- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ather: η νέα άφιξη της πόλης έχει την πιο ωραία θέα στην πλατεία Μοναστηρακίου
Και σύντομα ανοίγει και ταράτσα με όλη την Ακρόπολη στο κάδρο
Ερμού και Αθηνάς. Σκέφτομαι ότι αυτή η γωνία πρέπει να είναι το πιο πολυσύχναστο κομμάτι της πόλης. Το Ather (Αθηνάς και Ερμού) άνοιξε στις 16 Δεκέμβρη και έχει μια συγκλονιστική θέα στην πιο ζωντανή πλατεία του κέντρου.
Το Ather στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο με μαρμάρινες κολόνες. Σπρώχνω τη γυάλινη πόρτα και βρίσκομαι μέσα σε μια ζεστή σάλα με μεγάλες τζαμαρίες που κοιτούν την πολυσύχναστη πλατεία κατάματα. Βελούδινοι πράσινοι καναπέδες, αναπαυτικές πολυθρόνες, ξύλινα τραπέζια και απαλός φωτισμός. Διαλέγω ένα τραπέζι με φόντο την πλατεία και χαζεύω τον Παρθενώνα που σιγά-σιγά αρχίζει να φωτίζεται.
Στο Ather μπορείς να έρθεις από το πρωί (για την ακρίβεια από πολύ πρωί, αφού ανοίγει στις 7π.μ.!) για να πιεις τον καφέ σου και να απολαύσεις ένα πλουσιοπάροχο πρωινό (την απόλυτη προσοχή μου κέρδισε ο τραχανάς με φέτα και αυγά μάτια με τραγανό ψωμί, που συνοδεύεται από καφέ φίλτρου ή τσάι του βουνού και φρέσκο χυμό πορτοκάλι). Μπορείς να έρθεις ξανά αργότερα για ένα πιάτο από το ωραίο μενού που επιμελήθηκε ο σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης ή για κάποιο από τα φανταστικά γλυκά το απόγευμα. Και το βράδυ, θα δώσεις και πάλι ραντεβού εδώ για ποτό, κρασί ή ένα ωραίο cocktail με μουσική από Dj (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή). Δοκίμασα τη Spicy Margarita με τεκίλα Reposado, αρωματικό σιρόπι αγαύης, χυμό λάιμ και το ινδικό μπαχαρικό sumac rim και τη βρήκα εκπληκτική.
Το μενού έχει ζουμερές πινελιές, ωραία ελληνικά προϊόντα και μερικά διαμαντάκια όπως τα ζυμαρικά Girasoli, γεμιστά με καρύδι, μυζήθρα και μυρωδικά, σερβιρισμένα με κρεμώδη σάλτσα από μανιτάρια και τρούφα, το κριθαρότο με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα και παλαιωμένη γραβιέρα 12μηνης ωρίμασης από την Κρήτη, το ριζότο με άγρια μανιτάρια, φρέσκο κατσικίσιο τυρί με κομμάτια τρούφας και πάστα από βασιλομανίταρο ή το χοιροποίητο κοντοσούβλι (χοιρινό ή κοτόπουλο) με πίτα καλαμποκιού, φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες με μυρωδικά, ντομάτα και αρωματισμένο γιαούρτι.
Όλα αυτά όμως είναι μόλις το μισό πρόσωπο του Ather. Στο άλλο μισό, στο δεύτερο σκέλος του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην έξοδο του μετρό, θα ανακαλύψεις σφολιάτες, πίτες με χειροποίητο φύλλο (ανοίγεται καθημερινά εδώ), λαχταριστές προτάσεις σε σάντουιτς, παγωτά που θα σερβίρονται με σπιτικό γλυκό του κουταλιού (πρόσεξε τα τεράστια γυάλινα βάζα με γλυκό κυδώνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι!), πληθωρικά γαλακτομπούρεκα, καρυδόπιτες και κανταΐφι που θα ξεφουρνίζονται επιτόπου και καφέ στο χέρι για τους βιαστικούς.
Αθηνάς 1& Ερμού, Μοναστηράκι, 210 3226897, www.ather.gr, Fb: @AtherCafeBar, Ανοιχτά καθημερινά: 07.00-4.00 π.μ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.