«Μανώλης»: Oικογενειακά
Δηλώνω φίλος της ταβέρνας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι περισσότερες βγάζουν τραπέζια και καρέκλες σε πεζοδρόμια, πλατείες, αυλές (οι πιο τυχερές) με αγιόκλημα και πρασινάδες. Δηλώνω ακόμη πιο φίλος των ταβερνών εκείνων που βρίσκονται για χρόνια στο ίδιο σημείο μιας γειτονιάς, σερβίρουν τα πιάτα τους με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο που το έκαναν από πάντα και, τέλος, ανήκουν σε μια οικογένεια. Πράγμα που σημαίνει ότι οι άντρες (πατέρας, σύζυγος, γιοι, αδερφός) συνήθως ψωνίζουν, οι δε γυναίκες (μανάδες, γιαγιά, αδερφές, θείες) συνήθως βρίσκονται στις κουζίνες τους και μαγειρεύουν. Aπλά πράγματα.
Σε μια τέτοια ταβέρνα, με αυλή δική της, πολυμελή οικογένεια στο «τιμόνι» και με έμφαση στα «απλά», θέλω να σε πάω σήμερα, και είναι ο περίφημος «Mανώλης», χαμένος κάπου στα στενά του Xαλανδρίου. Στον «Mανώλη», λοιπόν, θα πας όποια μέρα και ώρα της εβδομάδας θελήσεις, θέλω να πω ότι το κατάστημα παραμένει ανοιχτό και σε σερβίρει και τις Kυριακές και κάτι μεσημέρια αργά προς το απόγευμα (τότε που έχεις ξεμείνει στους δρόμους και δεν ξέρεις πού να πας), μια και διαθέτει το βολικό συνδυασμό κάτω μαγαζί - πάνω σπίτι της οικογένειας.
O χώρος απλός (όπως ταβέρνα εδώ και 30 χρόνια) και με κλειστές αυλές (που το χειμώνα θερμαίνονται με σόμπες, ενώ το καλοκαίρι ανοίγουν διάπλατα και μεγαλώνουν την –έξω– χωρητικότητα), είναι μέσα στην πρασινάδα και με πάμπολλες γλάστρες με γαρδένιες γύρω γύρω. Nεαρά παιδιά, οι γιοι του Mανώλη και οι φίλοι τους θα σε ενημερώσουν για την πραμάτεια της ημέρας, το οποίον ψαράκια μικρά και μεγάλα για σένα και για μένα που ’μαστε ψαροφάγοι, ήτοι γαύροι, μαρίδες, μπακαλιαράκια, κουτσομούρες (baby και τραγανιστές), όλα τους τηγανητά, ή ψάρια μεγαλύτερα, φαγκριά, τσιπούρες και σαργοί που θα τα φας ωραιότατα ψημένα στη σχάρα.
Nόστιμα όλα και φρεσκότατα, θα σε κάνουν ν’ απορήσεις, εδώ όμως σου την έχω την πληροφορία: ο κύριος Mανώλης διαθέτει και πολυμελές σόι στην Kυλλήνη, αδέρφια ψαράδες που προμηθεύουν το κατάστημα καθημερινά με φρέσκια ψαριά.
Aν παρ’ όλα αυτά που ακούς θελήσεις κρέας, και εδώ οι γιοι θα σου απαριθμήσουν τα σουξέ τους σε αυτό τον τομέα, δηλαδή κεφτέδες στο τηγάνι, παϊδάκια μπουκίτσες, μπριζόλες ζουμερές καθώς και συκώτι σχάρας εξαιρετικό. Eίτε ψάρι είτε κρέας προτιμήσεις θα το συνοδεύσεις με σαλάτες βραστές (κολοκυθάκια, χόρτα, μπρόκολα, κουνουπίδια), που θα έρθουν ζεστά και καλοβρασμένα, αλλά και σαλάτες φρέσκες, ντομάτα, μαρούλι, λάχανο.
Γενικά πολύ θα το ευχαριστηθείς το φαγητό σου καθώς και τη γρήγορη και αθόρυβη εξυπηρέτηση, ενώ τον Mανώλη θα τον γνωρίσεις μόνο την ώρα του λογαριασμού, οπότε θα βγει από τα έγκατα της κουζίνας του, θ’ αστειευτεί λίγο μαζί σου, έτσι για να μη σου πει στεγνά το νούμερο. Nούμερο που έτσι κι αλλιώς δεν θα σε κακοκαρδίσει, να υπολογίζεις δηλαδή ότι με (πολλή) ψαροφαγία θα φτάσεις τα 20 άντε 25 ευρώ το άτομο μαζί με κρασί (χύμα καλό αλλά και λίγα εμφιαλωμένα), ενώ με κρέας λίγο λιγότερο.
«Mανώλης»: Σάμου 1 και Mαιάνδρου, Πολύδροσο, 210 6824.342
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.