Τι γίνεται όταν η κουλτούρα, η φιλοξενία, η διάθεση, η αισθητική και οι γεύσεις των καταλυμάτων «Δοχός» δραπετεύουν από το δάσος του Κισάβου και βολτάρουν στη Λάρισα; «Άζυμο» είναι η απάντηση. Ένα γνήσιο κατάλυμα και καταφύγιο γεύσης. Ένα μαγαζί χειροποίητο από όπου κι αν το δεις, όπου κι αν το καθίσεις, ό,τι και αν δοκιμάσεις. Γιατί το «Άζυμο» δεν είναι μόνο ένα καταφύγιο υψηλών γεύσεων που ξέχασες. Είναι και η κουλτούρα της λαϊκής παράδοσης, όπως τη διακονούν αιώνες τώρα οι μάστορες του Κισάβου, είτε μαγειρεύουν είτε φτιάχνουν έπιπλα, που το μεταμορφώνει σε concept: γεύση και design, καφέ και φαγητό, μουσική και προσωπική σχέση.
Το «Άζυμο» ως μαγαζί δεν μπορείς να το ταξινομήσεις, μπορείς μόνο να το περιγράψεις. 8 είδη πίτας με φύλλο στρωμένο στο χέρι ψήνονται ενώπιόν σου σε ξυλόφουρνο, και κορμοί δέντρων που ξέβρασε η θάλασσα μεταμορφώνονται σε φωτιστικά. Σπάνια εκχυλίσματα εσπρέσο και καπουτσίνο σερβίρονται σε ξύλινα τραπέζια, σμιλεμένα φίνα και στο χέρι. Ξύλο και μέταλλο, καθρέφτες και καρέκλες, τσουκνιδόπιτες και πιάτα με κατσικάκι και πατάτες σερβίρονται με κόκκινο κρασί και περισσή τέχνη. Για τον ουρανίσκο αλλά και όλες τις αισθήσεις.
Η Λάρισα είναι εκπαιδευμένη πόλη από πλευράς γεύσης. Μόνο που κάτι σαν το «Άζυμο» προφανώς δεν υπήρχε. Εξ ου και όλος αυτός ο συνωστισμός από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα για μια θέση στα μετρημένα τραπέζια του. Μερακλίδικο μαγαζί, που και ο πιο δύσκολος θα το προσκυνήσει. Γιατί οι Γιώργος και Στέλλα, Δημήτρης και Βιργινία Μπούτου, μεταφέροντας την τέχνη και την κουλτούρα του «Δοχού», βασισμένη 100% στο πακέτο «σπάνια ποιότητα, τρελό κέφι», κατάφεραν να κερδίσουν την πόλη.
Το «Άζυμο» δεν παίζει ούτε λαϊκά ούτε r’n’b. Παίζει Μάιλς Ντέιβις και Portishead, Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου και Ντίλαν. Σερβίρει σάουντρακ από τις 7 το πρωί, που οι διαβάτες παίρνουν τον καφέ στο χέρι ή τον γεύονται παρέα με το ξεφύλλισμα της εφημερίδας τους, μέχρι αργά το βράδυ. Πλάθει σάντουιτς και πίτες, που η κύρια Μαρία Μυλωνά κρατούσε τη συνταγή τους σαν επτασφράγιστο μυστικό μέχρι να την ξεφουρνίσει για όλη την πόλη. Το μεσημέρι νοστιμότατα πιάτα και γλυκά στρώνουν τραπέζι και μενού τέλειο. Μανιταρόσουπα και λαχανοντολμάδες. Τραχανάδες και μοσχαράκι κοκκινιστό. Τυρί φέτα και σαλάτες πράσινες εποχής με ζαρζαβάτια και καλούδια από τα πέριξ του κάμπου. Ακόμα και το κόκκινο κρασί είναι δικό τους, μιας και ο εμπνευστής του «Άζυμο» Γιώργος Μπούτος διαθέτει αμπέλι που παράγει μοναδικό και αποκλειστικό οίνο.
Στην εποχή του διατροφικού πανικού, του fast food και του προχειροφτιαγμένου, το «Άζυμο» προτάσσει για τη Λάρισα μια επιστροφή στις παλιές αξίες, τις γεύσεις, αλλά και του σερβιρίσματος: αγνά υλικά από ντόπιους παραγωγούς και προσωπική σχέση με τον πελάτη. Στα μικρά μέρη, ούτως ή άλλως, όλοι είναι γνωστοί και κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Αυτή είναι και η επιτυχία αυτού του μαγαζιού: κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι ακριβώς είναι, αλλά όλη η Λάρισα συρρέει καθημερινά. Για το τέλος: στην εποχή της κρίσης, που ο κόσμος μαθαίνει πια και να μετράει τα λεφτά του αλλά και όσα ξοδεύει θέλει να πιάνουν τόπο, οι τιμές του «Άζυμο» δεν υπάρχουν πουθενά. Πρίγκιπας και πριγκίπισσα θα νιώσεις και με τη γεύση και με την περιποίηση και με τον λογαριασμό. Αν σε βγάλει ο δρόμος στη Λάρισα, πέρνα την πόρτα του. Κι αν είσαι Λαρισαίος, ξέρεις εσύ. Στην οδό Φρίξου κάθε μέρα γίνεται πάρτι.
Φρίξου 3, 2410 250520
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.