- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Έχουν κάτι τα καινούργια εστιατόρια που, ακόμη κι όταν πηγαίνω χωρίς ίνφο για το «ποιόν» τους, με το που περνάω την πόρτα δίνουν ξεκάθαρο στίγμα. Στο Zurbaran πρωτομπήκα ένα μεσημέρι που βολτάριζα στο Κολωνάκι κι έπεσε το μάτι μου στον καταπράσινο, γεμάτο λευκά λουλουδάκια τοίχο της εισόδου του. Δεν πρέπει να είχε ούτε εβδομάδα ανοιχτό, όμως μου φάνηκε «σαν από πάντα εκεί». Καταρχάς, ο χώρος. Εντυπωσιακός, με σκούρα πράσινα μάρμαρα Τήνου, ανοιχτόχρωμο ξύλο, vintage φωτιστικά. Υπαινιγμοί στο παλιό αστικό παρελθόν της περιοχής που μαζί με τραχύ μπετόν και λαμαρίνες δίνουν και μοντέρνες industrial νότες. Ένας χώρος-αριστούργημα, φτιαγμένος από τους μετρ του είδους, τους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Αντρέα Κούρκουλα.
Πέρα από την ομορφιά και τη φινέτσα του χώρου, το Zurbaran δείχνει σε όλα του πως ήρθε για να γίνει σημείο αναφοράς στη πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Αθήνας. Ανοίγει αργά το πρωί και μένει μέχρι αρκετά αργά το βράδυ, όλη την εβδομάδα. Στη διάρκεια της ημέρας αλλάζει ευέλικτα χρήσεις αλλά και «προσωπικότητα». Από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα είναι σημείο συνάντησης για όσους κινούνται ή ζουν ή στο Κολωνάκι. Κόσμος που κάνει τα ψώνια του, αρκετοί ξένοι αλλά και επιχειρηματίες που δίνουν εδώ τα ραντεβού τους. Το βράδυ, που η ατμόσφαιρα γίνεται πιο τεατράλε χάρη στο φωτισμό που επιμελήθηκε η Okapi Lights, το Zurbaran λειτουργεί σαν μαγνήτης για πολύ κόσμο που έρχεται μέχρι εδώ από κάθε άκρη της Αθήνας. Κάποιοι θα κάτσουν στα δυο μοναστηριακά τραπέζια μπροστά, εκεί που οι μουσικές και το socializing είναι στο φόρτε, κάποιοι θα προτιμήσουν τα πιο «πριβέ» τραπέζια επάνω ή και πίσω στο αίθριο, μια απρόσμενη δόση εξοχής φτιαγμένη από την αρχιτέκτονα τοπίου Έλλη Παγκάλου.
Το μενού παρακολουθεί τη διεθνή κουζίνα και τις τάσεις της – πάπια confit με δυο σάλτσες, σολομός με quacamole, γαρίδες ταντούρι κ.ά. Υπάρχουν κι εδώ νότες νοσταλγίας με best seller πιάτα παλιών δεκαετιών όπως σνίτσελ, σατομπριάν, sole meunier, φιλετίνια saltibocca, ενώ δεν λείπουν οι comfort προτάσεις. Μπορεί κανείς να τσιμπήσει και στη μεγάλη μπάρα, σερβίρονται bao buns, mini tacos, mini burgers, καθώς και μια μακριά σειρά καλών κρασιών του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα – 80 ετικέτες, οι 20 και σε ποτήρι. Δυνατό είναι το μπαρ με τον γνωστό Μπένζαμιν Καρανικόλα να φτιάχνει παιχνιδιάρικα κοκτέιλ –δοκίμασα Αll Αbout Pink με gin, lemongrass και rose lemonade και κόλλησα.
Αυτά τα ωραία στο καινούργιο Zurbaran, τις Κυριακές από τις 12 το πρωί κάνει και brunch, τα βράδια περνάς και βλέπεις τον κόσμο να απλώνεται στο πεζοδρόμιο της Πατριάρχου ζωηρός και κεφάτος, με τα ποτά στο χέρι μέχρι αργά…
Π. Ιωακείμ 38, Κολωνάκι, 2107238334, €40-50 με φαγητό και κρασί
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.