- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Στο δρόμο για Πέραμα, θα χαθείς ρεμβάζοντας για λίγο την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη - τεράστιοι πορτοκαλί γερανοί που σπάνε το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας. Στην πλατεία του Περάματος θα πέσεις πάνω στο Χαρτί και Καλαμάρι. Μικρό , χαριτωμένο, με ρουστίκ διακόσμηση, απλά τραπέζια και καρέκλες και φωτιστικά με κρεμαστά μαχαιροπίρουνα. Έξω βεράντα με τζαμαρία κι απέναντι μικρό πάρκο με αρκετά τραπεζάκια ακόμη ανάμεσα στις αγγελικούλες και κάτω από τα πεύκα.
Ο Χρήστος, ο ιδιοκτήτης, είναι νέος αλλά με πείρα χρόνων στο αντικείμενο, μας λέει πως έφτασε το παλιό καφενείο του ψαρά- προπονητή – καφετζή πατέρα του, στα χέρια του. Η οικογένεια έχει πολίτικη καταγωγή κι ο ίδιος θυμάται ακόμη τις γεύσεις των οικογενειακών τραπεζιών, το συναγωνισμό της μαμάς με τις πέντε αδελφές της και τους διαγωνισμούς μαγειρικής στα γιορτινά τραπέζια.Η ιχθυόσκαλα είναι δίπλα τους, ο μπαμπάς έχει κρατήσει τα κονέ με τους ψαράδες γι αυτό και τα ψαρικά στο Χαρτί και Καλαμάρι δεν απλώς φρέσκα, είναι της ώρας.
Η τέλεια αρχή είναι μια super, λόγω φρεσκάδας, αχινοσαλάτα που έρχεται σε μικρό πιατάκι-βαρκάκι για να βουτάει κανείς μπουκίτσες από το ζεστό χωριάτικο καρβελάκι. Για την συνέχεια υπάρχουν κολοκυθάκια τηγανιτά , κομμένα σαν πατάτες μακρόστενα , γλύκισμα. Σαγανάκι γαρίδες με φέτα και φρέσκια ντομάτα , σβησμένες με ουζάκι. Σαρδελίτσες ψητές στα κάρβουνα, φάβα, σαλάτα πράσινη με ξηρούς καρπούς και λιαστή ντομάτα- παρμεζάνα. Καλαμαράκια τηγανιτά (οικογενειακό σουξέ, πρώτος διδάξας στο καλό τηγάνι ο πατέρας του Χρήστου). Συμιακό γαριδάκι όνειρο. Υπάρχουν και πολλά άλλα, όλα μερακλίδικα, σε μεγάλες χορταστικές μερίδες , το κρασάκι είναι χύμα και «σωστό», η ποιότητα ανώτερη της τιμολόγησης. Παστουρμά παίρνει καταπληκτικό μαζί με σουτζούκι από την κεντρική αγορά του Πειραιά. Μαζί με αυγά, φέτα, σουτζούκι, πιπεριά και μπούκοβο είναι ένα πιάτο μεγαλειώδους, πληθωρικής νοστιμιάς.
Το Χαρτί και Καλαμάρι είναι εδεσματοπωλείο με μεγάλη γκάμα πιάτων , ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, όλα τους μαγειρεμένα με φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Εκτός από την μεγάλη γκάμα θαλασσινών (μεγάλο σουξέ το παιδάκι καβούρι στα κάρβουνα) παίζουν και πολλά κρεατικά, πάστες ( ξακουστή η γαριδομακαρονάδα του) καθώς και προτάσεις με ψαρονέφρι, κοτόπουλο κ.λ.π.
Χαρτί και καλαμάρι: Λεωφ. Ειρήνης 33 , Πέραμα, τηλ. 210 4023307. Ανοικτά κάθε μέρα από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Κατανάλωση 15-20 ευρώ/ άτομο και με κρασί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.