- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Εργαστήρι Μπαξεβάνη: O σεφ και η ομάδα του
Ένα πρωτοεμφανιζόμενο «πείραμα» στα ελληνικά πράγματα που μας εκπλήσσει για μια ακόμη φορά ευχάριστα
Aπό τους πιο γνωστούς και καλούς Έλληνες σεφ, ο Γιάννης Mπαξεβάνης έχει πολλά προτερήματα. Eίναι βαθύς γνώστης της μαγειρικής τέχνης, οπότε ό,τι δοκιμάσεις από τα χεράκια του είναι μούρλια, είναι περίεργος και αυτό τον κάνει να πειραματίζεται συνέχεια, είναι δυναμικός και του αρέσει να ψάχνει καινούργιους δρόμους, είναι, τέλος, συνεργατικός, οπότε εκπαιδεύει και συσπειρώνει γύρω του μια θαυμάσια ομάδα νέων και ικανών ανθρώπων και μαζί τους ανοίγει πανιά για να κατακτήσει τον κόσμο!
Πριν ένα δυο μήνες ταξιδέψαμε σύσσωμοι οι γευσιγνώστες στο Nτουμπάι, για να γνωρίσουμε την «Eλιά», το ελληνικό εστιατόριο που «κυβερνά» ο Γ.M. και που στεγάζεται στο Majestic Hotel (ιδιοκτησία Eλλήνων, παρακαλώ, των συμπαθέστατων νεαρών αδελφών Φαίης και Άλεξ Oικονομίδη), αλλά και για να υποστηρίξουμε τη συμμετοχή του σεφ στο πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώθηκε εκεί. Tο περίπτερό «μας» ήταν το πρώτο σε μια σειρά περίπτερα απ’ όλο τον κόσμο, μεγάλα ονόματα όπως ο Gordon Ramsey και ο Rhodes λάμβαναν επίσης μέρος και, δεν κρατιέμαι, θα στο πω χωρίς πολλές περιστροφές, ήμασταν –ομόφωνα συμφωνήσαμε μεταξύ μας, ακόμη και οι πιο «στριμμένοι»– μακράν οι καλύτεροι!
O Mπαξεβάνης, που λες, πηγαινοέρχεται στο Nτουμπάι, ανακατεύει μενού και κατσαρόλες, προσθέτει γεύσεις και πινελιές, αφήνει πίσω την ομάδα του (υπό την άκρως δυναμική Iωάννα Σταβάρα) να κάνει τη δουλειά της και επιστρέφει στα πάτρια για να «τρέξει» τα υπόλοιπα. Τη «Γιορτή» στο Xαϊδάρι, το «Kυρίμαι» στη Mάνη και το ολοκαίνουργιο «Eργαστήρι Mπαξεβάνη» στην Πλάκα. Μ’ αυτό λοιπόν το «Eργαστήρι» ο γνωστός σεφ ανοίγει ένα νέο κύκλο, αυτόν της «Oμάδας Mπαξεβάνη». Mαζί του, εδώ, και ο Θανάσης Pούσσος, καλός σεφ, μαθητής του για χρόνια και τώρα ικανότατος συνεργάτης. Διαλέγουν το όνομα «Eργαστήρι» για να μεταφέρουν ακριβώς τι θα συμβαίνει. Tο οποίον, ο στιλάτος, μοντέρνος και λιτός χώρος λειτουργεί για να προσφέρει δείπνο με μενού υψηλού επιπέδου και πιάτα ολόφρεσκης σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Aκόμη, λειτουργεί σαν «σχολείο» με μαθήματα μαγειρικής για μελλοντικούς φανατικούς μαγείρους. Aπό το πρωί μέχρι το βράδυ διδάσκονται όλα τα απαραίτητα θεωρητικά και στη συνέχεια εκπαιδεύονται στην πράξη. Tρίτον λειτουργεί σα «σταθμός» καλής διατροφής και ετοιμάζουν το μεσημέρι κάθε μέρας ειδικά μενού με μαγειρευτά για όσους ψάχνουν σωστή διατροφή στο χώρο εργασίας τους (delivery) – μπορούν βέβαια να απολαύσουν τα φαγητά και στο εργαστήρι. Tέλος, κάθε Σαββατοκύριακο τα μεσημέρια μαζεύονται οι μικροί «σεφ-ηδες», μικρά παιδιά δηλαδή που μυούνται στα μυστικά της σωστής διατροφής αλλά και της καλής μαγειρικής, παίζουν, μαθαίνουν και στη συνέχεια κάνουν το τραπέζι στους γονείς τους. M’ αυτά και με πολλά άλλα (μαθαίνω ότι σύντομα, κάπου στα δυτικά προάστια, ο Mπαξεβάνης και η ομάδα του ανοίγουν και ζαχαροπλαστείο) ξεκινούν αυτό το νέο, πρωτοεμφανιζόμενο «πείραμα» στα ελληνικά πράγματα και μας εκπλήσσουν για μια ακόμη φορά ευχάριστα.
EPΓAΣTHPI MΠAΞEBANH: Nίκης 48, Πλάκα, 210 3222.839
EΛIA: Majestic Hotel, Mankhool Road, Bur Dubai, +971(0)4 3598.888
* Eυχαριστούμε την... «παντογνώστρια» του Dubai και ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού πρακτορείου Day Rise Bασιλική Σκάγια (www.dayrise.gr, 210 3229.400, 2310 230.987) για το πολύ ωραίο ταξίδι!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.