Ξερή Ελιά, μια ταβέρνα με 180 χρόνια ιστορία!
Για χάρη της έγραψε τραγούδι μέχρι και ο Leonard Cohen
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![360524-746752.jpg 360524-746752.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/06/25/360524-746752_0.jpg)
Η Ξερή Ελιά είναι μια μπακαλοταβέρνα του προπερασμένου αιώνα, με σήμα κατατεθέν μια μεγάλη ελιά στο κέντρο της πλατείας της (που ξεράθηκε δίνοντας το όνομά της στο μαγαζί), που έμελλε να γίνει μία από τις πιο ξακουστές ταβέρνες της Ύδρας (και όχι μόνο).
Με 180 χρόνια ιστορία, η Ξερή Ελιά, σημείο αναφοράς για τους Υδραίους και για τους πιο πιστούς ξένους φίλους της Ύδρας, είναι η ταβέρνα με μαγειρευτά παραδοσιακά φαγητά, υδραίικο καλαμάρι, ψάρι (σε όλες τις μορφές και γεύσεις), κυνήγι (πέρδικες, ορτύκια, μπεκάτσες), μαγειρευτό και ψητό κρέας, αλλά και εκεί όπου γίνονται γλέντια που αφήνουν εποχή!
Πίσω από το μπακάλικο ήταν το πατρικό σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Στέφανος Ντούσκος, σημερινός ιδιοκτήτης, ο οποίος παρέδωσε πρόσφατα τα ηνία του μαγαζιού στον γιο του, Σταύρο. Στα 19 του ο Στέφανος μπαρκάρει στα τάνκερ του Κουλουκουντή και του Λιβανού «γιατί ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο». Το 1976 γυρνάει από τα καράβια, γιατί η γυναίκα του (Λέλα Τσαγκάρη) και τα 3 του παιδιά τον χρειάζονται σπίτι, όπως και η ταβέρνα, η οποία γνωρίζει μεγάλες δόξες. Είναι η εποχή που οι ξένοι (διάσημοι και μη) ανακαλύπτουν τη μαγεία της Ύδρας, ερωτεύονται την αυθεντικότητά της και γίνονται πιστοί του νησιού και βεβαίως του Ντούσκου.
Ο Leonard Cohen γράφει τραγούδι για την ταβέρνα και έρχεται εδώ με τους φίλους του να τραγουδήσει με την κιθάρα του, οι Υδραίοι πιάνουν το τραγούδι με καντάδες και πλακιώτικα, ενώ η ρετσίνα ρέει άφθονη από τα βαρέλια που βρίσκονται στα υπόγεια της ταβέρνας.
Τα τραπέζια στην πλατεία της Ξερής Ελιάς, τοποθετημένα κάτω από τη σκιά που χαρίζουν μια τεράστια γλυσίνα, ένα πεύκο και δυο μουριές, δημιουργούν ένα περιβάλλον ειδυλλιακό, είτε μεσημέρι είτε βράδυ, για να απολαύσεις τις σπεσιαλιτέ του Ντούσκου. Μεγάλη ποικιλία από εύγευστα υδραίικα οικογενειακά φαγητά, εξοχικό, σπιτικές χυλοπίτες με ντομάτα, μουσακάς, κανελόνια, στιφάδο και ψαρόσουπα, φτιαγμένη με προσωπική συνταγή του Στέφανου, που την κρατάει επτασφράγιστο μυστικό! Περισσότερα.
*Για το Ναυτικό Όμιλο Ύδρας διαβάστε εδώ.
**Για την Ωραία Ύδρα διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.