Resto

To Οινομαγειρείο της Μαρίτσας στη Σκύρο

Διάσημο για τα νόστιμα φαγητά του και την καταπληκτική στραπατσάδα!

Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το οινομαγειρείο-καφενείο «Μπάρμπα Γιάννης και Μαρίτσα», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του στην καλόγουστη πολύχρωμη πινακίδα στην είσοδο του καταστήματος, θα το βρεις στη μέση του κεντρικού πεζόδρομου της Χώρας της Σκύρου. Εκεί, στο δρόμο για τη Μεγάλη Στράτα του χωριού, αν κάτσεις  να πιεις τον καφέ σου ή να φας τους μεζέδες του, θα απολαύσεις όσο πουθενά αλλού τα αποκριάτικα δρώμενα των «κουδουνάτων». Μια θέση στρατηγική τόσο για την Αποκριά που το έθιμο ζωντανεύει στο νησί, όσο και για όλο το χρόνο αφού βρίσκεσαι στη μέση της περατζάδας.

Η ιστορία του μαγειρείου-καφενείου ξεκινά από το 1954 μετρώντας αισίως πάνω από 60 χρόνια ζωής.

Λαδόπιτά φτιαγμένη από αφράτο ζυμάρι και σερβιρισμένη με σκυριανό τυρί

Στην κουζίνα του μαγειρίου μαγειρεύει εδώ και χρόνια η κόρη του Μπάρμπα Γιάννη και της Μαρίτσας, η Άννα, με ζαρζαβατικά από μποστάνια σκυριανά και με κρέατα ντόπια. Είναι διάσημη για τα νόστιμα φαγητά της και την καταπληκτική στραπατσάδα της με αυγά από τις κοτούλες τους, αλλά και τα περίφημα τεροπτάρια (τραχανοπιτάκια γεμιστά με ρύζι, ντόπιο τραχανά και μυζήθρα), τη λαδόπιτά της (σπεσιαλιτέ της Σκύρου) φτιαγμένη από αφράτο ζυμάρι και σερβιρισμένη με σκυριανό τυρί.

Φημίζεται επίσης και για τα λιμπιστικά κεφτεδάκια της με τον άφθονο δυόσμο και το χοντροκομμένο κρεμμύδι. Η κυρά Άννα σε εκπλήσσει συνεχώς, τόσο με τους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες, με τη γευστικότατη ομελέτα με τις ντόπιες πατάτες, την τηγανιά, το τηγανόψωμο, όσο και με την ντόπια φάβα, τον ντάκο και τις γαρίδες σαγανάκι. Για επιδόρπιο δοκιμάζεις το ρυζόγαλό της ή πετάγεσαι στον παρακείμενο Φαλταίνα για να πάρεις τα καταπληκτικά του παγωτά με ντόπιο γάλα. Περισσότερα.

*Για τη λαδόπιτα Σκύρου διαβάστε εδώ.

**Για το αλογάκι της Σκύρου διαβάστε εδώ