- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου είναι η πιο παλιά ταβέρνα της Αθήνας
Από το 1864 στην καρδιά της Πλάκας έχει σερβίρει κόσμο και ντουνιά!
Η υπόγεια ταβέρνα του Δαμίγου, γνωστή και ως «Τα μπακαλιαράκια», βρίσκεται στην οδό Κυδαθηναίων 41 και είναι η πιο παλιά εν ζωή ταβέρνα της Αθήνας. Το έτος ιδρύσεώς της είναι το 1864 και όπως μας αφηγείται η Μάρη (Μαρουλία) Δαμίγου, η ταβέρνα έχει περάσει στα χέρια της τέταρτης γενιάς:
«Ο παππούς μου Γιώργος Δαμίγος (1902-1987) ήρθε στην Αθήνα από τη Σαντορίνη και το 1925 παντρεύτηκε τη γιαγιά μου Μαρουλία Καραμαλέγκου που καταγόταν και αυτή από τη Σαντορίνη. Η οικογένειά της ήταν οι πρώτοι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, αλλά ο παππούς μου ήταν αυτός που την έκανε ξακουστή. Έχουν περάσει από εδώ υπουργοί, βουλευτές, καλλιτέχνες, κόσμος και ντουνιάς!».
Πραγματικά στο ναό της ελληνικής ταβέρνας –ο Μάνος Κατράκης είχε πει: «εδώ δεν ερχόμαστε για να φάμε μπακαλιάρο, ερχόμαστε για να προσκυνήσουμε»- στο υπόγειο του Δαμίγου, μόλις κατέβεις τα πέτρινα απότομα σκαλοπάτια βρίσκεσαι σ’ ένα περιβάλλον που σε ταξιδεύει σ’ άλλες εποχές. Ο χώρος είναι τρεις μικρές αίθουσες, που ενώνονται με δυο στενούς διαδρόμους. Τα ξύλινα βαρέλια, η πεντακάθαρη ψησταριά όπου μπροστά σου τηγανίζονται τα περίφημα μπακαλιαράκια, οι φωτογραφίες στους τοίχους που απεικονίζουν τον Γιώργο Δαμίγο να βραβεύεται για τη ρετσίνα του –ήταν η εποχή που η ρετσίνα δοξαζόταν-, τα «χρυσά βραβεία μετά διπλώματος» για την «άριστην ποιότητα του οίνου» ή για τον «λαμπρόν διάκοσμον», τα σκίτσα ξένων δημοσιογράφων, η φωτογραφία με το αγέρωχο βλέμμα της γιαγιάς Μαρουλίας και φυσικά η παλιά μαρμάρινη κολώνα που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό.
«Με την αδελφή μου τη Βασιλική περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια στα πόδια του παππού και του μπαμπά –πηγαίναμε στο 1ο Γυμνάσιο Θηλέων της Πλάκας- και πού μας έχανες πού μας έβρισκες, ερχόμασταν εδώ για να δούμε τους αστέρες του κινηματογράφου που σύχναζαν από παλιά στην ταβέρνα μας. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ορέστης Μακρής, δεύτερος ξάδερφος του παππού και μάλιστα κάποιες σκηνές του “Μεθύστακα” έχουν γυριστεί μέσα στα Μπακαλιαράκια.
»Κι άλλοι ηθοποιοί αγαπούσαν την ταβέρνα του Δαμίγου μεταξύ αυτών ο Μάνος Κατράκης, ο Νίκος Κούνδουρος, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Τζένη Ρουσσέα, ο Αλέκος Τζαννετάκος, η Ζωζώ Σαπουντζάκη και άλλοι. Θυμάμαι τον παππού μου μαζί με τον ξάδελφο του Ορέστη Μακρή και τους φίλους τους να μην χάνουν ευκαιρία, με τη συνοδεία κιθάρας και μαντολίνου να τραγουδούν και να γλεντούν. Την ιδέα για τον τίτλο της ταβέρνας, αλλά και για το φαγητό της, ήταν του παππού που ήθελε να διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες κλασικές ταβέρνες της περιοχής και έτσι σκέφτηκε να σερβίρει ως σπεσιαλιτέ τον μπακαλιάρο». Περισσότερα.
*Για την ταβέρνα Κληματαριά διαβάστε εδώ.
**Για την αθηναϊκή ταβέρνα διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.