Poké: Το πιο εξωτικό street food της πόλης είναι στο Σύνταγμα
Aloha! Άλλος για χαβανέζικο sushi;
![373235-770765.jpg 373235-770765.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/09/22/373235-770765.jpg)
Πρωτοήρθαμε αντιμέτωποι με τον όρο «χαβανέζικο sushi» στο τελευταίο Athens Street Food Festival, όπου το Poké μας είχε στήσει καρτέρι με τις περίεργες λιχουδιές του. Τι είναι το χαβανέζικο sushi; Πώς προφέρεται το Poké; Τι είναι αυτό που τρώω; Είχαμε πολλές απορίες, αλλά καθόλου δεν μας ένοιαζε. Ό,τι κι αν ήταν, ήταν πεντανόστιμο.
Στο φεστιβάλ υπήρχαν μόνο δύο πιλοτικά πιάτα. Τώρα, στο μικροσκοπικό στενάκι της οδού Πετράκη, το Poké επιστρέφει με όλο το μεγαλείο της νοστιμιάς του, ένα φούξια ψάρι για σύμβολο, ροζ ταμπέλα νέον και μπλε τραπεζάκια. Το χαβανέζικο sushi, δεν έχει την ίδια όψη με το sushi που ξέρεις, έχει όμως τις ίδιες βασικές αρχές: ρύζι και ωμό ψάρι.
Η βάση είναι πάντα το sushi rice, που μπαίνει σε μικρό ή μεγάλο μπολάκι ανάλογα με την όρεξη. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τέσσερα είδη ψαριών και θαλασσινών (σολομός, μαγιάτικο, γαρίδες και χταπόδι), εκτός κι αν το φεγγάρι τα θέλει αλλιώς. «Έχουμε πάντα μια επιλογή σε ελληνικό ψάρι και είναι πάντα φρέσκο. Αν δεν βρούμε φρέσκο μαγιάτικο, θα φέρουμε κάτι άλλο», λέει ο Γιάννης, ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες του Poké. Αρχηγός στην κουζίνα είναι ο Γιάννης Κανδυλίδης (με θητεία στο Varoulko και στο 48 Urban Garden), συνέταιροι στο έγκλημα δύο καλοί του φίλοι, ο Γιάννης Μπινιάρης και ο Κωνσταντίνος Γιαννούτας.
Υπάρχουν δύο συνταγές για κάθε ψάρι, βαφτισμένες από υπαρκτά χαβανέζικα τοπωνύμια. Αν θες, όμως, μπορείς να παίξεις και να μπερδέψεις τα ψάρια με τις συνταγές κατά βούληση. Τα παιδιά πάντως προτείνουν με το σολομό τη συνταγή O’Ahu (με αβοκάντο, φύτρες φασολιών, crispy onions, nori, και soy sesame sauce) και την Pe’ Ahi (με ενταμάμε, πορτοκάλι, καραμελωμένα κρεμμύδια και citrus sauce). Για τη γαρίδα οι επιλογές είναι η συνταγή Honolua (με ανανά, δυόσμο, soy sesame sauce, wasabi mayo ή chili mayo) και η Hanalei (με μάνγκο, κόκκινο τσίλι, κάσιους, κόλιανδρο και coconut curry sauce), ενώ για το χταπόδι η Ai Ai (στα χαβανέζικα πάει να πει…«χταπόδι») με αμπελοφάσουλα και Aioli. Θα βρεις επίσης και μια vegan επιλογή με παντζάρι αντί για ψάρι.
Εγώ διάλεξα το μαγιάτικο, για το οποίο οι προτεινόμενες συνταγές είναι η Waikiki (με γλυκό τσίλι, καρότα, μανιτάρια shitake και soy sesame sauce) και η Waimea (με αβοκάνδο, μάνκο, red chili, κόλιανδρο και soy sesame sauce). Είπα να δοκιμάσω τη Waimea και τη βρήκα μούρλια! Ωραία ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό μάνγκο και στο καυτερό τσίλι, καταπληκτικό το ολόφρεσκο, ελαφρώς μαριναρισμένο μαγιάτικο. Μπράβο και πάλι μπράβο! Τα ίδια λέει και ένας Χαβανέζος που πέρασε από εδώ (μα πού βρέθηκε;). «Μας είπε», λέει ο Γιάννης, «ότι του άρεσε πολύ!». Εσείς στη Χαβάη έχετε πάει; «Όχι, αλλά άμα πάει καλά το Poké …». Γελάμε και έπειτα δοκιμάζω λεμονάδα με ρούμι (πείτε «ναι», πάει τέλεια με το χαβανέζικο sushi). Α, δεν μπορώ να πω, είναι ωραία η ζωή εδώ στη Χονολουλού-Σύνταγμα.
Πετράκη 7, Σύνταγμα, 210 3226653, Fb: Poké Hawaiian Sushi, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο: 13.00-23.00, Κυριακή κλειστά.
*Στις 30 Σεπτεμβρίου το Poké κάνει πάρτι με τίτλο «Ποκέ θα κάνει ξαστεριά;» (έχουν χιούμορ), με μερικά plus πιάτα και ωραία cocktails. Από τις 20.00 και μετά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.