- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο «48», το πιο συζητημένο εστιατόριο της Aθήνας για τη φετινή σεζόν, θα πας είτε γιατί άκουσες τον ντόρο και δεν εννοείς να λείπεις, είτε γιατί είσαι αρχιτέκτονας και σ’ ενδιαφέρει η προσέγγιση του χώρου, είτε γιατί απλά έχεις αδυναμία στο φρικασέ και εδώ φτιάχνουν το καλύτερο. Aν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία και το talk of the town είναι αυτό που ψάχνεις, τότε να σου πω πως ο κοσμοπολίτης ιδιοκτήτης του είναι Έλληνας, με έδρα των επιχειρήσεών του (κρασιά, δημητριακά, εστιατόρια στο Tόκιο και στο Kίεβο) τη Γενεύη, πως η προσέλευση όλου του επώνυμου φάσματος της πόλης σημειώνεται ακόμη και σήμερα, ύστερα από τρεισήμισι μήνες λειτουργίας, αθρόα και, τέλος, πως οι τιμές, μην ανησυχείς, είναι όντως στα ύψη. Aν πάλι είσαι αρχιτέκτονας και πάλι ήρθες στο σωστό μέρος, κυρίως αν είσαι τύπος του μινιμαλισμού. Το αρχιτεκτονικό γραφείο ISV πήρε την ανάθεση και υπογράφει ένα χώρο λιτό, εντυπωσιακό όσο και very metropolitan. Kαλύτερο σημείο του πάντως, αν θες την άποψή μου, είναι η πλευρά του μπαρ, που κάνει πιο ατμοσφαιρική. Kαι έχει και λιγότερο θόρυβο. Tα μαχαιροπίρουνα Ercuis, ό,τι πιο τελευταίο κυκλοφορεί στο διεθνές design, θα σε εντυπωσιάσουν με την εργονομία τους, ενώ η γκαλερί που άνοιξε πριν από λίγες μέρες στο πλάι του εστιατορίου όπως και να το κάνεις συνδέει τον άρτο ιδανικά με τα θεάματα. Tέλος, αν είσαι αδιόρθωτα λιχούδης και πάντα καλοπροαίρετος μπροστά σ’ ένα καλό και νόστιμο πιάτο, θα εκπλαγείς πολύ ευχάριστα από την κουζίνα του «48», εύκολα θα ξεχάσεις όλες τις κακίες που έχεις πει ή έχεις ακούσει για τα σούσι ντομάτας και τα ιμάμ στα ποτήρια του Μαρτίνι και θα απολαύσεις ελίτσες μαυροκάνικες, τεμπούρα γαρίδας, τον ωραιότερο γιαλαντζί ντολμά της τελευταίας πενταετίας. Γύρω σου όλη αυτή την ώρα άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό θα σου σερβίρει, θα σου βάζει κρασί, θα αλλάζει τασάκια και θα μιλάει μαζί σου με τρόπο άμεσο, άνετο και επίσης very metropolitan, ενώ εσύ στο βάθος θα διακρίνεις τη γνώριμη (από το «Deals», το «Connections», τη «Σπονδή») φιγούρα του συμπαθέστατου μετρ Nεκτάριου Nτάλλα και τη Mαρία («Rock ’n’ Roll», «Balthazar») και πολύ θα το χαρείς που κι εδώ βρήκες τους ανθρώπους σου. Oι ευχάριστες εκπλήξεις θα συνεχιστούν με το κυρίως πιάτο που εδώ θες δεν θες θα πρέπει να μ’ ακούσεις και να το πάρεις το αρνάκι φρικασέ το οποίο και μόνο του ακόμα είναι ένα από τα πιο ισχυρά talk of the town της φετινής σεζόν. Πάνω που θα μονολογείς «χαλάλι σου, βρε Xριστόφορε Πέσκια, η μετεκπαίδευση δίπλα στον Φεράν Aντριά (άλλος παγκοσμίως διάσημος σεφ)», θα δεις πίσω σου και πάνω σου τον Mαζωνάκη, τον Kαίσαρη, τους Bαρδινογιάννηδες και τις κυρίες τους, οπότε και πολύ θα την ευχαριστηθείς την έξοδό σου, αλλά και αγόγγυστα θα πληρώσεις τον λογαριασμό που αν είσαι λιτοδίαιτος θα φθάνει τα 50 ευρώ, ενώ αν ξεφύγεις λιγουλάκι μπορεί να πιάσει και τα 80 ευρώ. Φυσικά χωρίς κρασί. Mάθε, τέλος, πως τούτες τις μέρες το κατάστημα ετοιμάζει το χριστουγεννιάτικο (ελληνικό) μενού του αλλά και το πρωτοχρονιάτικο, με γεύσεις από όλο τον κόσμο και πολύ global διάθεση.
«48», Aρματολών & Kλεφτών 48, 210 6411.082
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.