- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο αλευρόμυλος της Μήλου που έγινε εστιατόριο
Ο Βασίλης Παπικινός έστησε το γαστρονομικό του οχυρό στον χώρο που λειτουργούσε ο παππούς του τον τελευταίο αλευρόμυλο του νησιού
Στον δρόμο για τα Πολλώνια –στα μισά της διαδρομής από τον Αδάμαντα- θα συναντήσεις στο δεξί σου χέρι την ταβέρνα Αλευρόμηλος. Δημιουργός της ο Βασίλης Παπικινός που το 2001 θέλησε στο χώρο που λειτουργούσε ο παππούς του τον τελευταίο αλευρόμηλο της Μήλου, να στήσει το γαστρονομικό του οχυρό και να υπερασπίσει την κυκλαδική και ιδιαίτερα τη μηλέικη κουζίνα.
Η γαστρονομική φιλοσοφία του Βασίλη σαφής και ξεκάθαρη. Πρώτες ύλες όσο τον δυνατόν μηλέικες. Κρέατα (κατσίκια-αρνιά) και τυροκομικά από ντόπιους παραγωγούς το ίδιο και τα ψάρια από φίλους ψαράδες. Για τα ζαρζαβατικά «καθαρίζει» ο πεθερός του με κηπευτικά από βιολογικές καλλιέργειες. Τα ζυμαρικά τα φτιάχνουν στο εργαστήρι τους (λαζάνια-ματσι). Τα πιατά λαχταριστά και χορταστικά.
Έχοντας μελετήσει αλλά και ζήσει τη μηλέικη και την ευρύτερη κυκλαδίτικη μαγειρική, ο Βασίλης δεν έχει καμία ανάγκη να κερδίσει τον πελάτη με «εικαστικές παρεμβάσεις», αλλά καταθέτει στο πιάτο την ουσία και το ήθος της παραδοσιακής κουζίνας. Θαυμάσαμε κάποιες δημιουργίες του όπως:
- το κατσίκι στη γάστρα με μηλέικο μπελτέ που το ψήνει στον ξυλόφουρνό του,
- χοιρινό με μπελτέ και πατάτες κυδωνάτες,
- ρεβίθια γάστρας αρωματισμένα με φύλλα σκίνου,
- μελωμένα κουπάκια μελιτζάνας γεμιστά με κρέμα φάβας σαντορινιάς, κρίταμο και κάπαρη,
- αλμυροί λουκουμάδες κολοκυθιού με κρέμα ξυνομυζήθρας.
Δεν λείπουν φυσικά τα δυό εμβληματικά μηλέικα φαγητά, τα λαζάνια και οι πίτες. Τα μηλέικα λαζάνια (ταλιατέλες), δικιάς του παραγωγής, τα σερβίρει είτε ως σκορδολάζανα, είτε με λιαστές ντομάτες, βασιλικό και ξινομυζήθρα ενώ από πίτες φτιάχνει πλακόπιτες, πιταράκια και φλάουνες.
«Οι γονείς μου εκείνα τα χρόνια με θέλαν να γίνω γιατρός, δικηγόρος, μάλιστα είχαν “ετοιμάσει” και θέση στην Εμπορική Τράπεζα. Εγώ όμως από τα δέκα μου χρόνια ήθελα να γίνω μάγειρας. Μετά τις σπουδές μου δούλεψα στην Τήνο μάγειρας και το 2001 μετέτρεψα τον φούρνο του παππού σε ταβέρνα, με τη μάνα μου πάντα να είναι από πάνω μου και να επιβλέπει τις μηλέικες γεύσεις. Ξέρεις τι κόπο κάναμε για να τις επαναφέρουμε; Ας είναι καλά οι τουρίστες που τις εκτίμησαν. Το ίδιο με τα κρασιά, έχω μόνο Κυκλαδίτικά, Σαντορινιά, Συριανά, Παριανά, Τηνιακά».
Ο κατάλογος της ταβέρνας είναι ένα εγχειρίδιο τοπιογραφίας της Μήλου και όχι μόνο. Το μενού των εδεσμάτων του, αξίζει κανείς να τον χαζεύει. Περισσότερα.
*Για τον Μπελτέ διαβάστε εδώ.
**Για τα τυριά της Μήλου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.