- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στην Παλιά Ιστορία φτιάχνουν γκιούλμπασι που θες οπωσδήποτε να δοκιμάσεις
Η ταβέρνα του Χολαργού είναι γραφική, πεντανόστιμη, με εξαιρετικές τιμές
Θα τη μάθεις περπατώντας στα στενά του Χολαργού. Είναι μπροστά σου, αλλά δεν τη βλέπεις, πρέπει να κατέβεις μερικά σκαλοπάτια χαμηλότερα από το ύψος του πεζοδρομίου. Ξεκίνησε το 1973 από ένα πιο κεντρικό πόστο, πριν τα τρία αδέρφια Τσουρουνάκη την κληρονομήσουν από τον θείο τους και τη μεταφέρουν εδώ, που παρότι αθέατη μαθεύτηκε γρήγορα από στόμα σε στόμα και αγαπήθηκε πολύ.
Πήγα στην Παλιά Ιστορία θέλοντας να ξεφύγω από το συνηθισμένο, σύγχρονο και πιο στημένο φαγητό που σου προσφέρουν τα μεγάλα και κομψά εστιατόρια. Ήταν εύκολο να βρω τη διεύθυνση, αλλά δυσκολεύτηκα να εντοπίσω τη σχεδόν υπόγεια είσοδο. Καθώς κατέβαινα τα σκαλοπάτια ο αέρας ήδη άλλαζε. Στο πρώτο βήμα μέσα στη γραφική ταβέρνα, το «κάδρο» γεμίζει από ετερόκλητα, παλιά αντικείμενα, τοιχογραφίες και παλιές φωτογραφίες, μια ιστορία από μόνες τους, μεγάλα βαρέλια κρασιού υψωμένα στο «χαγιάτι», ξύλινες καρέκλες και τραπέζια ντυμένα με «σπιτίσια» τραπεζομάντηλα, ακόμη κι ένα πηγάδι (!) στο κέντρο του χώρου. Παλιά ρεμπέτικα τραγούδια ακούγονται χαμηλά από τα μεγάφωνα.
Τα τρία αδέρφια σε καλωσορίζουν φροντίζοντας παράλληλα την ψησταριά σχεδόν με ευλάβεια. Ότι μεζέ μπορείς να φανταστείς θα τον βρεις γραμμένο στο μενού. Οι τιμές δίπλα σε κάνουν να χαμογελάς, η όρεξή σου μεγαλώνει. Στην κορυφή της προτίμησής μου μπήκε χωρίς αντίπαλο η γαρδούμπα! Είχα βρει το αυθεντικό που αναζητούσα.
Τα ορεκτικά άρχισαν να καταφθάνουν στο τραπέζι. Οι κλασικές σαλάτες με τα φρέσκα, ελληνικά προϊόντα, η θεσπέσια Πατατού, γεύση από την Τήνο, με πατάτες, γραβιέρα, καπνιστό χοιρινό και μαϊντανό, η τυροκαυτερή, η φάβα Σαντορίνης, οι σκορδάτες πιπεριές, το κρασί και η ρακή που συνόδευαν χωρίς περιορισμό τις μπουκιές.
Τα κυρίως πιάτα, θεϊκά! Μας πρότειναν το πιάτο της ημέρας: Γκιούλμπασι. Τρυφερό χοιρινό μπουτάκι με πιπεριές, σκόρδο και μια ιδέα τυριού, ψημένο στο φούρνο στη λαδόκολλα. Ο κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες ήταν επίσης μαγειρεμένος εξαιρετικά και ελαφρύς όσο έπρεπε, αν σκεφτεί κανείς τι υπάρχει ήδη στο τραπέζι. Το χοιρινό με τις λιαστές ντομάτες και το μέλι, επίσης νοστιμότατο.
Ένα παραδοσιακό κουτούκι όπως αυτό, δεν θα άφηνε «εκτός» και πιάτα όπως μπιφτέκι σχάρας, ψαρονέφρι, σουβλάκι κοτόπουλο, αλλά είχαμε ήδη φάει πολύ καλά και ευχαριστηθήκαμε τα μαγειρευτά, αφήνοντας χώρο μόνο για κάτι γλυκό! Χειροποίητο τσιζκέικ με γιαούρτι, αντί για τυρί κρέμα, και λαχταριστό βύσσινο στην κορυφή.
Αν πας μεσοβδόμαδα, προτίμησε την Πέμπτη, για να ακούσεις τα ρεμπέτικα ζωντανά. Φρόντισε όμως να κλείσεις τραπέζι, είπαμε, είναι στέκι αγαπημένο.
17ης Νοέμβρη 58, Χολαργός, 2106519080
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.