- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στον Γάκια για νόστιμη ελληνική κουζίνα και ντεκόρ παλιάς ελληνικής ταινίας
Με ουζάκια και μεζέδες όπως παλιά
Δεν έχει πολύ καιρό που άνοιξε, μόλις δυο χρόνια, όμως μοιάζει να βρίσκεται εκεί από πάντα. Σαν σκηνικό παλιών αγαπημένων ελληνικών ταινιών του ’50 και σε μια περιοχή που κάποτε μόνο ως εξοχή μπορούσε να νοηθεί, καταπράσινη και απομονωμένη. Στο «παραδοσιακόν-μεζετζίδικο» του Γάκια στη Νέα Ερυθραία θα παραδοθείς με όλες σου τις αισθήσεις σε αυθεντικά ελληνικά πιάτα και θα απολαύσεις τη μοναδικά νοσταλγική ατμόσφαιρα που δημιουργούν στοιχεία και μυρωδιές μιας χορταστικής κουζίνας αλλοτινών καιρών που αντιστέκεται σθεναρά στο γαστρονομικό σήμερα.
Αν και άπλετος ο χώρος, δεν χάνει τη ζεστασιά του, ενώ από τη λιτή διακόσμηση δεν περνούν απαρατήρητες οι παραπομπές στο παρελθόν, δαντελένιες λεπτομέρειες στα ράφια, ξύλινες καρέκλες με ψάθα, μάρμαρο στα τραπέζια, παλιά σιδερένια τηγάνια στους τοίχους, καράφες και στοιχισμένα μπουκαλάκια του ούζου σε περίοπτη θέση. Τα τραπέζια καταλαμβάνουν τρεις διαφορετικές σάλες, στη μια από τις οποίες θα περπατήσεις πάνω στα χαλίκια, σαν σε κήπο.
Ο κατάλογος των φαγητών προκλητικά μεγάλος σε χορταίνει μόνο που τον διαβάζεις και δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο, αφού οι επιλογές περιλαμβάνουν και κρέας και θαλασσινά. Αλλά εσύ μην βιαστείς… Μόλις καθίσεις θα παραγγείλεις πρώτα το ουζάκι σου ή ένα τσίπουρο ή ρακί και μετά θα αφοσιωθείς στο μενού με τον ουρανίσκο σου καθαρό και έτοιμο. Όλα τα πιάτα έχουν τη φιλοσοφία του μεζέ, οπότε δεν θα νοιώσεις ότι παρασύρθηκες από λαιμαργία. Για μια παρέα τεσσάρων ατόμων δηλαδή, 6 ή 8 πιάτα εκλεκτών μεζέδων, για να δοκιμάσεις, ούτε ακούγονται, ούτε είναι πολλά.
Η «Σαλάτα του καφενέ» είναι η ιδανική επιλογή για αρχή. Φρέσκια δροσερή ντομάτα, φέτα, ελιές, ρίγανη. Η μελιτζανοσαλάτα και η τυροκαυτερή πάνω στο ψωμί θα συνοδεύσουν τέλεια τα πρώτα ποτηράκια. Το καλύτερο όμως είναι οι κολοκυθοκεφτέδες που σερβίρονται με φρέσκο γιαούρτι.
Αν προτιμάς το κρέας, θα παραγγείλεις τηγανιά με τρυφερά κομμάτια χοιρινού μαγειρεμένα με μουστάρδα, κοτομπιφτεκάκια ή μοσχαράκι με πιπεριές και τυρί, ψημένο στο φούρνο, σερβιρισμένο στο πήλινο. Στην άλλη «όχθη» τώρα, οι μαριναρισμένες αντζούγιες και τα μύδια στον ατμό είναι θεσπέσια. Είτε διαλέξεις ψάρι είτε κρέας, θα βάλεις οπωσδήποτε στο πλάι και φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες που, ως γνωστόν, ταιριάζουν με όλα. Για έξτρα δόσεις πατάτας, μπορείς να δοκιμάσεις και τη «μαμαδίστικη» ομελέτα, δηλαδή την πιο απλή αλλά εξίσου λαχταριστή εκδοχή ομελέτας, αυγά και πατάτες τηγανιτές.
Ευαγγελιστρίας 16 & Κρήνης 8, Νέα Ερυθραία, 2106203934, ανοιχτά κάθε μέρα, μεσημέρι-βράδυ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.