Φυσάει τρομερός αέρας εκείνο το βράδυ στα μέσα του Σεπτέμβρη που αποφασίζω με μια φίλη να πάμε για φαγητό στο Mama Fuga μέσα στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Κι έτσι όπως μπαίνουμε από την Κόκκαλη είναι σαν να περνάμε με «μαγική μηχανή» από τη φασαρία της πόλης στον Παράδεισο. Η Mama Fuga είναι μπροστά μας, σημείο καταπράσινο, με πινελιές από χρώμα στις πολυθρόνες του σύγχρονου ντιζάιν, με φωτιστικά που χαρίζουν ατμοσφαιρικό φως.
Οι αλλαγές εδώ έχουν γίνει από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι γεύσεις είναι πιο απλές και οικείες, το μενού μεσογειακό με γερές δόσεις Ιταλίας, το Holy Spirit της Γλυφάδας συμπράττει με ωραιότατη μπάρα, τη λένε Holy Garden και φτιάχνει εξαίσια tiki cocktails. Στρατηγικές επιλογές του Απόστολου Τραστέλη όλα αυτά, που κορυφώνονται με την τοποθέτηση στην κουζίνα ενός από τους καλύτερους σεφ που πέρασαν ποτέ από την Αθήνα, του Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι.
Γεννημένος σ’ ένα χωριό της Ιταλίας κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, το Καζανόβα, ο Μπουλιάνι έμαθε από μικρός τα μυστικά της αγροτικής κουζίνας η οποία αποθεώνει τους θησαυρούς της φύσης. Αποκτώντας πάθος με τη γαστρονομία, συνεχίζει δουλεύοντας σε μια σειρά από διάσημα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο δίπλα στους πιο ξακουστούς μαγείρους. Στην Ελλάδα βρίσκεται τουλάχιστον 25 χρόνια και η κουζίνα που παρουσιάζει είναι πληθωρική και μαζί φίνα, η απόλαυση συναντάει το συναίσθημα και οι γεύσεις του είναι οικείες με έντονο το αποτύπωμα της δικής του πληθωρικής όσο και διανοούμενης προσωπικότητας. Θυμάμαι από παλιότερη συνέντευξη που του είχα κάνει τα λόγια του: «Η φιλοσοφία μου είναι πως υλικά που για άλλες κουζίνες θεωρούνται φτωχά, στη δική μου παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι ζήτημα φαντασίας και έξυπνου παντρέματος το να φτιάξεις εύγευστα πιάτα».
Στο Mama Fuga συναντώ και τον Μάρκο Μάρκο, φωτεινό... οινογνώστη που ξέρει τα άπαντα του κρασιού, ξέρει και πώς να απογειώσει το δείπνο σου με το κατάλληλο για σένα κρασί. Έτσι, με μια υπέροχη Κυδωνίτσα του ξενοδοχείου Kinsterna κάτω στη Μονεμβασιά, ξεκινάμε με bresaola della Valtellina, πάνω στις λεπτές φέτες στάζουν δυο σταγόνες λάδι κι άλλες δυο λεμόνι. Συνεχίζουμε με ραντίκιο στο γκριλ, παντζάρια και καπνιστή burrata και, ναι, μου έχει μιλήσει η φίλη με διθυράμβους αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ πως ένα ζαρζαβατικό μαζί μ’ ένα τυρί μπορεί να έχει τέτοια νοστιμιά.
Κομψές, μιλώντας με το Φαμπρίτσιο απολαυστικά, αργοπίνοντας μέσα στους αέρηδες την παγωμένη Κυδωνίτσα, παίρνουμε ένα μόνο κυρίως: νιόκι κολοκύθας με αχιβάδες και λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο από πάνω. Έχει τέτοια δύναμη γευστική που μου έρχεται να τον φιλήσω έτσι όπως μας κοιτάει σαν παιδί να δει πώς μας φάνηκε. Από κοντά και ο Δαμιανός Σιδηροκανέλης, σύντροφος και δεξί του χέρι στην κουζίνα, λέμε ιστορίες στης νύχτας τη σιγαλιά, δοκιμάζουμε και δυο κοκτέιλ από την μπάρα του Holy Garden, ο Φαμπρίτσιο «σιγοντάρει» και με μικρούς μεζέδες τα ποτά που θα πάρεις από το μπαρ.
Μαθαίνω πως τώρα το χειμώνα η συνεργασία με το Holy Garden συνεχίζεται, πως όλος ο εσωτερικός χώρος ανακαινίζεται, πως η λίστα κρασιών εμπλουτίζεται και φτάνει τις 120 ετικέτες, πως τούτες τις μέρες Φαμπρίτσιο και Τραστέλης αποφασίζουν τα πιάτα της χειμωνιάτικης σεζόν. Ανοιχτή μεσημέρι και βράδυ, η Mama Fuga είναι μια τέλεια πρόταση για όσους θέλουν κουζίνα ξεχωριστή και μαζί «καθησυχαστική». Για όσο προλαβαίνετε, είναι και τόσο τέλειος αυτός ο μαγικός καταπράσινος κήπος…
Κόκκαλη 1, Μέγαρο Μουσικής, 2107242979, €30-40/άτομο, κάθε μέρα μεσημέρι - βράδυ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.