- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Το πρώτο vegan σουβλάκι σερβίρεται τώρα στα Εξάρχεια
Το Amanita Grill άνοιξε με τυλιχτά και γύρο μανιταριών
Πριν μία εβδομάδα ακριβώς, ένας μαυροπίνακας στήθηκε έξω από τον αριθμό 43 στη Θεμιστοκλέους. Ενημέρωνε τους περαστικούς ότι εδώ, στο ολοκαίνουργιο μαγαζάκι των Εξαρχείων, μπορεί κανείς να βρει γύρο... μανιταριών. Ναι, ακριβώς! Το Amanita grill σερβίρει την πιο νόστιμη χορτοφαγική εκδοχή του πιτόγυρου. Οι ιδιοκτήτες του, ο Αντώνης και ο Βασίλης, εργάζονται εδώ και χρόνια στην εστίαση. Ο ένας ως restaurant manager σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, ο άλλος ως μάγειρας στη Νέα Υόρκη. «Βαρεθήκαμε όμως να δουλεύουμε για άλλους, βαρεθήκαμε και να βλέπουμε να ανοίγουν όλο τα ίδια και τα ίδια μαγαζιά. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας, κάτι διαφορετικό». Αφού στην παρέα μπήκε και η Έφη (που ως αρχιτέκτονας επιμελήθηκε τον χώρο), την Κυριακή των Βαΐων γεννήθηκε το Amanita Grill.
Amanita είναι ένα γένος μανιταριών που περιλαμβάνει 65 είδη (στο οποίο ανήκουν και τα στρουμφόσπιτα, άσχετο). Ωστόσο τα μανιτάρια που χρησιμοποιούν τα παιδιά είναι πορτομπέλο και πλευρώτους, που μαρινάρονται με μπαχαρικά και στη συνέχεια σοτάρονται στο γκριλ. Το κύριο χαρακτηριστικό, όμως, που κάνει αυτό το ξεχωριστό σουβλάκι αρεστό σε όλους, είναι η πατάτα. Εννοείται φρέσκια, κόβεται μπροστά σου και τηγανίζεται σε 80% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (και μάλιστα ψυχρής έκθλιψης) και 20% ηλιέλαιο. Είναι σίγουρα η πιο νόστιμη τηγανητή πατάτα που έχεις δοκιμάσει και σε λίγο καιρό θα σερβίρεται και μόνη της σε χωνάκια, όπως της αξίζει.
Προς το παρόν, στο Amanita Grill θα βρεις τρεις λιχουδιές: το Red Amanita με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, vegan μαγιονέζα (πολύ καλή), σάλτσα ντομάτας και σαλάτα (€2,5), το Yellow Amanita με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, vegan μαγιονέζα, μουστάρδα και σαλάτα (€2,5), ενώ υπάρχει ακόμα και το Amanita Kebab, δηλαδή σουτζουκάκια από φακή με σάλτσα ντομάτας, που σερβίρονται μαζί με τυρί κρέμα από αμύγδαλο και σαλάτα (€2,5). Σύντομα όμως θα κάνουν την εμφάνισή τους και διάφορα πιάτα ημέρας, όπως ντάκος, μουσακάς και λαζάνια, όλα χορτοφαγικά και χωρίς ζωικά παράγωγα.
Αξίζει να το δοκιμάσεις, ακόμα και αν δεν είσαι vegan ή έστω χορτοφάγος. Γιατί οι πρώτες ύλες είναι φοβερές, η μαεστρία του σεφ μεγάλη και τελικά στο χέρι σου καταλήγει ένα τυλιχτό με ασύγκριτη νοστιμιά. Εξάλλου, όπως λέει και ο Βασίλης: «Στην πραγματικότητα είμαστε ένα ταχυφαγείο φυτικής μεσογειακής διατροφής για όλους».
Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, 2111822343, Δευτ.-Σάβ. 13.30-01.00
INFO
Εδώ θα βρεις την πιο νόστιμη χορτοφαγική εκδοχή του πιτόγυρου γιατί, αντί για χοιρινά και κοτόπουλα, ψήνουν και τυλίγουν σε πίτα μανιτάρια. Πέρα από το γύρο μανιταριών σε δύο διαφορετικές εκδοχές, μπορείς να επιλέξεις κι ένα κεμπάπ από φακή, που συνδυάζεται με κρεμώδες τυρί φτιαγμένο από αμύγδαλο, σάλτσα ντομάτας και σαλάτα. Κλειστά Κυριακή
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.