- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Mia feta, αφιερωμένο σπέσιαλ στο τυρί που σε μεγάλωσε
Στη Θεσσαλονίκη ξέρουν πώς να κάνουν το παραδοσιακό…γκουρμέ!
Οι Θεσσαλονικείς είναι καλοφαγάδες, η πόλη φημίζεται άλλωστε για τα στέκια της και το καλό της φαγητό Sτο οποίο φροντίζει να επενδύει με ολοένα και πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ιδέες που ξεφεύγουν από την κουρασμένη πια λογική του “fancy” εστιατορίου. Μια τέτοια ιδέα είναι και το «Mia Feta bar» της οικογένειας Κουρέλλα που λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια υλοποιώντας ένα ξεχωριστό concept: να δοκιμάζεις εξαιρετικά ελληνικά βιολογικά προϊόντα σε δημιουργικές συνταγές, πριν τα πάρεις για το σπίτι.
Βολικά τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, στην οδό Παύλου Μελά, το Mia feta σε «διεκδικεί» από την πρώτη στιγμή. Η ζεστασιά του φυσικού ανοιχτόχρωμου ξύλου, η γυαλάδα του inox και η φωτεινότητα του λευκού δημιουργούν ένα ανεπιτήδευτα λιτό, καθαρό «τοπίο». Η μεγάλη ψυγειο-βιτρίνα από τοίχο σε τοίχο, γεμάτη με κάθε λογής ελληνικά γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα, κάποια «μοντέρνα», κάποια παραδοσιακά, τόσο από την παραγωγή της οικογένειας όσο και από μικρούς ντόπιους παραγωγούς, δένει με την εικόνα των ραφιών που βαραίνουν από γυάλες με μαρμελάδες, σάλτσες, λάδια, ρύζια, όσπρια, λιχουδιές – πολύχρωμες συσκευασίες και ταμπελίτσες με ευφάνταστα λογότυπα που συνθέτουν ένα σύγχρονο «παντοπωλείο». Θα ήθελες να τα έχεις όλα στα δικά σου ντουλάπια, τακτοποιημένα με τον ίδιο χρωματικό και σχηματικό τρόπο.
Μπροστά στο μακρύ ξύλινο κοινόχρηστο τραπέζι που δεσπόζει στο κέντρο δεν μπορείς παρά να νοιώσεις μια μοναδική αίσθηση οικειότητας και φιλοξενίας, αλλά και να ενδώσεις στην επιτόπια γευσιγνωσία, κυρίαρχο στοιχείο της οποίας είναι η «ταπεινή» ελληνική φέτα.
Θα μπεις λοιπόν να ψωνίσεις και θα βρεις ταυτόχρονα χρόνο για το πρωινό σου ή το brunch ή το μεσημεριανό σου γεύμα, για να διαπιστώσεις πως στο μενού το τυρί αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης. Ομελέτες, σαλάτες, σούπες βελουτέ, ελαφριά risotti -αυτό με τα μανιτάρια ήταν αποκάλυψη(!) - κοτομπουκιές, τρυφερές μέσα όσο κρατσανιστές χρειάζεται έξω, πίτες, όλα φτάνουν μπροστά σου με φινέτσα και έμφαση στη λεπτομέρεια.
Το ένα γκαρσόνι που προσπαθεί να φέρει βόλτα το τραπέζι και να εξυπηρετήσει κάθε πελάτη, αποδυναμώνει, θα φανταζόταν κανείς, αυτό που θεωρούμε εξαιρετικό σέρβις. Όμως, η ίδια η φυσιογνωμία του χώρου και οι πλούσιες γεύσεις που σου προσφέρει, συμπεριλαμβανομένων και των καλών ελληνικών κρασιών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αρνητικές δονήσεις στην ατμόσφαιρα. Απλά χαλαρώνεις και ευτυχισμένος απολαμβάνεις τα καλά της ελληνικής παράδοσης. Και μιας και το τυρί είναι εδώ άφθονο, δεν θα συμβιβαστείς. Θα κάνεις τον απόλυτο συνδυασμό ανάλογα με το κρασί που έχεις στο ποτήρι σου.
tip: ακόμη κι αν ο καιρός είναι καλός όταν έρθεις εδώ, προτίμησε να καθίσεις μέσα, αφού τα εξωτερικά τραπέζια (όσο όμορφα κι αν είναι κι αυτά) δεν σου μεταδίδουν επαρκώς αυτόν τον ελκυστικό, funky deli, ρυθμό του εσωτερικού!
Π. Μελά 14, Θεσσαλονίκη, 2310221120
*Το κείμενο είναι μετάφραση απο το blog TRAVEL FOOD PEOPLE
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.