- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το Άστερ είναι ένα είδος λουλουδιού που μοιάζει με χρυσάνθεμο, αυτό το όνομα πήρε το νέο, σαν παλιά τραπεζαρία της γιαγιάς, μεζεδοπωλείο. Ο χώρος του σε προσκαλεί σε αναμνήσεις. Δίπλα από το γνωστό deli της οδού Τρώων των Πετραλώνων «Το Ζεμπίλι» και κατεβαίνοντας δυο-τρία σκαλιά, μπαίνεις σε ένα κοντινό και οικείο παρελθόν, τόσο που σου φέρνει χαμόγελο η πιστή αναπαράσταση. Σαν να έχεις δώσει ραντεβού... 50s και 60s γωνία.
Με το που περνάς το σκαλοπάτι σε υποδέχεται μια κουτσομπόλα. Όπου κουτσομπόλα, για να μαθαίνουν και οι νεότεροι, είναι έπιπλο σαν καναπεδάκι μικρό διθέσιο, με τραπεζάκι στη μέση που ακουμπούσαν το τηλέφωνο, εκεί ξημεροβραδιάζονταν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας. Συνήθως το βάζανε στο χολ γιατί εκεί υπήρχε η αναμονή του τηλεφώνου. Μιλάμε προ αμνημονεύτων ετών, δηλαδή. Το πάτωμα είναι μωσαϊκό, τα τραπέζια και οι καρέκλες από φορμάικα και τα φωτιστικά, τα πιάτα, τα ποτήρια και ταπιρούνια έχουν συλλεχθεί από αντικάδες.
Όλα τα σέταραν με παραδοσιακές γεύσεις από την Κρήτη, απ’ όπου οι ιδιοκτήτες κρατάνε καταγωγή. Στο Άστερ θα φας κρητικά διανθισμένα με πινελιές Άστερ, δηλαδή αστερόντακο, αστεροπιτάκια με μυζήθρα ή με χόρτα, απάκι Άστερ και αστεροπατάτα. Υπάρχουν επίσης ξύγαλο, πηκτόγαλο, φάβα, κεφτέδες, απάκι, λουκάνικο Κρήτης (και ξιδάτο), οφτή πατάτα, αυγά τηγανητά, χούμους και μαυρομάτικα. Θα πιεις μπίρες ελληνικές ψαγμένες και ακόμα πιο ψαγμένη σπιτικιά ρακή.
Ανοίγουν από το πρωί με καφέ κι αν ζητήσεις κάτι συνοδευτικό θα σου φτιάξουν τη μέρα με ελληνικό παραδοσιακό, πρωινό με ωραίο ψωμάκι, απ’ τον περίφημο φούρνο Μαμά Ψωμί, μυρωδάτο μέλι θυμαρίσιο και βούτυρο, κρεμούλα φτιαχτή, μαρμελάδα σπιτική, αυγουλάκια κ.λπ. Περάσαμε προχτές και ήταν τίγκα, και μια και είναι πολύ μικρό καλύτερα να κλείσεις τραπέζι. Οι τιμές εννοείται ότι είναι προ... προπολεμικές.
Άστερ, Τρώων 48, Άνω Πετράλωνα, 210 3416.668
ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY
INFO
Μικρό, αυθεντικό κρητικό τσιπουράδικο. Πολλά μεζεδάκια, με καλές πρώτες ύλες, κρητικές πηνελιές και καλή ρακή. Στα οπωσδήποτε το απάκι, το λουκάνικο από αγριογούρουνο, τα μυζηθροπιτάκια με μέλι, η αστεροπατάτα και τα χορτοπιτάκια με άγρια χόρτα Κρήτης. Οι τιμές πραγματικά οικονομικές. Από το πρωί ανοιχτό και για καφέ, και για σούπερ ελληνικό πρωινό.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.