- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μαϊάμι καλεί Γαλάτσι στο καινούργιο Λεύκες on the side
Ένα ακόμη εγχείρημα του Τάσου Ντούμα, αυτή τη φορά σε μορφή all day. Ναι, αλλά τι all day...
Στη γιορτή των λουλουδιών, την Πρωτομαγιά, που φέτος έπεσε Τρίτη και δεν άφησε περιθώρια για αποδράσεις «εκτός», βρέθηκα στο… κέντρο-απόκεντρο Γαλάτσι που ’χει ακόμη σπίτια με αυλές. Δεν πήγα για να φτιάξω στεφάνι, πήγα περίεργη για το καινούργιο Λεύκες on the Side, σχόλια ενθουσιώδη είχαν πιάσει τ’ αυτιά μου.
Ακριβώς απέναντι από το εδώ και χρόνια γνωστό Λεύκες, είναι ένα ακόμη εγχείρημα του Τάσου Ντούμα (πέρσι το καλοκαίρι έστησαν Λεύκες και στην Οία της Σαντορίνης), αυτή τη φορά σε μορφή all day. Ναι, αλλά τι all day είναι αυτό… Με το που σπρώχνω τη μεγάλη ξύλινη πόρτα της εισόδου πέφτω σε καταπράσινο σκηνικό, μεγέθους μοντέρνας και καλόγουστης υπερπαραγωγής! Ούτε στο Μαϊάμι, αναφωνεί ενθουσιασμένη η παρέα!
Λουλούδια και πρασινάδες και κάθετοι κήποι, μπαμπού στέγαστρα και καλαμωτά φωτιστικά να κρέμονται από ψηλά, το φως της μέρας να μπαίνει από παντού δίνοντας εντύπωση ονειρεμένης εξοχής. Υπάρχει το μπροστινό κομμάτι με μεγάλα τραπέζια, άλλα μαρμάρινα, άλλα ξύλινα, άλλα μικρότερα και υπερυψωμένα, με stools να τα εξυπηρετούν. Πιο μέσα ανακαλύπτω κι άλλον μεγάλο φωτεινό χώρο, με τραπέζια φαγητού αλλά και με προθήκες στα πλαϊνά γεμάτες αντικείμενα. Ρωτώ έκπληκτη τον Τάσο και μου εξηγεί πως εδώ, αν κάτι σου αρέσει, μπορείς να κάνεις και τα ψώνια σου! «Ε, κάναμε κι ένα flea market, ο κόσμος συχνά μας ρωτάει από πού πήραμε τα πιάτα μας, τα αντικείμενα, τους αρέσει και θέλουν να τα πάρουν!».
Στο κέντρο εντυπωσιάζει η ανοιχτή υπερσύγχρονη κουζίνα και ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, εδώ γίνονται γαστρονομικές εκδηλώσεις και σεμινάρια. Στο βάθος παίρνει τη θέση του το… χασάπικο! Κρέατα από κάθε γωνιά της γης που φημίζεται για το είδος, Ιαπωνία, Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία, Ιρλανδία, αλλά και ελληνικά από Ελασσόνα, Μακεδονία, Ήπειρο. Με τη βοήθεια του Τάσου Ντούμα διαλέγεις τα κομμάτια που θέλεις, δίνεις οδηγίες για κοπές και ψήσιμο, για να τα φας επιτόπου, ή ψωνίζεις (κι εδώ) για το σπίτι. Τα συνδυάζεις με πολλές γαρνιτούρες μαγειρεμένες με διάφορους τρόπους –ρύζι, πατάτες, λαχανικά– αλλά και με σάλτσες κάθε είδους που ξεκινούν από μια κλασική bbq και φτάνουν μέχρι μια αργεντίνικη chimichurri.
Η κουζίνα ξεκινάει από το πρωί με breakfast και brunch που περιλαμβάνουν ψωμιά κάθε είδους (έχουν δικό τους, in house ζυμωτήριο), βιολογικά αυγά, σαλάτες με bio υλικά, αλλαντικά και καπνιστά τυριά, φυσικούς χυμούς της αποτοξίνωσης ή της ενδυνάμωσης, καφέδες σε πολλές, ψαγμένες ποικιλίες. Συνεχίζει με πάστες, πίτσες, ριζότι και άλλα μεσογειακό πιάτα. Κοντά σ’ αυτά προσθέστε μεγάλη κάβα με ελληνικά και ξένα κρασιά, μπίρες κάθε τύπου, μια σπάνια συλλογή από ουίσκι και λοιπά αποστάγματα, κοκτέιλς κλασικά αλλά και πολλές σύγχρονες προτάσεις.
Όλα του ωραία, μόνο που δεν σε φτάνει μια φορά, σκέφτομαι έχοντας απολαύσει μια τέλεια σπαλομπριζόλα limousine Νότιας Γαλλίας μέτριας φυσικής ωρίμανσης κι έχοντας πιει ωραία κρασιά. Η καινούργια υπερπαραγωγή του Ντούμα έχει πολλά πρόσωπα, την επόμενη φορά θα έρθω για εκείνο το ριζότο με την τρούφα που μου έσπασε τη μύτη, όπως περνούσε από δίπλα μου!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.