Ο αλευρόμυλος της Μήλου που έγινε εστιατόριο
Ο Βασίλης Παπικινός έστησε το γαστρονομικό του οχυρό στον χώρο που λειτουργούσε ο παππούς του τον τελευταίο αλευρόμυλο του νησιού
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![Ο αλευρόμυλος της Μήλου που έγινε εστιατόριο Ο αλευρόμυλος της Μήλου που έγινε εστιατόριο](/images/1074x600/4/jpg/sites/default/files/article/2018/05/24/milos-anoigma.jpg)
Στον δρόμο για τα Πολλώνια –στα μισά της διαδρομής από τον Αδάμαντα- θα συναντήσεις στο δεξί σου χέρι την ταβέρνα Αλευρόμηλος. Δημιουργός της ο Βασίλης Παπικινός που το 2001 θέλησε στο χώρο που λειτουργούσε ο παππούς του τον τελευταίο αλευρόμηλο της Μήλου, να στήσει το γαστρονομικό του οχυρό και να υπερασπίσει την κυκλαδική και ιδιαίτερα τη μηλέικη κουζίνα.
Η γαστρονομική φιλοσοφία του Βασίλη σαφής και ξεκάθαρη. Πρώτες ύλες όσο τον δυνατόν μηλέικες. Κρέατα (κατσίκια-αρνιά) και τυροκομικά από ντόπιους παραγωγούς το ίδιο και τα ψάρια από φίλους ψαράδες. Για τα ζαρζαβατικά «καθαρίζει» ο πεθερός του με κηπευτικά από βιολογικές καλλιέργειες. Τα ζυμαρικά τα φτιάχνουν στο εργαστήρι τους (λαζάνια-ματσι). Τα πιατά λαχταριστά και χορταστικά.
![Ο αλευρόμυλος της Μήλου που έγινε εστιατόριο Ο αλευρόμυλος της Μήλου που έγινε εστιατόριο](/images/w734/4/jpg/sites/default/files/untitled1_1.jpg)
Έχοντας μελετήσει αλλά και ζήσει τη μηλέικη και την ευρύτερη κυκλαδίτικη μαγειρική, ο Βασίλης δεν έχει καμία ανάγκη να κερδίσει τον πελάτη με «εικαστικές παρεμβάσεις», αλλά καταθέτει στο πιάτο την ουσία και το ήθος της παραδοσιακής κουζίνας. Θαυμάσαμε κάποιες δημιουργίες του όπως:
- το κατσίκι στη γάστρα με μηλέικο μπελτέ που το ψήνει στον ξυλόφουρνό του,
- χοιρινό με μπελτέ και πατάτες κυδωνάτες,
- ρεβίθια γάστρας αρωματισμένα με φύλλα σκίνου,
- μελωμένα κουπάκια μελιτζάνας γεμιστά με κρέμα φάβας σαντορινιάς, κρίταμο και κάπαρη,
- αλμυροί λουκουμάδες κολοκυθιού με κρέμα ξυνομυζήθρας.
Δεν λείπουν φυσικά τα δυό εμβληματικά μηλέικα φαγητά, τα λαζάνια και οι πίτες. Τα μηλέικα λαζάνια (ταλιατέλες), δικιάς του παραγωγής, τα σερβίρει είτε ως σκορδολάζανα, είτε με λιαστές ντομάτες, βασιλικό και ξινομυζήθρα ενώ από πίτες φτιάχνει πλακόπιτες, πιταράκια και φλάουνες.
![Ο αλευρόμυλος της Μήλου που έγινε εστιατόριο Ο αλευρόμυλος της Μήλου που έγινε εστιατόριο](/images/w734/4/jpg/sites/default/files/untitled_11.jpg)
«Οι γονείς μου εκείνα τα χρόνια με θέλαν να γίνω γιατρός, δικηγόρος, μάλιστα είχαν “ετοιμάσει” και θέση στην Εμπορική Τράπεζα. Εγώ όμως από τα δέκα μου χρόνια ήθελα να γίνω μάγειρας. Μετά τις σπουδές μου δούλεψα στην Τήνο μάγειρας και το 2001 μετέτρεψα τον φούρνο του παππού σε ταβέρνα, με τη μάνα μου πάντα να είναι από πάνω μου και να επιβλέπει τις μηλέικες γεύσεις. Ξέρεις τι κόπο κάναμε για να τις επαναφέρουμε; Ας είναι καλά οι τουρίστες που τις εκτίμησαν. Το ίδιο με τα κρασιά, έχω μόνο Κυκλαδίτικά, Σαντορινιά, Συριανά, Παριανά, Τηνιακά».
Ο κατάλογος της ταβέρνας είναι ένα εγχειρίδιο τοπιογραφίας της Μήλου και όχι μόνο. Το μενού των εδεσμάτων του, αξίζει κανείς να τον χαζεύει. Περισσότερα.
*Για τον Μπελτέ διαβάστε εδώ.
**Για τα τυριά της Μήλου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.