Resto

Μαϊάμι καλεί Γαλάτσι στο καινούργιο Λεύκες on the side

Ένα ακόμη εγχείρημα του Τάσου Ντούμα, αυτή τη φορά σε μορφή all day. Ναι, αλλά τι all day...

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 659
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη γιορτή των λουλουδιών, την Πρωτομαγιά, που φέτος έπεσε Τρίτη και δεν άφησε περιθώρια για αποδράσεις «εκτός», βρέθηκα στο… κέντρο-απόκεντρο Γαλάτσι που ’χει ακόμη σπίτια με αυλές. Δεν πήγα για να φτιάξω στεφάνι, πήγα περίεργη για το καινούργιο Λεύκες on the Side, σχόλια ενθουσιώδη είχαν πιάσει τ’ αυτιά μου.

Ακριβώς απέναντι από το εδώ και χρόνια γνωστό Λεύκες, είναι ένα ακόμη εγχείρημα του Τάσου Ντούμα (πέρσι το καλοκαίρι έστησαν Λεύκες και στην Οία της Σαντορίνης), αυτή τη φορά σε μορφή all day. Ναι, αλλά τι all day είναι αυτό… Με το που σπρώχνω τη μεγάλη ξύλινη πόρτα της εισόδου πέφτω σε καταπράσινο σκηνικό, μεγέθους μοντέρνας και καλόγουστης υπερπαραγωγής! Ούτε στο Μαϊάμι, αναφωνεί ενθουσιασμένη η παρέα!

Λουλούδια και πρασινάδες και κάθετοι κήποι, μπαμπού στέγαστρα και καλαμωτά φωτιστικά να κρέμονται από ψηλά, το φως της μέρας να μπαίνει από παντού δίνοντας εντύπωση ονειρεμένης εξοχής. Υπάρχει το μπροστινό κομμάτι με μεγάλα τραπέζια, άλλα μαρμάρινα, άλλα ξύλινα, άλλα μικρότερα και υπερυψωμένα, με stools να τα εξυπηρετούν. Πιο μέσα ανακαλύπτω κι άλλον μεγάλο φωτεινό χώρο, με τραπέζια φαγητού αλλά και με προθήκες στα πλαϊνά γεμάτες αντικείμενα. Ρωτώ έκπληκτη τον Τάσο και μου εξηγεί πως εδώ, αν κάτι σου αρέσει, μπορείς να κάνεις και τα ψώνια σου! «Ε, κάναμε κι ένα flea market, ο κόσμος συχνά μας ρωτάει από πού πήραμε τα πιάτα μας, τα αντικείμενα, τους αρέσει και θέλουν να τα πάρουν!».

Στο κέντρο εντυπωσιάζει η ανοιχτή υπερσύγχρονη κουζίνα και ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, εδώ γίνονται γαστρονομικές εκδηλώσεις και σεμινάρια. Στο βάθος παίρνει τη θέση του το… χασάπικο! Κρέατα από κάθε γωνιά της γης που φημίζεται για το είδος, Ιαπωνία, Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία, Ιρλανδία, αλλά και ελληνικά από Ελασσόνα, Μακεδονία, Ήπειρο. Με τη βοήθεια του Τάσου Ντούμα διαλέγεις τα κομμάτια που θέλεις, δίνεις οδηγίες για κοπές και ψήσιμο, για να τα φας επιτόπου, ή ψωνίζεις (κι εδώ) για το σπίτι. Τα συνδυάζεις με πολλές γαρνιτούρες μαγειρεμένες με διάφορους τρόπους –ρύζι, πατάτες, λαχανικά– αλλά και με σάλτσες κάθε είδους που ξεκινούν από μια κλασική bbq και φτάνουν μέχρι μια αργεντίνικη chimichurri.

Η κουζίνα ξεκινάει από το πρωί με breakfast και brunch που περιλαμβάνουν ψωμιά κάθε είδους (έχουν δικό τους, in house ζυμωτήριο), βιολογικά αυγά, σαλάτες με bio υλικά, αλλαντικά και καπνιστά τυριά, φυσικούς χυμούς της αποτοξίνωσης ή της ενδυνάμωσης, καφέδες σε πολλές, ψαγμένες ποικιλίες. Συνεχίζει με πάστες, πίτσες, ριζότι και άλλα μεσογειακό πιάτα. Κοντά σ’ αυτά προσθέστε μεγάλη κάβα με ελληνικά και ξένα κρασιά, μπίρες κάθε τύπου, μια σπάνια συλλογή από ουίσκι και λοιπά αποστάγματα, κοκτέιλς κλασικά αλλά και πολλές σύγχρονες προτάσεις.

Όλα του ωραία, μόνο που δεν σε φτάνει μια φορά, σκέφτομαι έχοντας απολαύσει μια τέλεια σπαλομπριζόλα limousine Νότιας Γαλλίας μέτριας φυσικής ωρίμανσης κι έχοντας πιει ωραία κρασιά. Η καινούργια υπερπαραγωγή του Ντούμα έχει πολλά πρόσωπα, την επόμενη φορά θα έρθω για εκείνο το ριζότο με την τρούφα που μου έσπασε τη μύτη, όπως περνούσε από δίπλα μου!