![86432-193840.jpg 86432-193840.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/86432-193840.jpg)
![36304-78840.jpg 36304-78840.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2013/03/08/36304-78840.jpg)
Στο δρόμο για Πέραμα, θα χαθείς ρεμβάζοντας για λίγο την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη - τεράστιοι πορτοκαλί γερανοί που σπάνε το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας. Στην πλατεία του Περάματος θα πέσεις πάνω στο Χαρτί και Καλαμάρι. Μικρό , χαριτωμένο, με ρουστίκ διακόσμηση, απλά τραπέζια και καρέκλες και φωτιστικά με κρεμαστά μαχαιροπίρουνα. Έξω βεράντα με τζαμαρία κι απέναντι μικρό πάρκο με αρκετά τραπεζάκια ακόμη ανάμεσα στις αγγελικούλες και κάτω από τα πεύκα.
Ο Χρήστος, ο ιδιοκτήτης, είναι νέος αλλά με πείρα χρόνων στο αντικείμενο, μας λέει πως έφτασε το παλιό καφενείο του ψαρά- προπονητή – καφετζή πατέρα του, στα χέρια του. Η οικογένεια έχει πολίτικη καταγωγή κι ο ίδιος θυμάται ακόμη τις γεύσεις των οικογενειακών τραπεζιών, το συναγωνισμό της μαμάς με τις πέντε αδελφές της και τους διαγωνισμούς μαγειρικής στα γιορτινά τραπέζια.Η ιχθυόσκαλα είναι δίπλα τους, ο μπαμπάς έχει κρατήσει τα κονέ με τους ψαράδες γι αυτό και τα ψαρικά στο Χαρτί και Καλαμάρι δεν απλώς φρέσκα, είναι της ώρας.
Η τέλεια αρχή είναι μια super, λόγω φρεσκάδας, αχινοσαλάτα που έρχεται σε μικρό πιατάκι-βαρκάκι για να βουτάει κανείς μπουκίτσες από το ζεστό χωριάτικο καρβελάκι. Για την συνέχεια υπάρχουν κολοκυθάκια τηγανιτά , κομμένα σαν πατάτες μακρόστενα , γλύκισμα. Σαγανάκι γαρίδες με φέτα και φρέσκια ντομάτα , σβησμένες με ουζάκι. Σαρδελίτσες ψητές στα κάρβουνα, φάβα, σαλάτα πράσινη με ξηρούς καρπούς και λιαστή ντομάτα- παρμεζάνα. Καλαμαράκια τηγανιτά (οικογενειακό σουξέ, πρώτος διδάξας στο καλό τηγάνι ο πατέρας του Χρήστου). Συμιακό γαριδάκι όνειρο. Υπάρχουν και πολλά άλλα, όλα μερακλίδικα, σε μεγάλες χορταστικές μερίδες , το κρασάκι είναι χύμα και «σωστό», η ποιότητα ανώτερη της τιμολόγησης. Παστουρμά παίρνει καταπληκτικό μαζί με σουτζούκι από την κεντρική αγορά του Πειραιά. Μαζί με αυγά, φέτα, σουτζούκι, πιπεριά και μπούκοβο είναι ένα πιάτο μεγαλειώδους, πληθωρικής νοστιμιάς.
Το Χαρτί και Καλαμάρι είναι εδεσματοπωλείο με μεγάλη γκάμα πιάτων , ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, όλα τους μαγειρεμένα με φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Εκτός από την μεγάλη γκάμα θαλασσινών (μεγάλο σουξέ το παιδάκι καβούρι στα κάρβουνα) παίζουν και πολλά κρεατικά, πάστες ( ξακουστή η γαριδομακαρονάδα του) καθώς και προτάσεις με ψαρονέφρι, κοτόπουλο κ.λ.π.
Χαρτί και καλαμάρι: Λεωφ. Ειρήνης 33 , Πέραμα, τηλ. 210 4023307. Ανοικτά κάθε μέρα από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Κατανάλωση 15-20 ευρώ/ άτομο και με κρασί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.