- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Η ταβέρνα του Χάρη στη Νάξο είναι απλά συγκλονιστική
Για πολλούς έχει την καλύτερη παραδοσιακή κουζίνα σε ολόκληρο το νησί


Ο Γιώργος Πίττας εξηγεί γιατί η ταβέρνα του Χάρη στη Νάξο με την παραδοσιακή κουζίνα είναι συγκλονιστική.
Οι Εγγαρές βρίσκονται πάνω στον δρόμο που ξεκινάει από τη Χώρα της Νάξου πηγαίνοντας προς τον Απόλλωνα και είναι γνωστές για τα περιβόλια και τα τρεχούμενα νερά τους. Δυο χιλιάδες διακόσια στέμματα εσπεριδοειδή –μεταξύ των οποίων και το κίτρο της Νάξου– βερίκοκα και ζαρζαβατικά δημιουργούν μια σταθερή απασχόληση για τους κατοίκους του χωριού, αλλά και ένα πανέμορφο τοπίο που έκανε τον Καζαντζάκη να ομολογήσει ότι οι Εγγαρές είναι ένας παράδεισος!
Τα τελευταία χρόνια η φήμη του χωριού ενισχύθηκε από την ταβέρνα του Χάρη. Μια οικογενειακή ταβέρνα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού δίπλα στο σχολείο, που για πολλούς έχει την καλύτερη παραδοσιακή κουζίνα σε ολόκληρο το νησί. Με δικά τους τα κρεατικά (αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια, κουνέλια, κοκκόρια) αλλά και τις τριακόσιες κότες που τους προσφέρουν πολλά αυγά, η Ευγενία Αρσένη – η σύζυγος του Χάρη – δημιουργεί καταπληκτικά εδέσματα. Το πιο διάσημο είναι η ομελέτα με το λιγότερο δέκα αυγά αλανιάρας κότας, πατάτες ντόπιες και γραβιέρα Νάξου. Δεν είναι λίγοι οι πελάτες που χορτασμένοι και σκασμένοι από τις μεγάλες μερίδες παίρνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ομελέτας μαζί τους -take away- για να την απολαύσουν την επόμενη μέρα για πρωινό!
Η δουλειά στην κουζίνα είναι μοιρασμένη. Ο Χάρης – από 25 χρονών στις κουζίνες, έφτιαξε τη δική του ταβέρνα το 1988 – αναλαμβάνει την ψησταριά. Παϊδάκια, μπιφτέκια, εξαιρετικό λουκάνικο από τρία διαφορετικά κρέατα (κατσίκι, μοσχάρι, χοίρος), μπριζόλες.
Η χρυσοχέρα κυρά Ευγενία έχει αναλάβει τα μαγειρευτά. Τη ζούλα (γίδα) βραστή, κόκορα κοκκινιστό, αρνί φρικασέ, κουνέλι λεμονάτο. Τίποτα δεν είναι μαγειρεμένο χωρίς φροντίδα. Ακόμα και τα ταπεινά γεμιστά κολοκυθάκια έχουν ανεπανάληπτη γεύση περιέχοντας στη γέμισή τους τόσα υλικά: κιμά, κρεμμύδια ξερά και χλωρά, κολοκύθι τριμμένο, καρότο, άνηθο, ντομάτα, μαϊντανό. Περισσότερα.
*Για την πατάτα Νάξου διαβάστε εδώ.
**Για τα ναξιώτικα τραγούδια διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης
Ταΐζει και δροσίζει προσκυνητές από το 1890
Άφθαστο το αρνάκι, τέλεια και τα λαδερά του
Στη θέση του παλιού «’Ανετον», εφευρίσκει από την αρχή τη ζεστασιά του κυριακάτικου τραπεζιού
Πιάτα χορταστικά και πεντανόστιμα σε κάνουν να το ζεις το θάμα
Μια ταβέρνα που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο στέκι σας!
Από το 1982 κρατά ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση του νησιού
Σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα
Ένα ξεχωριστό εστιατόριο στα Πετράλωνα
Σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ποιοτικό ελληνικό κρασί και γαστρονομικές απολαύσεις
Fried chicken με ολόφρεσκο κοτόπουλο και λαχταριστά burgers
Ένα εστιατόριο value for money και τίμιο σε όλα του
Εδώ δεν θα απολαύσετε μόνο εξαιρετικό φαγητό, αλλά θα ζήσετε και μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδέψει στην Ιταλία
Μια γαστρονομική απόλαυση, βασισμένη σε γνήσια ιταλικά υλικά
Σταθερή αξία στα Άνω Πετράλωνα
Εδώ έρχεσαι για τα καλύτερα της ελληνικής κουζίνας, φτιαγμένα με άριστες πρώτες ύλες, με μεράκι και αγάπη
Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου στρώνει ένα τραπέζι γεμάτο μνήμες
Σε έναν από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.