- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Ένα ξεχωριστό καφενείο στο μέσο του πουθενά
Το παραδοσιακό καφενείο – μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» φτιάχτηκε από την οικογένεια Ρούσσου για χάρη της μεγάλης κόρης τους, Βαγγελίτσας
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![373330-770857.jpg 373330-770857.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/09/24/373330-770857.jpg)
Η Βαγγελίτσα 24 ετών και σπουδαγμένη, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, «στη Μαγειρική, Αρτοποιία, Ζαχαροπλαστική και Κοπή και Ανατομία κρέατος», πήρε δώρο από την οικογένειά της το σπιτάκι που έμεναν παλιά στην Αγία Τριάδα Αρκεσίνης στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, – για να μετακομίσουν σ’ ένα πλαϊνό, μεγαλύτερο – και το 2015 αποφάσισε να κάνει κάτι δικό της στον αγαπημένο τόπο. Βέβαια στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει όλη η οικογένεια και βεβαίως κι οι δύο μικρές της αδελφές, οι οποίες, παρ’ ότι είναι πρωτάκια του Δημοτικού, βοηθούν με καμάρι το όλο εγχείρημα!
Το παραδοσιακό καφενείο – μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 στις 27 Αυγούστου, παρέμεινε ανοιχτό όλο το χειμώνα και φέτος το καλοκαίρι (2016) συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας.
Τα πρώτα συμπεράσματα θετικά. Βρισκόμενο το καφενείο εκατό μέτρα από τον «Πύργο του Βασίλη στο Χωριό» – ένα αρχαίο μνημείο στην Αμοργό που στέκει περήφανο εδώ και 2.350 περίπου χρόνια και που περιβάλλεται από θρύλους και ιστορίες – και πάνω σε μια περιπατητική διαδρομή, είχε στην αρχή πολλές απρόοπτες επισκέψεις περαστικών. Στην πορεία έγινε γνωστό ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό καφενείο στο μέσο του πουθενά στην Κάτω Μεριά που προσφέρει παραδοσιακά φαγητά και έγινε δημοφιλές.
«Αυτό που μ’ αρέσει είναι να έχουμε 5-6 τραπέζια, έτσι οικογενειακά όπως είμαστε σήμερα, και να λέμε και πέντε κουβέντες», μάς λέει η Βαγγελίτσα. «Λειτουργούμε καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ. Προσφέρουμε καφέδες, πρωινά και πολλά τοπικά πιάτα. Το ψωμί είναι δικό μας, μαύρο, επτάζυμο και φτιάχνεται στον ξυλόφουρνό μας. Τα ντολμαδάκια τα κάνουμε από λαχανίδες (το πράσινο φύλλο του λάχανου) και τα λέμε γιαπράκια. Οι τυρόπιτες και οι χορτόπιτες φτιάχνονται παραδοσιακά στο τηγάνι με ντόπια τυριά και χόρτα (σέφουκλα -τα σέσκουλα στην αμοργιανή διάλεκτο) και μαγειρεύουμε κατσικάκι λαδορίγανη, ντόπια φάβα, κεφτέδες και από ψάρια αθερίνα». Περισσότερα.
*Για την ομελέτα με καβουρμά αμοργιανό διαβάστε εδώ.
**Για το Αμοργιανό πατατάτο διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Όλα τα φαγητά ένα ταξίδι στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας
Η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό µετά τη θάλασσα
Γεύσεις που δεν θα βρεις εύκολα αλλού και που σίγουρα θα θυµάσαι για καιρό.
«Προτεραιότητα στην ποιότητα»
Κρητικό μεράκι και προϊόντα φερμένα κατευθείαν από το νησί
Γνωστό για τις υπέροχες λιχουδιές του, έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος all day προορισµός στην Ηλιούπολη
Aξεπέραστη, αυθεντική, καναδέζικου στιλ πίτσα
Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα
Πάνω στη θάλασσα, με τέλειο φαγητό, έξυπνα κοκτέιλ και καλοκαιρινή, νησιώτικη ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Αντιπάρου ανοίγει με μία νόστιμη έκπληξη
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, μόνο γεύσεις βαθιάς νοστιμιάς
Από τους σεφ του Delta στο ΚΠΙΣΝ, Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Το εστιατόριο της οδού Ικτίνου, που το 2013 κατέβασε ρολά παύοντας να σερβίρει τις διάσημες πατάτες κομπλέ και το φημισμένο γεμιστό του μπιφτέκι, ξανάνοιξε!
Ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της πόλης
Θα βρείτε πολλά και νόστιμα, όπως τις ημίπαστες φρέσκες σαρδέλες στα ορεκτικά
Η ταράτσα του Olympias Rooftop είναι έτοιμη να σου προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με θέα σε Ακρόπολη, Υμηττό και Λυκαβηττό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.