- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
To Οινομαγειρείο της Μαρίτσας στη Σκύρο
Διάσημο για τα νόστιμα φαγητά του και την καταπληκτική στραπατσάδα!
Το οινομαγειρείο-καφενείο «Μπάρμπα Γιάννης και Μαρίτσα», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του στην καλόγουστη πολύχρωμη πινακίδα στην είσοδο του καταστήματος, θα το βρεις στη μέση του κεντρικού πεζόδρομου της Χώρας της Σκύρου. Εκεί, στο δρόμο για τη Μεγάλη Στράτα του χωριού, αν κάτσεις να πιεις τον καφέ σου ή να φας τους μεζέδες του, θα απολαύσεις όσο πουθενά αλλού τα αποκριάτικα δρώμενα των «κουδουνάτων». Μια θέση στρατηγική τόσο για την Αποκριά που το έθιμο ζωντανεύει στο νησί, όσο και για όλο το χρόνο αφού βρίσκεσαι στη μέση της περατζάδας.
Η ιστορία του μαγειρείου-καφενείου ξεκινά από το 1954 μετρώντας αισίως πάνω από 60 χρόνια ζωής.
Στην κουζίνα του μαγειρίου μαγειρεύει εδώ και χρόνια η κόρη του Μπάρμπα Γιάννη και της Μαρίτσας, η Άννα, με ζαρζαβατικά από μποστάνια σκυριανά και με κρέατα ντόπια. Είναι διάσημη για τα νόστιμα φαγητά της και την καταπληκτική στραπατσάδα της με αυγά από τις κοτούλες τους, αλλά και τα περίφημα τεροπτάρια (τραχανοπιτάκια γεμιστά με ρύζι, ντόπιο τραχανά και μυζήθρα), τη λαδόπιτά της (σπεσιαλιτέ της Σκύρου) φτιαγμένη από αφράτο ζυμάρι και σερβιρισμένη με σκυριανό τυρί.
Φημίζεται επίσης και για τα λιμπιστικά κεφτεδάκια της με τον άφθονο δυόσμο και το χοντροκομμένο κρεμμύδι. Η κυρά Άννα σε εκπλήσσει συνεχώς, τόσο με τους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες, με τη γευστικότατη ομελέτα με τις ντόπιες πατάτες, την τηγανιά, το τηγανόψωμο, όσο και με την ντόπια φάβα, τον ντάκο και τις γαρίδες σαγανάκι. Για επιδόρπιο δοκιμάζεις το ρυζόγαλό της ή πετάγεσαι στον παρακείμενο Φαλταίνα για να πάρεις τα καταπληκτικά του παγωτά με ντόπιο γάλα. Περισσότερα.
*Για τη λαδόπιτα Σκύρου διαβάστε εδώ.
**Για το αλογάκι της Σκύρου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.