Ένα ξεχωριστό καφενείο στο μέσο του πουθενά
Το παραδοσιακό καφενείο – μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» φτιάχτηκε από την οικογένεια Ρούσσου για χάρη της μεγάλης κόρης τους, Βαγγελίτσας


Η Βαγγελίτσα 24 ετών και σπουδαγμένη, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, «στη Μαγειρική, Αρτοποιία, Ζαχαροπλαστική και Κοπή και Ανατομία κρέατος», πήρε δώρο από την οικογένειά της το σπιτάκι που έμεναν παλιά στην Αγία Τριάδα Αρκεσίνης στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, – για να μετακομίσουν σ’ ένα πλαϊνό, μεγαλύτερο – και το 2015 αποφάσισε να κάνει κάτι δικό της στον αγαπημένο τόπο. Βέβαια στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει όλη η οικογένεια και βεβαίως κι οι δύο μικρές της αδελφές, οι οποίες, παρ’ ότι είναι πρωτάκια του Δημοτικού, βοηθούν με καμάρι το όλο εγχείρημα!
Το παραδοσιακό καφενείο – μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 στις 27 Αυγούστου, παρέμεινε ανοιχτό όλο το χειμώνα και φέτος το καλοκαίρι (2016) συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας.
Τα πρώτα συμπεράσματα θετικά. Βρισκόμενο το καφενείο εκατό μέτρα από τον «Πύργο του Βασίλη στο Χωριό» – ένα αρχαίο μνημείο στην Αμοργό που στέκει περήφανο εδώ και 2.350 περίπου χρόνια και που περιβάλλεται από θρύλους και ιστορίες – και πάνω σε μια περιπατητική διαδρομή, είχε στην αρχή πολλές απρόοπτες επισκέψεις περαστικών. Στην πορεία έγινε γνωστό ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό καφενείο στο μέσο του πουθενά στην Κάτω Μεριά που προσφέρει παραδοσιακά φαγητά και έγινε δημοφιλές.
«Αυτό που μ’ αρέσει είναι να έχουμε 5-6 τραπέζια, έτσι οικογενειακά όπως είμαστε σήμερα, και να λέμε και πέντε κουβέντες», μάς λέει η Βαγγελίτσα. «Λειτουργούμε καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ. Προσφέρουμε καφέδες, πρωινά και πολλά τοπικά πιάτα. Το ψωμί είναι δικό μας, μαύρο, επτάζυμο και φτιάχνεται στον ξυλόφουρνό μας. Τα ντολμαδάκια τα κάνουμε από λαχανίδες (το πράσινο φύλλο του λάχανου) και τα λέμε γιαπράκια. Οι τυρόπιτες και οι χορτόπιτες φτιάχνονται παραδοσιακά στο τηγάνι με ντόπια τυριά και χόρτα (σέφουκλα -τα σέσκουλα στην αμοργιανή διάλεκτο) και μαγειρεύουμε κατσικάκι λαδορίγανη, ντόπια φάβα, κεφτέδες και από ψάρια αθερίνα». Περισσότερα.
*Για την ομελέτα με καβουρμά αμοργιανό διαβάστε εδώ.
**Για το Αμοργιανό πατατάτο διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο μαγαζί των Εξαρχείων σερβίρει ραπ μουσική και ποιοτικό street food
Τρεις φίλοι από τη Γαλλία άνοιξαν το δικό τους κουλ στέκι στο Κουκάκι
Από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης
Ταΐζει και δροσίζει προσκυνητές από το 1890
Άφθαστο το αρνάκι, τέλεια και τα λαδερά του
Στη θέση του παλιού «’Ανετον», εφευρίσκει από την αρχή τη ζεστασιά του κυριακάτικου τραπεζιού
Πιάτα χορταστικά και πεντανόστιμα σε κάνουν να το ζεις το θάμα
Μια ταβέρνα που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο στέκι σας!
Από το 1982 κρατά ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση του νησιού
Σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα
Ένα ξεχωριστό εστιατόριο στα Πετράλωνα
Σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ποιοτικό ελληνικό κρασί και γαστρονομικές απολαύσεις
Fried chicken με ολόφρεσκο κοτόπουλο και λαχταριστά burgers
Ένα εστιατόριο value for money και τίμιο σε όλα του
Εδώ δεν θα απολαύσετε μόνο εξαιρετικό φαγητό, αλλά θα ζήσετε και μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδέψει στην Ιταλία
Μια γαστρονομική απόλαυση, βασισμένη σε γνήσια ιταλικά υλικά
Σταθερή αξία στα Άνω Πετράλωνα
Εδώ έρχεσαι για τα καλύτερα της ελληνικής κουζίνας, φτιαγμένα με άριστες πρώτες ύλες, με μεράκι και αγάπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.