Στη Βόλτα η νοστιμιά είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση
Φρεσκάρισμα και νέα πιάτα για το στέκι των Πετραλώνων
Είναι το στέκι που προτιμούν όσοι αγαπούν το καλό ελληνικό φαγητό και τη χαλαρή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Ο χώρος απλός και ήσυχος, με νότες παιδικής αθωότητας αλλά και νοσταλγίας. Χαρούμενες χρωματιστές πινελιές, κάποια στοιχεία τυπογραφίας σε ράφια στους τοίχους, ξύλινες καρέκλες με αριθμούς στην πλάτη, τραπέζια σκεπασμένα με πολύχρωμα τραπεζομάντιλα. Κεντρικό στοιχείο του ντεκόρ η μεγάλη κουρτίνα-πάπυρος που πάνω της αναγράφεται μια παλιά συνταγή στην καθαρεύουσα, δώρο από άξια μαγείρισσα.
Τη Βόλτα την έχει ένα νεαρό ζευγάρι. Ο γλυκύτατος και άκρως επικοινωνιακός Ξενοφώντας και η γυναίκα του η Ελισάβετ. Ο πρώτος είναι αυτός που θα σε υποδεχτεί, θα σε βολέψει και θα σε κάνει να αισθανθείς φιλοξενούμενος, θα καρατάρει με τη μια τα γούστα σου και στη συνέχεια θα σου προτείνει με τρόπο λιγουρευτικό τα καλούδια που φτιάχνει η δεύτερη στην κουζίνα της.
Η Ελισάβετ αγαπάει με πάθος την ελληνική κουζίνα και της αρέσει στο φαγάκι της, να βρίσκει κανείς τη νοστιμιά που τον μεγάλωσε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συχνά δεν προβαίνει σε ελαφρείς πειραματισμούς, έτσι για να προσθέσει και τη δική της ματιά ή για να «φέρει» στο σήμερα την παλιά ελληνική παράδοση.
Και πόσα φαγητά δεν φτιάχνει… Έχω ευχαριστηθεί εκείνον τον αλησμόνητο καγιανά με αυγά μάτια, απάκι και κόκκινη σάλτσα φρέσκιας ντοματούλας για ατέλειωτες βούτες ψωμιού, τις κυβάτες πατατούλες στο (σωστό) τηγάνι που είναι αρωματισμένες με φασκόμηλο, τη φάβα τη βελούδινη, το κατσικάκι-λουκούμι στη γάστρα. Όλα τους πιάτα που σε κερδίζουν μέσα από τη νοστιμιά και την απλότητά τους.
Εδώ και λίγο καιρό τα παιδιά γνωρίστηκαν με μια άλλη γνωστή και αγαπημένη μαγείρισσα τη (και) Συριανή Μαρία Διακάτου. Οπαδός κι αυτή της ελληνικής νοστιμιάς και των άφθαστων τοπικών πρώτων υλών έσκυψε πάνω από τις κατσαρόλες της Βόλτας, άλλαξε ιδέες και προτάσεις με την Ελισάβετ και πρόσθεσε τη δική της, χρυσή πινελιά σε αρκετά καινούργια πιάτα, όλα τους με γεύση και άρωμα ελληνικό. Όπως η χοιρινή τηγανιά με δαμάσκηνα και πιπεριές, τα σμυρναίικα δαχτυλάκια (δηλαδή μικρούλικα πεντανόστιμα κεμπαπάκια), το φρέσκο μοσχαρίσιο συκώτι με το πράσινο μήλο και τη μελωμένη κρασάτη σάλτσα, τη λαχανιά με το λουκάνικο από κουνέλι, ένα πιάτο με έξτρα αρώματα και χειμωνιάτικη διάθεση.
Τα παιδιά φρεσκάρισαν και την κάβα των κρασιών προσθέτοντας λίγες και καλές ελληνικές ετικέτες σε τιμές που επιτρέπουν την επανάληψη, καθώς και αρκετές ελληνικές μπίρες. Με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο να ομορφαίνει ακόμη περισσότερο τον χώρο, με τα ωραία του παλιά και καινούργια πιάτα, με τις κάτι παραπάνω από φιλικές τιμές (περίπου 15-20 ευρώ το άτομο), η Βόλτα είναι μια πολύ καλή πρόταση για καθημερινή απολαυστική έξοδο φαγητού. Ανοιχτή και την παραμονή των Χριστουγέννων με πιάτα του μενού αλλά και γιορτινά, και με ζωντανή μουσική –παλιά ρεμπέτικα και σμυρναίικα.
Ιπποθοντιδών 10, Πετράλωνα, 2103459172, Σαββατοκύριακο και μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.