Το Λημέρι του Ληστή, ένα από τα πιο νόστιμα στέκια της Ρόδου
Ντόπιοι και επισκέπτες έρχονται από όλο το νησί για τα μαγειρευτά του Σάββα
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![taberna-anoigma.jpg taberna-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/07/13/taberna-anoigma.jpg)
Η Προφύλια είναι ένα ημιορεινό χωριουδάκι στην πευκόφυτη νότια πλευρά της Ρόδου, χτισμένο στην πλαγιά του όρους Γέρακα σε υψόμετρο 382 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Απέχει από την πόλη της Ρόδου περί τα 80 χιλιόμετρα –που γίνονται σε μία με μιάμιση ώρα ανάλογα την κίνηση- κι όμως η απόσταση αν και μακρινή για ταξίδι με αποκλειστικό σκοπό το φαγητό δεν πτοεί τους φίλους της καλής ροδίτικης κουζίνας. Γιατί όλοι στη Ρόδο, ντόπιοι και επισκέπτες, κατευθύνονται εκεί στο μέσο του πουθενά, σ’ ένα χωριουδάκι που δεν είχε ούτε καφενείο, για να απολαύσουν την ταβέρνα «Το λημέρι του Ληστή». Στο ταβερνάκι πάνω στη δημοσιά, δίπλα σε παλιό εξωκλήσι του 16ου αιώνα και κάτω από ένα γιγαντιαίο φίκο, που χαρίζει την παχιά σκιά του τα ζεστά καλοκαίρια, ο Σάββας και η Κωνσταντίνα έφτιαξαν με τα χεράκια τους μια γαστρονομική όαση.
![1.jpg 1.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/1_110.jpg)
Ο Σάββας Παπασάββας τελείωσε το σχολείο στην Προφύλια και όταν ο δάσκαλος του σχολείου τον τσάκωσε να κόβει ένα ζαρζαβατικό από έναν μπαξέ, τον είπε περιπαιχτικά ληστή, και του έμεινε παρατσούκλι για όλη του τη ζωή. Τα χρόνια πέρασαν, είδε και απόειδε στην πόλη της Ρόδου με την εστίαση και τις νυχτερινές δουλειές, είπε να γυρίσει στο χωριό (αφού βέβαια έπεισε την πανέμορφη Κωνσταντίνα) και να μετατρέψει το παρατσούκλι του, σ’ ένα brand name! Το είπε και το έκανε. Από τις 400 κριτικές σε γνωστό διεθνές κοινωνικό δίκτυο το 90% τον βαθμολογεί ως «εξαιρετικό» και το 7% ως «πολύ καλό».
![untitled2.jpg untitled2.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/untitled2_2.jpg)
Πολλά από τα φαγητά του είναι μαγειρευτά και οι συνταγές ντόπιες. Ανθοί γεμιστοί με ανθότυρο, πιταρούδια, φύλλα (ντολμάδες), κόκορας μεθυσμένος με χυλοπίτες, κατσικάκι κοκκινιστό (του γάμου το λέει), χοιρινό κότσι στη γάστρα, αρνάκι κλέφτικο στον φούρνο και φυσικά η λακάνη (κατσικάκι με πληγούρι). Περισσότερα.
*Για τη Ροδίτικη Λακάνη διαβάστε εδώ.
**Για τον Μαυρίκο στη Λίνδο διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.