- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Mask: brunch στο σπίτι του Όθωνα
Καιρός να βγάλεις τη μάσκα και να φας pancakes με ατελείωτη σοκολάτα στο εξοχικό του βασιλιά
Αν ζούσα την εποχή του Όθωνα, πιθανότατα θα κοίταζα το κτίριο στον αριθμό 18 της Καλαμιώτου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνω και τώρα: με δέος και λίγη ζήλια. Λένε ότι εδώ στεγαζόταν μία από τις εξοχικές κατοικίες του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας. Ναι, εξοχική κατοικία, γιατί το 1840, χρονολογία ανέγερσης του κτιρίου, την Καλαμιώτου την έλεγες και προάστιο.
Μαρμάρινη πρόσοψη, ψηλοτάβανη σάλα, υπέροχα ζωγραφισμένοι τοίχοι. Στο Mask νιώθεις λες και σε έχει καλέσει η βασίλισσα Αμαλία να πάρετε το τσάι σας στην αίθουσα χορού. Όπου να ’ναι, νομίζω, θα βγουν τα κορίτσια της αυλής και θα αρχίσουν να χορεύουν βαλς με τους υποψήφιους αγαπητικούς.
Στρογγυλοκάθομαι σε μια πολυθρόνα του ’60. Τα μισά έπιπλα είναι αντίκες και η Μαρία, η γυναίκα του Αλέξανδρου, του ιδιοκτήτη, τα έχει διαλέξει ένα - ένα. Σε μερικά έχει βγάλει και ονόματα. Χαζεύω τον κατάλογο. Έχω έρθει για το περιβόητο brunch του (που έχει αποκτήσει φήμη αντιστρόφως ανάλογη του λιγοστού χρόνου λειτουργίας του), αλλά το μάτι μου ξεγλιστρά και στις προτάσεις του υπόλοιπου καταλόγου.
Διαβάζω για παραδοσιακή σπανακόπιτα με φρέσκα μυρωδικά και κρέμα φέτας, για σφαίρες μουσακά (!) με ανάμεικτη σαλάτα, για χοιρινό μπακλαβά (!) με πουρέ πατάτας και σος από φιστίκια Αιγίνης, για ένα πολίτικο ριζότο που με την πιπεριά του, το καρότο, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, τη σταφίδα και το κουκουνάρι του ακούγεται πολλά υποσχόμενο. Γενικώς, ξερογλείφομαι με όλα τα πιάτα (που δεν είναι και λίγα) του κυρίως καταλόγου, αλλά όχι, μένω σταθερή στις ορέξεις μου, για brunch ήρθα και brunch θα φάω.
Στα του brunch (καθημερινά 10.00 - 18.00) χαμό κάνει το ελληνικό καλάθι με αυγά, γραβιέρα, γαλοπούλα (ή ζαμπόν ή μπέικον), μανιτάρια, ντοματίνια και κιμαδοπιτάκια, που έρχονται όλα σε ένα «δυναμωτικό» καλαθάκι, για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με τα χίλια. Με δελεάζει όμως και η λαδένια με καπνιστό κοτόπουλο, κρέμα φέτας, αυγά και ντοματίνια, όπως και το κουλούρι Θεσσαλονίκης με κρέμα φέτας, γαλοπούλα, φρέσκα λαχανικά και σκόνη από πράσινη ελιά. Λέω όμως σήμερα να μείνω στα κλασικά και αγαπημένα, οπότε παραγγέλνω καγιανά με φρέσκια ντομάτα, καπνιστό χοιρινό και τραγανά κρουτόν, αλλά και αλμυρά pancakes με 2 αυγά και λουκάνικο, που έρχονται μαζί με μια ωραία σαλάτα και είναι ακριβώς όσο μελάτα τα θέλω.
Για το τέλος, δεν σηκώνει σκέψη: σιδηρόδρομος pancakes! Όλοι για αυτό έρχονται. «Είσαι σίγουρη;», ρωτάει η σερβιτόρα, «είναι πολλά τα pancakes!». Γνέφω καταφατικά και γελάω από μέσα μου (ξέρω ότι δεν θα αφήσω ψίχουλο). Βέβαια, ο σιδηρόδρομος είναι αυτό ακριβώς: μια ατελείωτη σειρά από αφράτα pancakes περιχυμένα με πραλίνα φουντουκιού και κομματάκια μπανάνας. Είναι για δύο άτομα (και βάλε) και κάνει όλα τα κεφάλια να γυρίζουν στο πέρασμά του. Ήθελα να δοκιμάσω και το ρυζόγαλο με μασκαρπόνε και χειροποίητο παραδοσιακό χαλβά, αλλά… στέρεψα από δυνάμεις. Δοκιμάστε το εσείς για εμένα.
Το βράδυ το Mask μεταμορφώνεται σε ένα υπέροχο μπαράκι με μουσικές από διαφορετικό dj κάθε βράδυ και ωραία signature cocktails. Σε κάθε τραπέζι είναι ακουμπισμένη μια μαύρη μάσκα, ίδια με το λογότυπο του εστιατορίου. Μπορείς να τη φορέσεις ή να την πάρεις μαζί σου σαν ενθύμιο. «Γιατί Mask;», ρωτάω τον Αλέξανδρο. «Γιατί εδώ πέφτουν οι μάσκες και αισθάνεσαι ο εαυτός σου. Όλοι έχουμε μια μάσκα που φοράμε καθημερινά. Αλλά πριν μπεις εδώ, πρέπει να αφήσεις αυτή τη μάσκα πίσω σου».
Καλαμιώτου 18& Κολοκοτρώνη 55, 698 7454777, Fb: @maskathens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.