- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αυτή η Μονοκατοικία μας άνοιξε την όρεξη
Δεν είναι πολλές οι μονοκατοικίες που έχουν επιβιώσει στην Αθήνα. Το Χαλάνδρι όμως είναι μια αθηναϊκή γειτονιά που ακόμη διαθέτει αρκετές, όλες τους δίνουν στην περιοχή ατμόσφαιρα όμορφη, παλιά και νοσταλγική. Μάλιστα εκεί υπάρχει και μια μονοκατοικία που τώρα ζει τα καλύτερα χρόνια της.
Το κτίριο είναι του 1948 έχει τέσσερα δωμάτια, ένα μικρό μπαλκόνι, και ένα φουντωτό κήπο για τα καλοκαίρια. Η δουλειά όμως γίνεται στην κουζίνα. Εκεί που είναι συγκεντρωμένη όλη η νοστιμιά των ελληνικών μεζέδων.
Μπορούμε να περιγράφουμε με τις ώρες το μοσχαρίσιο συκωτάκι με σάλτσα από τεντούρα Πατρών, την ψητή γραβιέρα, την πασπαλισμένη με ξηρούς καρπούς και σάλτσα ρακόμελο, το γιουβέτσι με μοσχαράκι στη σχάρα, τη φωλιά του κλέφτη με χοιρινό και γραβιέρα, τα μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα με πετιμέζι και τα τόσα ακόμα λαχταριστά μεζεδάκια. Όμως η αλήθεια είναι πώς ό,τι και να σου πούμε δεν θα καταλάβεις τίποτα μέχρι να κάτσεις στη σάλα με τη γλυκιά θαλπωρή του αναμμένου τζακιού, δοκιμάσεις όλες αυτές τις απίστευτες μεζεδοδημιουργίες και υψώσεις ένα ξέχειλο ποτήρι δικιά τους ρακή στην υγειά της παρέας.
Για αυτή τη σπιτίσια ατμόσφαιρα που νιώθεις, μάλλον «ευθύνονται» οι ιδιοκτήτες… Τρία αδέρφια (ο μικρός είναι ο σερβιτόρος, ο μεσαίος σεφ, ο τρίτος και μεγαλύτερος…κινεί τα νήματα), που έβαλαν όλο το μεράκι και την αγάπη τους να φτιάξουν ένα όμορφο, προσιτό και νόστιμο μεζεδοπωλείο. Τα κατάφεραν όσο καλύτερα γινόταν, δεν ξέχασαν καν τον αγαπημένο τους παππού. «Το φαΐ του παππού μας του Διομήδη» (που ποτέ δεν κατάλαβαν αν ήταν έμπνευση της γιαγιάς ή δική του και απλά έβαζε τη γιαγιά να του το φτιάχνει), είναι ένα πιάτο-ποίημα με μακαρόνια, σάλτσα ντομάτας και αυγά. Σπιτικό χαρακτήρα έχει και το ψωμί που ζυμώνεται εδώ κάθε μέρα, ενώ τα live τα βράδια της Τετάρτης που πραγματοποιούνται χωρίς μικρόφωνο στο δωμάτιο με το τζάκι, σε πείθουν ότι αυτό είναι το παρεΐστικο στέκι που πάντα έψαχνες.
Φιλικής Εταιρείας 39, Χαλάνδρι, 210 6819109, Fb: Μονοκατοικία
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.