- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η ταβέρνα Βενετσάνος στο ακατοίκητο Κουφονήσι
Να δοκιμάσεις το κατσικάκι της Κέρου και τα φρέσκα ψάρια που έρχονται κάθε πρωί με το καΐκι
Το Κάτω Κουφονήσι είναι το ακατοίκητο Κουφονήσι, έχει έκταση 4,3 τετρ. xιλιόμετρα και η μικρότερη απόσταση με το Πάνω Κουφονήσι είναι 200 μέτρα. Στο Κάτω Κουφονήσι έχουν παραμείνει από τον παραδοσιακό οικισμό κάποια παλιά κτίσματα που τώρα χρησιμεύουν ως αποθήκες αλιέων ή κτηνοτρόφων. Το χειμώνα δεν συναντάς ανθρώπους στο Κάτω Κουφονήσι παρά μόνο ταξιδιάρικα πουλιά, κατσίκες ή πρόβατα να μασουλάνε διαρκώς τα χόρτα της περιοχής.
Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Καθημερινά, πολλοί το επισκέπτονται για τις όμορφες παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά. Αρκετοί απ’ αυτούς κατασκηνώνουν προσωρινά – ή μόνιμα – για να απολαύσουν τον πολιτισμό της έλλειψης πολιτισμού.
Δυο είναι τα εμβληματικά πρόσωπα, που έδωσαν ζωή στο Κάτω Κουφονήσι:
Ο Κώστας Πράσινος που καθημερινά με τη λάντζα του, τη Χρυσοπηγή από το Πάνω Κουφονήσι μεταφέρει επισκέπτες στο νησί κάνοντας 2 στάσεις. Πρώτη στάση στην Παναγιά, στον παλαιό οικισμό και δεύτερη στάση στην παραλία Νερό.
Και φυσικά οι αδελφοί Γιάννης και Γιώργος Βενετσάνοι που με τις γυναίκες τους, Σοφία και Χρύσσα, χάρη στην ταβέρνα που έφτιαξαν το 1992, 200 μέτρα δίπλα στην Παναγιά – το όμορφο και λιτό, κυκλαδίτικο εκκλησάκι κτισμένο το 1651 σε ερείπια βυζαντινής Εκκλησίας – έγιναν το επίκεντρο και το στέκι όλων των παραθεριστών του νησιού.
Στα Κουφονήσια έρχομαι τακτικά όλα αυτά τα χρόνια (25 τον αριθμό). Σε μια εποχή που αλλάζει η αισθητική, τα γαστρονομικά trends, οι καταναλωτικές συμπεριφορές, εδώ θαρρείς ότι όλα είναι αμετακίνητα. Η ταβέρνα «Βενετσάνος» είναι κυρίως στέκι των θερινών κατοίκων του Κάτω Κουφονησίου, δηλαδή της κοινότητας των εναλλακτικών που ζουν σε σκηνές από λίγες μέρες ως και όλο το καλοκαίρι και των ημερήσιων επισκεπτών που αφού κάνουν το μπάνιο τους θέλουν να ανταμώσουν τους μόνιμους φίλους τους ή να πάρουν μια γεύση απ’ αυτήν τη ζωή αλλά και μια γεύση από την ατμόσφαιρα της ταβέρνας.
Ο χώρος της ταβέρνας ο ίδιος. Παλιές ερειπωμένες κατοικίες ή αυλές σκεπασμένες με δοκάρια, βάγια, τέντες, καλάμια. Χώρος ζεστός, φιλόξενος και εναρμονισμένος με το φυσικό τοπίο. Το προσωπικό είναι φιλικό, ευγενικό. Από φαγητά υπάρχει μια βιτρίνα με πεντανόστιμα μαγειρευτά όπου πρωταγωνιστεί το κατσικάκι της Κέρου και μια σκάρα για το ψήσιμο των ψαριών που έρχονται κάθε πρωί με το καΐκι. Μουσικές από παρέες φτιάχνουν καταστάσεις απογειωτικές. Περισσότερα.
*Για το Καλόφεγγο στο Πάνω Κουφονήσι διαβάστε εδώ.
**Για το καφενείο της Χαράς στη Σχοινούσα διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.