- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
![taste-police.jpg taste-police.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/01/29/taste-police_0.jpg)
Στα Κιούπια είχα πρωτοπάει αρχές της δεκαετίας του ’90, στη Γλυφάδα. Εποχές πολύ πιο «αθώες» από τη σημερινή, οι λέξεις γευσιγνωσία, γαστρονομία, δημιουργική κουζίνα και τα συναφή ούτε καν μας πέρναγαν από το μυαλό. Ατελείωτος αριθμός πιάτων, πεντανόστιμα φαγητά εντελώς ελληνικού αρώματος –αλλά που η μαμά μας δεν τα ήξερε– ροδίτικη παράδοση και ζεστή δωδεκανήσια φιλοξενία. Τα Κιούπια έγιναν το αγαπημένο μας στέκι για καιρό. Στα χρόνια που περάσανε, έχασα τη βορειοπροαστιώτικη φάση του εστιατορίου –η Πολιτεία πάντα μου πέφτει πολύ μακρινή– και εντωμεταξύ «γνωρίστηκα» με τη γευσιγνωσία, τη γαστρονομία και τα… πειραγμένα. Προχτές πήγα ξανά μετά από χρόνια στα Κιούπια.
Στο νέο τους χώρο, μέσα στο κέντρο της Αθήνας, στο παλιό νεοκλασικό της Δεινοκράτους στο Κολωνάκι. Υπέροχα ανακαινισμένο το εξαιρετικό κτίριο από την οικογένεια Κουμπιάδη (οι ιδιοκτήτες στα Κιούπια), με τα ωραία του επίπεδα - ορόφους, τις γύψινες σκαλιστές οροφές, τις σκεπαστές «βεράντες» που βλέπουν στην πρασινάδα του κήπου, τους πίνακες με τα σκίτσα κεραμικών στους τοίχους, τα σερβίτσια. Στα του φαγητού το ροδίτικο καλό εστιατόριο διατηρεί την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, δηλαδή το «καλό» και το «πολύ», που μεταφράζεται στην «επιμονή» της μαμάς μου, της μαμάς σου, όλων των Ελληνίδων μαμάδων, που επιμένουν να δοκιμάσεις ό,τι έφτιαξαν με τα χεράκια τους, και προσφέρει ένα πανόραμα γεύσεων και αρωμάτων που σε πάνε ταξίδι κατευθείαν στο νησί των ιπποτών! Η παρουσίαση των πιάτων στη μέση του τραπεζιού βγάζει τον πελάτη - φιλοξενούμενο από τη δυσκολία τού τι να πρωτοδιαλέξει. Έτσι, ξεκινήσαμε με μια ωραία ζεστή σούπα λαχανικών με μοσχαράκι, όσπρια και βότανα, απλά καταπληκτική – κρατήθηκα για να μη ζητήσω κι άλλη. Περάσαμε σε μια μεγάλη πράσινη σαλάτα με ξινομυζήθρα, σουσάμι και ανθό αλατιού θάλασσας. Τσιμπολογήσαμε (μαζί με ωραίο ψωμί, επίσης δικό τους) φάβα με καραμελωμένο πορτοκάλι (πολύ πρωτότυπη, πολύ νόστιμη), καθώς και πράσινη (με πολλά μυρωδικά) πατατοσαλάτα.
Ήρθε η ώρα της μελιτζανοσαλάτας, φοβερή, με δική τους «επτασφράγιστη» συνταγή, την έφτιαξαν μπροστά μας με κινήσεις ταχυδακτυλουργού! Συνεχίσαμε με συμιακές μακαρούνες, με λόφο τυριών, με «μπιφτεκούπολη», ένα εξαιρετικό –άντε να το πεις «πρώτο»– πιάτο με τζιζ μπιζ (ροδίτικο μπιφτέκι), γεμιστούς κεφτέδες με ελιά και μανιτάρια και γλυφιτζούρια – μικρά ξυλάκια με μοσχαρίσιους κεφτέδες. Οι ροδίτικες γεύσεις κυριαρχούν και στα κυρίως πιάτα, όπως στο γιαουρτλού κεμπάπ με ξηρούς καρπούς και σάλτσα γιαουρτιού, στο κοκκοροσουβλάκι, στο μπιφτέκι με το χειροποίητο βούτυρο στάκας, στο φιλέτο με λιάτικο κρασί, κόκκινα φρούτα και μακαρούνες, στα κρεατικά, τα οποία στα Κιούπια μαγειρεύουν - ψήνουν με δεινή μαεστρία. Μην τα πολυλέμε, απολαύσαμε ένα δείπνο αξιώσεων. Να πω ότι μας ενθουσίασε και η καινούργια «γραμμή», που τα θέλει όλα πιο ντελικάτα, πιο ελαφριά και πιο εξελιγμένα απ’ ό,τι στο παρελθόν, και τέλος να πούμε πως τα Κιούπια είναι ανοιχτά κάθε μέρα, το μεσημέρι προσφέρουν πιο ελαφριά πιάτα ή και λιγότερα αν θες (που δεν θες) και πως σε λίγο καιρό ανοίγουν πόρτες και παράθυρα και βγάζουν τραπέζια στη μικρή, πράσινη, δροσερή τους βεράντα. Τιμές πολύ καλές, περίπου 30-35 χωρίς κρασί.
Κιούπια: Δεινοκράτους και Αναπ. Πολέμου 22, Κολωνάκι, 210 7400.150
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Όλα τα φαγητά ένα ταξίδι στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας
Η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό µετά τη θάλασσα
Γεύσεις που δεν θα βρεις εύκολα αλλού και που σίγουρα θα θυµάσαι για καιρό.
«Προτεραιότητα στην ποιότητα»
Κρητικό μεράκι και προϊόντα φερμένα κατευθείαν από το νησί
Γνωστό για τις υπέροχες λιχουδιές του, έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος all day προορισµός στην Ηλιούπολη
Aξεπέραστη, αυθεντική, καναδέζικου στιλ πίτσα
Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα
Πάνω στη θάλασσα, με τέλειο φαγητό, έξυπνα κοκτέιλ και καλοκαιρινή, νησιώτικη ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Αντιπάρου ανοίγει με μία νόστιμη έκπληξη
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, μόνο γεύσεις βαθιάς νοστιμιάς
Από τους σεφ του Delta στο ΚΠΙΣΝ, Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Το εστιατόριο της οδού Ικτίνου, που το 2013 κατέβασε ρολά παύοντας να σερβίρει τις διάσημες πατάτες κομπλέ και το φημισμένο γεμιστό του μπιφτέκι, ξανάνοιξε!
Ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της πόλης
Θα βρείτε πολλά και νόστιμα, όπως τις ημίπαστες φρέσκες σαρδέλες στα ορεκτικά
Η ταράτσα του Olympias Rooftop είναι έτοιμη να σου προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με θέα σε Ακρόπολη, Υμηττό και Λυκαβηττό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.