- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Δεσκάτη όπως δες κάτι κοτοπουλάρες
Οι ορκισμένοι κοτοπουλάδες της Θεσσαλονίκης δεν κάνουν ποτέ λάθος
Όταν είσαι κοτοπουλάκιας το κοτομπλόκο σου το θέλεις όπως σου αξίζει. Σουβλισμένο όσο πρέπει στα κάρβουνα και χωρίς υπερβολικά καρυκεύματα που σπάνε τη γεύση του. Μια ανάσα από τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στη γωνία 25ης Μαρτίου και Κίμωνος Βόγα, οι ειδικοί κοτοπροφέσορες στη Δεσκάτη διδάσκουν από το 1983 μέχρι σήμερα, που έχει περάσει στη δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών, τι θα πει κοτονοστιμιά και chic ελληνική γεύση.
Οι Θεσσαλονικείς την αγαπούν τόσο που συνήθως είναι καλό να ρίξεις ένα τηλεφωνάκι για κράτηση αν δεν θέλεις να περιμένεις, οι Αθηναίοι την βάζουν πάντα στα «πρέπει να πάω» όταν ανεβαίνουν, η επαρχία που θα κάνει σουκού στο βορρά θα το κάνει το πέρασμά της. Στέκι επωνύμων που δεν βγάζει κόμπλες, έχει θέση για κάθε αληθινό καλοφαγά. Ένα μεγάλο συν; Οι κοτοκομιστές της θα σου φέρουν την παραγγελία στην ώρα της και όχι 30 Φεβρουαρίου.
Το μενού της είναι όσο μεγάλο και μικρό χρειάζεται. Από το τρυφερό κοτόπουλο σούβλας στα κάρβουνα, μισό ή ολόκληρο, με τη συνταγή δεκαετιών να κάνει κοκοκοκό μέχρι τη σχάρα και τα μαγειρευτά της, έχουν αυτά που πρέπει, όπως πρέπει. Κοτοκλασικές επιλογές, το φιλέτο στήθος και μπούτι, οι μπουκίτσες της, τα συκωτάκια πουλιών και το αλά κρεμ της.
Αλλά αν με το κρέας έχεις θέμα, να τα πεις και με τη σπαλομπριζόλα της σαν άλλος Φρανκ Άντεργουντ με τα παϊδάκια του. Παραδοσιακή συνταγή στο μπιφτέκι της, σουτζουκάκια σε δύο βερσιόν-έκπληξη, είναι από τα μαστ που μαστορεύει η φωτιά της.
Θα τους αγαπήσεις γιατί θα φας ελληνικά χωρίς να φας στα αυτιά υποχρεωτικά Καζαντζίδη λες και είσαι μετανάστης στη Γερμανία. Θα τους συμπαθήσεις γιατί εκτός από το τάιμινγκ στην παραγγελία ξέρουν να διαχωρίζουν τις λέξεις φιλικότητα και διακριτικότητα. Θα τους ρωτήσεις κάτι και δεν θα σου το παίξουν ντίβες και «περίμενε την αιωνιότητα και μια μέρα, φιλαράκι, πνιγόμαστε». Ό,τι κι αν τσιμπήσεις, το τέλος είναι πάντα γλυκό.
Ψητό κυδώνι με δικό τους παραδοσιακό τρόπο ετοιμασίας, πανακότα μετά την κότα, πατσαβουρόπιτα και ο κορμός που θα σου αφήσει αυτά τα λίγα αλλά όμορφα δευτερόλεπτα που κλείνεις τα μάτια και οι αδένες σου έχουν ευχαριστηθεί. Όταν είσαι κοτοπουλάκιας το κοτομπλόκο σου το θέλεις όπως σου αξίζει.
25ης Μαρτίου 18, 2310 428429, www.deskati.com.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
H παραδοσιακή ιταλική κουζίνα συναντά τη δημιουργική προσέγγιση
Σε περιμένει ζεστό και φιλόξενο από το πρωί μέχρι το βράδυ
Εδώ θα δοκιμάσεις πιάτα με φρέσκες πρώτες ύλες που αναδεικνύουν την ελληνική γεύση με μοντέρνο τρόπο
Από τα πιο αγαπημένα στέκια στου Ψυρρή
Μοντέρνο κι εξωτικό φέρνει μία απροσδόκητη εμπειρία εξόδου στην πόλη
Ειδικά για pre και after theatre έξοδο
Στέκι ιδανικό για πριν ή μετά τη θεατρική παράσταση
Μόλις βρήκε το σπίτι του στη Σόλωνος για να εξερευνήσεις τις πολλαπλές πτυχές του
Μενού από τον σεφ Νίκο Θωμά, ωραία κρασιά, funky μουσικές, όλα χωρούν στο μικρό στενό της Λεβέντη
Όμορφος χώρος και απλό, καλομαγειρεμένο φαγητό σε φιλικές τιμές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.