- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Άνοιξε το καλοκαίρι και έφερε την Ιταλία στις γειτονιές της Καλλιθέας. Ο χώρος μακρόστενος, ντιζαϊνάτος, υπέροχος. Πάνω από την ανοιχτή κουζίνα κρέμονται δεκάδες άσπρα φλιτζάνια, δίπλα ο τελευταίας τεχνολογίας φούρνος ξεφουρνίζει κάθε λίγα λεπτά πιτσάκια, panini και βουτυρένια κρουασάν, αριστερά μια προθήκη με ολοστρόγγυλα σοκολατάκια επιβεβαιώνει ότι βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Αναπαυτικές πολυθρόνες, ξύλινα τραπέζια, στο βάθος ένα δωμάτιο που μοιάζει με κήπο, είναι ο ακάλυπτος της πολυκατοικίας και έχει διαμορφωθεί σε χώρο καπνιστών.
Διαλέγω μια όμορφη γωνιά, δίπλα στη μεγάλη βιβλιοθήκη. Χαλαρώνω μέσα στη ζεστή, γλυκιά ατμόσφαιρα και την απαλή μουσική, ξεχνώντας παντελώς ότι έξω βρέχει μανιωδώς. Μέχρι το Italus με έφεραν οι φήμες που λένε ότι εδώ σου σερβίρουν τον καφέ μέσα σε μπισκοτένιο φλιτζανάκι. Και είναι αλήθεια! Ο cappuccino μου έρχεται καυτός μέσα στο ειδικό φλιτζανάκι από χωνάκι παγωτού, που είναι όμως επίπεδο στο κάτω μέρος του. Τα εσωτερικά τοιχώματα δε, είναι καλυμμένα από σοκολάτα, έτσι που με κάθε γουλιά καφέ, παίρνεις και μια γερή σοκολατένια εσάνς. Εννοείται ότι μόλις πιεις τον καφέ, τρως και το φλιτζάνι. Τέλειο;
Στον κατάλογο βρήκα κι άλλα λιγουρευτικά. Δηλαδή, λαχταριστά panini με αλλαντικά Sary και τυριά από τον Κωσταρέλο, focaccia (δοκίμασα αυτή με κρέμα πεκορίνο, λάδι τρούφας, φρέσκα μανιτάρια και πιπεριά και τη βρήκα εξαιρετική), pizzetta, (τουτέστιν δύο τορτίγιες σε μέγεθος ατομικής πίτσας που κρύβουν μοτσαρέλα και πινακοτύρι ανάμεσά τους, ενώ από πάνω πασπαλίζονται με διάφορα υλικά που ξεκινούν από το προσούτο και φτάνουν μέχρι τον καβουρμά), ομελέτες φούρνου, σαλάτες και κάποιες ακόμα λιχουδιές που παραπέμπουν σε κλασικά πιάτα του brunch (μερικά παραδείγματα είναι το κρουασάν βουτύρου με μους αβοκάντο, χοντροσπασμένη φέτα και αυγό ή το cheddar melt pancake με τσένταρ, μπέικον και αυγό).
Το μενού, που έχει επιμεληθεί ο σεφ και food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδης (Cool Artisan), είναι πλούσιο, λαχταριστό και…πασπαρτού. Καταναλώνεται με ευχαρίστηση όλες τις ώρες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ικανοποιεί την ανάγκη για ένα καλό πρωινό (θα βρεις επίσης και διάφορους δυναμωτικούς χυμούς με φρούτα ή λαχανικά εποχής), ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή μια βραδινή ατασθαλία που θα ταιριάξει τέλεια με ένα από τα δροσερά cocktails. Και φυσικά δεν ξεχνά την αδυναμία σου στα γλυκά. Εκτός από τα ωραία σοκολατάκια (που μπορείς να πάρεις μαζί σου φεύγοντας), θα βρεις επίσης και cheesecake Νutella φράουλα, lemon pie με βάση μωσαϊκό, pancakes, ακόμη και υγιεινά smoothie bowls! Ρίξε μια ματιά και στις τετράγωνες τούρτες τις οποίες μπορείς να αγοράσεις ολόκληρες, μισές ή κομμένες σε τέταρτα και να φτιάξεις τη δική σου ποικιλία τουρτο-γεύσεων.
Για την ιστορία, ο Italus (Italus) ήταν Βασιλιάς των Σικελών, γεννημένος στην Κέρκυρα και εγγονός του Μίνωα ή του Οδυσσέα. Λένε ότι απ’ αυτόν πήρε το όνομά της η Ιταλία, η οποία είμαι σίγουρη ότι θα ζήλευε τρελά το συνονόματο .
Ελευθερίου Βενιζέλου 104, Καλλιθέα, 210 9512341, Fb: Italus
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.