- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το εστιατόριο Μαρτίνης είναι δεμένο με την ιστορία των Πατησίων από το 1888
Το σημείο αναφοράς της γειτονιάς!
Το εστιατόριο Μαρτίνης είναι ένα κομμάτι της ιστορίας στην Πατησίων και συνδέεται με πολλές ιστορίες της περιοχής.
Το εστιατόριο-μαγειρείο Μαρτίνης, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Λουκά στα Πατήσια, εκτός της δικιάς του ιστορίας συνδέεται με πολλές μικρές ιστορίες και φυσικά με την ιστορία μιας περιοχής που στο παρελθόν ήταν στις δόξες της και τώρα προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό της. Η περιοχή των Πατησίων ονομαζόταν και Παραδείσια –όμορφη σαν παράδεισος-. γιατί παλαιότερα ήταν μια εξοχική περιοχή εκτός των ορίων της πρωτεύουσας και ένας τόπος μικρών εκδρομών για τους Αθηναίους του 19ου αιώνα. Την περιοχή, την ένωσε αργότερα η μακρύτερη ευθεία αρτηρία της πόλης, η οδός Πατησίων, που ξεκινά από την Ομόνοια και φτάνει μέχρι τα Άνω Πατήσια.
Το 1860 κτίστηκε ο Άγιος Λουκάς, ναός βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ –μάλιστα πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα του στην Αθήνα. Τα Πατήσια από πολίχνη 800 κατοίκων τον 19ο αιώνα έγιναν ένα πανέμορφο μεσοαστικό προάστιο την εποχή του 1960, κατοικήθηκαν με το σύστημα της αντιπαροχής σε συμπαθείς χαμηλές πολυκατοικίες και σήμερα είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, τμήμα του κεντρικού αστικού συγκροτήματος της Αθήνας. Το 1960 στην οδό Πατησίων στο ύψος του Αγίου Λουκά, κτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Νίκο Δεσύλλα, Δημήτρη Κονταργύρη, Αντώνη Λαμπάκη, Παύλο Λουκάκη –με Α’ βραβείο σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1959- η Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών, ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικά έργο, που στεγάζει 266 φοιτητές και διαθέτει αντίστοιχους κοινόχρηστους χώρους (εστιατόριο, αναγνωστήριο, κλπ., καθώς και κλειστή υπόγεια πισίνα). Ήταν ένα κτίριο εντυπωσιακό που έφερε ζωή στην περιοχή με τους τόσους φοιτητές που φιλοξενούσε.
Το εστιατόριο Μαρτίνης είναι δεμένο, από το 1888, με την ιστορία των Πατησίων. Το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το κατάστημα, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ιακωβάτων, «μεσοτοιχία» με τον ιστορικό ναό του Αγίου Λουκά χτίζεται το 1888 από την οικογένεια Σκοτίδα και γύρω στα 1908 λειτουργεί ως Καφενείο Κήπος Σκοτίδα.
Το 1969 εκεί, δίπλα στον κινηματογράφο «Σελέκτ» δημιουργείται το Ψητοπωλείο των Αδερφών Μαρτίνη και οκτώ χρόνια αργότερα οι Αδερφοί Μαρτίνη μισθώνουν από τους ιδιοκτήτες του το ακίνητο του «Καφενείου Σκοτίδα» και το μετατρέπουν σε εστιατόριο. Ίχνη του παλιού καφενείου θα συναντήσει κανείς στο κατώφλι της αίθουσας, στα παλιοκαιρίτικα πλακάκια του πατώματος του καφενείου που φέρουν τον τίτλο Α.Ι. Σκοτίδας.
Από το 1969 μέχρι σήμερα έχουν περάσει πάνω από 49 χρόνια. Το εστιατόριο της οικογένειας Μαρτίνη, είναι μια σταθερά αξία και ένα σημείο αναφοράς σε μια γειτονιά που έχει υποστεί τόσες αλλαγές. Μάλιστα η νέα γενιά έφερε έναν νέο αέρα ανανέωσης, τόσο στο εικαστικό και αισθητικό κομμάτι του μαγαζιού, όσο και στην επικοινωνία με μια πολύ όμορφη ιστοσελίδα και στο εμπορικό κομμάτι με την «κατ’ οίκον» διανομή τα τελευταία χρόνια.
Στον κήπο του εστιατορίου, κάτω από τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Λουκά, ανάμεσα από τις ελιές, τις λεμονιές, τα βότανα και τα μυρωδικά, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι ξαφνικά στην αυλή των σπιτιών της παλιάς Αθήνας, εκεί όπου οι γείτονες συναντιούνται και μοιράζονται τα νέα τους. Περισσότερα.
*Για τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου διαβάστε εδώ.
*Για την ταβέρνα Κληματαριά διαβάστε εδώ.