- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Πεσκέσι έγραψε έναν μύθο στην Κρήτη
Αυθεντική κρητική κουζίνα σε ένα παλιό αρχοντικό του Ηρακλείου
Το Πεσκέσι δημιουργήθηκε το 2015 στο Ηράκλειο της Κρήτης και μέσα σε 3 χρόνια έγραψε έναν μύθο. Δημιουργός του ο Παναγιώτης Μαγγανάς που ασχολούνταν με διατροφικά κέντρα αδυνατίσματος στην Αθήνα κι όταν μυήθηκε στα μυστικά της κρητικής διατροφής, παράτησε τη ζωή στη μεγάλη πόλη και επαναπατρίστηκε στην Κρήτη. Αγόρασε ένα χωράφι στον Χαρασό και άρχισε να ασχολείται με την οικολογική καλλιέργεια σπόρων από ντόπιες ποικιλίες –κάποιες εκ των οποίων κοντεύουν να χαθούν. Στο κέντρο της πόλης «για να είναι προσιτό στον καθένα», ανακατασκεύασε με περίσσιο γούστο το παλιό αρχοντικό του Καπετάνιου Πολυξίγκη και βάλθηκε να μάθει στον κόσμο τις αυθεντικές κρητικές γκουρμεδιές.
Όταν άνοιξε το Πεσκέσι, έγινε ο χαμός. Τεράστια γκάμα κρητικών εδεσμάτων, όλος ο κρητικός αμπελώνας –και μόνον αυτός- μπροστά στα μάτια σου, αισθητική των πάντων υψηλού επιπέδου, σέρβις εξαίρετο και διάφορα ευρήματα που σε εντυπωσίαζαν… “tres beau pour être vrai” είχα πει μέσα μου, επειδή δεν ήμασταν συνηθισμένοι σε τόσο αψεγάδιαστες καταστάσεις και έτσι, όπως κάθε χρόνο, επανήλθα και το 2018 με τη σχετική αγωνία.
Ο χώρος πάντα ζεστός και οικείος, το προσωπικό νέα παιδιά ευγενικά, ενημερωμένα και πρόθυμα να αφηγηθούν τα πάντα. Οι αξίες και η φιλοσοφία του καταστήματος καταγεγραμμένες φόρα παρτίδα στην εισαγωγή του μενού. Για να ξεκαθαριστούν εξ αρχής τα πράγματα:
«Στόχος μας και μεράκι μας να ανακαλύψουμε τα μυστικά και να απολαύσουμε τα οφέλη της κρητικής διατροφής. Να βασίσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες στα αγνά και φυσικά προϊόντα της κρητικής γης, καλλιεργώντας πολλά απ’ αυτά στο κτήμα μας, αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς. Να ενσωματώσουμε στη ζωή μας τη διαδικασία του “αργού” μαγειρέματος που δημιουργεί πιάτα σπιτικά, φτιαγμένα με αγάπη. Και τελικά να αναδείξουμε αρώματα, συναισθήματα και γεύσεις που έχουν ξεχαστεί σε κάθε τραπέζι που στρώνουμε! Χρησιμοποιούμε μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το κτήμα μας στο Χαρασό Χερσονήσου. Η στάκα, η τσίπα και το στακοβούτυρο παρασκευάζονται από εμάς, τα θαλασσινά και τα ψαρικά είναι μόνο ό,τι φρέσκο βρίσκουμε καθημερινά, τα κρέατά μας είναι νωπά και τα βότανα που περιέχονται στα φυσικά αναψυκτικά και στα σπιτικά λικέρ μας προέρχονται εξ ολοκλήρου από το κτήμα μας…».
Τα εδέσματα όλα κρητικά σε τιμές πολύ προσιτές (γι’ αυτό συναντάς και πολλή νεολαία). Ξεχωρίσαμε εκτός από τις σαλάτες (καστρινή, κρητική χωριάτικη, οφτή και παλικάρια), τα αυγά ή τις τηγανιτές πατάτες με στάκα, τους γεμιστούς με μυζήθρα κολοκυθοανθούς, τους χοχλιούς χαμπίμπα, το σφακιανό σύγκλινο πριν το κιούπι (καπνίζεται μπροστά σου με θυμάρι και φασκόμηλο), τον κρεοκάκκαβο (χοιρινό ψημένο με μέλι και θυμάρι με πουρέ οσπρίων –πιάτο μινωικής Κρήτης), τον χόντρο με μελιτζάνες και γαλομυζήθρα και το χοιρινό του Καντάνου (μινωικής καταγωγής). Περισσότερα.
*Για την μπουγάτσα Ιορδάνης διαβάστε εδώ.
**Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
