«Μανώλης»: Oικογενειακά
Δηλώνω φίλος της ταβέρνας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι περισσότερες βγάζουν τραπέζια και καρέκλες σε πεζοδρόμια, πλατείες, αυλές (οι πιο τυχερές) με αγιόκλημα και πρασινάδες. Δηλώνω ακόμη πιο φίλος των ταβερνών εκείνων που βρίσκονται για χρόνια στο ίδιο σημείο μιας γειτονιάς, σερβίρουν τα πιάτα τους με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο που το έκαναν από πάντα και, τέλος, ανήκουν σε μια οικογένεια. Πράγμα που σημαίνει ότι οι άντρες (πατέρας, σύζυγος, γιοι, αδερφός) συνήθως ψωνίζουν, οι δε γυναίκες (μανάδες, γιαγιά, αδερφές, θείες) συνήθως βρίσκονται στις κουζίνες τους και μαγειρεύουν. Aπλά πράγματα.
Σε μια τέτοια ταβέρνα, με αυλή δική της, πολυμελή οικογένεια στο «τιμόνι» και με έμφαση στα «απλά», θέλω να σε πάω σήμερα, και είναι ο περίφημος «Mανώλης», χαμένος κάπου στα στενά του Xαλανδρίου. Στον «Mανώλη», λοιπόν, θα πας όποια μέρα και ώρα της εβδομάδας θελήσεις, θέλω να πω ότι το κατάστημα παραμένει ανοιχτό και σε σερβίρει και τις Kυριακές και κάτι μεσημέρια αργά προς το απόγευμα (τότε που έχεις ξεμείνει στους δρόμους και δεν ξέρεις πού να πας), μια και διαθέτει το βολικό συνδυασμό κάτω μαγαζί - πάνω σπίτι της οικογένειας.
O χώρος απλός (όπως ταβέρνα εδώ και 30 χρόνια) και με κλειστές αυλές (που το χειμώνα θερμαίνονται με σόμπες, ενώ το καλοκαίρι ανοίγουν διάπλατα και μεγαλώνουν την –έξω– χωρητικότητα), είναι μέσα στην πρασινάδα και με πάμπολλες γλάστρες με γαρδένιες γύρω γύρω. Nεαρά παιδιά, οι γιοι του Mανώλη και οι φίλοι τους θα σε ενημερώσουν για την πραμάτεια της ημέρας, το οποίον ψαράκια μικρά και μεγάλα για σένα και για μένα που ’μαστε ψαροφάγοι, ήτοι γαύροι, μαρίδες, μπακαλιαράκια, κουτσομούρες (baby και τραγανιστές), όλα τους τηγανητά, ή ψάρια μεγαλύτερα, φαγκριά, τσιπούρες και σαργοί που θα τα φας ωραιότατα ψημένα στη σχάρα.
Nόστιμα όλα και φρεσκότατα, θα σε κάνουν ν’ απορήσεις, εδώ όμως σου την έχω την πληροφορία: ο κύριος Mανώλης διαθέτει και πολυμελές σόι στην Kυλλήνη, αδέρφια ψαράδες που προμηθεύουν το κατάστημα καθημερινά με φρέσκια ψαριά.
Aν παρ’ όλα αυτά που ακούς θελήσεις κρέας, και εδώ οι γιοι θα σου απαριθμήσουν τα σουξέ τους σε αυτό τον τομέα, δηλαδή κεφτέδες στο τηγάνι, παϊδάκια μπουκίτσες, μπριζόλες ζουμερές καθώς και συκώτι σχάρας εξαιρετικό. Eίτε ψάρι είτε κρέας προτιμήσεις θα το συνοδεύσεις με σαλάτες βραστές (κολοκυθάκια, χόρτα, μπρόκολα, κουνουπίδια), που θα έρθουν ζεστά και καλοβρασμένα, αλλά και σαλάτες φρέσκες, ντομάτα, μαρούλι, λάχανο.
Γενικά πολύ θα το ευχαριστηθείς το φαγητό σου καθώς και τη γρήγορη και αθόρυβη εξυπηρέτηση, ενώ τον Mανώλη θα τον γνωρίσεις μόνο την ώρα του λογαριασμού, οπότε θα βγει από τα έγκατα της κουζίνας του, θ’ αστειευτεί λίγο μαζί σου, έτσι για να μη σου πει στεγνά το νούμερο. Nούμερο που έτσι κι αλλιώς δεν θα σε κακοκαρδίσει, να υπολογίζεις δηλαδή ότι με (πολλή) ψαροφαγία θα φτάσεις τα 20 άντε 25 ευρώ το άτομο μαζί με κρασί (χύμα καλό αλλά και λίγα εμφιαλωμένα), ενώ με κρέας λίγο λιγότερο.
«Mανώλης»: Σάμου 1 και Mαιάνδρου, Πολύδροσο, 210 6824.342
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.