Καρδίτσα
Γίνεται να περάσει κοντά ένας αιώνας και να μην αλλάξει τίποτα -ή περίπου- σε ένα στέκι;
Μαγικός και ο κήπος όταν ο καιρός φτιάχνει
Εδώ θα έρθεις για τα burgers, αλλά θα μείνεις για τα vibes
Τα πιάτα του όλα φανερώνουν καλό, γυναικείο χέρι
Το πρωί καφές, αργότερα ντολμάδες και αφράτα μπιφτεκάκια
Μεσογειακή κουζίνα, πολύχρωμο ντεκόρ, ωραία πιάτα
Εδώ η ελληνική γαστρονομία αποκτά νέο πρόσωπο, γεμάτο γεύση και φρεσκάδα
Απολαυστικά πιάτα της πολίτικης κουζίνας φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά
Ένας ζεστός, φιλόξενος χώρος όπου η κρητική φιλοξενία και η αγάπη για το καλό φαγητό πρωταγωνιστούν
Μια γνήσια ιταλική εμπειρία στο Χαλάνδρι
Ωραίες ετικέτες και νόστιμη κουζίνα σε μια ωραία αυλή του Χαλανδρίου
Αγαπημένο στέκι στο Χαλάνδρι για κάθε στιγμή της ημέρας
Φοβερή πίτσα με ζυμάρι που ωριμάζει για 36 ώρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.